Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 14 Noiembrie , 2016

Călin Matei: „Atragerea de fonduri pentru Maramureş, prioritatea numărul unu!”

de Nicolae Teremtus

Reporter: Este final de mandat. Ce se poate spune despre cei patru ani ai acestuia?

Călin Matei: Din punct de vedere a ceea ce s-a întâmplat în Parlament, în cei patru ani, lucrurile sunt simple. Activitatea parlamentarului este publică, se poate vedea pe site-ul Parlamentului şi poate fi analizată.

Pentru mine, ca prioritate în cei patru ani au fost problemele Maramureşului, pe diverse paliere. Pe de altă parte, am fost interesat de problemele judeţului, nu doar din punct de vedere legislativ, am făcut lobby pentru Maramureş şi pentru bunul mers al judeţului.

Din punct de vedere legislativ am avut 50 de iniţiative legislative, un lucru deloc uşor, multe dintre ele au devenit legi.

Am avut o serie lungă de interpelări în ceea ce privesc, punctual, problemele judeţului, în chiar toate domeniile, începând cu cel administrativ, terminând cu cel sportiv.

De asemenea, interpelările, întrebările şi declaraţiile politice sunt publice.Normal că se putea face mai mult, dar pot spune cu mâna pe inimă că a fost un mandat greu, plin de încărcătură politică, plin de elemente surpriză, dar eu şi toţi colegii mei din Parlament ne-am făcut treaba cu brio. Toţi am pus umărul pentru a rezolva cât mai multe din problemele Maramureşului.

Aş putea să fac anumite exemplificări, dar sunt convins că maramureşenii au văzut ce a însemnat guvernul Ponta pentru judeţ...Ultimii patru ani de guvernare ai premierului Ponta şi ai guvernului pe care l-a condus au însemnat foarte mult pentru nordul ţării. S-au adus în Maramureş, şi cu contribuţia Consiliului Judeţean, sume de bani, fonduri cum nu au mai fost aduse niciodată aici, în perioada post-revoluţionară.

Nu cred că există unitate administrativ-teritorială, indiferent de culoarea politică, să nu fi beneficiat de o investiţie, fie ea mai mică sau mai mare.

Am încercat în anii aceştia să aducem cât am putut de mult şi de bine tot ceea ce înseamnă bunăstare pentru administraţiile locale (comune, oraşe, municipii). Un bilanţ ar fi acesta. Sper ca în viitorul mandat, împreună cu colegii mei, să ne facem treaba, să ne continuăm proiectele începute cu conducerea Consiliului Judeţean şi să ajutăm Maramureşul şi nu numai, fiind parlamentari ai României, să facem ce trebuie făcut, în primul rând pentru România.

 

Rep.: Călin Matei vine din administraţia judeţului şi după primul mandat de parlamentar se poate face o comparaţie între cele două demnităţi? Care este mai solicitantă?

C.M.: Sunt total diferite! Îmi permit să spun asta având două mandate de vicepreşedinte al CJ şi fost preşedinte de CJ. Activitatea din administraţie este total diferită. În general, administraţia te solicită altfel, cu problemele directe ale judeţului sau ale comunităţii pe care o reprezinţi. Pe când, în Parlament, principala temă a activităţii tale este partea legislativă. O activitate diferită. Dacă aş face o comparaţie, mie mi-a plăcut întotdeauna mai mult, poate datorită experienţei, administraţia. Dar dacă vrei să faci lucruri importante pentru judeţ, şi pentru ceea ce înseamnă legislaţie în România, alegi activitatea parlamentară.

 

Rep.: Cum s-ar putea caracteriza activitatea parlamentarilor maramureşeni, nu doar ai celor din PSD? A existat o colaborare între parlamentarii maramureşeni?

C.M.: Punctual, am avut o colaborare bună cu deputatul Bonis de la UDMR, am avut o colaborare bună cu doamna Negruţ. Nu am avut nicio tangenţă cu anumiţi parlamentari din PNL. Cu domnul Berci, când au fost probleme, am discutat… Unii de la PNL erau ocupaţi mai mult cu apariţiile la televizor şi tot felul de mişcări politice, în consecinţă nu am avut parte de legături şi de contacte.Dar, cu majoritatea am avut colaborări, pe legi. PSD a votat cu PNL pentru anumite legi de interes naţional. Dar noi, cei din PSD, ne-am făcut treaba!

 

Rep.: Care ar fi prioritatea, priorităţile lui Călin Matei în noul mandat? Care ar fi priorităţile pentru Maramureş, un judeţ de multe ori uitat?

C.M.: Priorităţi punctuale sunt multe. E greu să faci o departajare. Să spui care ar fi mai importante pentru Maramureş, sau care ar fi mai importante pentru Maramureşul Istoric. Sunt multe nevoi, multe priorităţi. Pentru fiecare UAT sunt multe priorităţi şi fiecare consideră că a lui este cea mai importantă. Am mai spus-o şi o voi spune întotdeauna: prioritatea numărul unu şi după numărul unu, doi, trei şi patru este atragerea de fonduri pentru judeţ. În momentul în care ai proiecte şi atragi fonduri aici priorităţile se rezolvă, se deschid alte oportunităţi, se deschid noi priorităţi. Dacă vorbim de priorităţi punctuale, prima ar fi deschiderea judeţului spre vest, mă refer la infrastructură. Trebuie finalizată problema aeroportului, imediat se va deschide. Podul peste Tisa… Iar la fiecare comunitate sunt priorităţi specifice, de la apă, la canalizare, drumuri. Sunt multe!În zona Codru sunt multe priorităţi, trebuie introdus gazul, trebuie reparat, modernizat drumul de la Ardusat spre Zalău, drumul Nordului care este cel mai „praf” drum dintre toate, ieşit din toate termenele de garanţie.

 

Rep.: Călin Matei este un om de sport, care iubeşte sportul. Ce are în vedere pentru sportul din Maramureş?

C.M.: Dezvoltarea sportului de masă este prioritate naţională pentru PSD, a fost inclusă în Proiectul de ţară, urmând ca până în 2020 să ajungă la 1% din PIB. Mai mulţi practicanţi de sport înseamnă mai puţine paturi ocupate în spitale. Potrivit Proiectului de ţară al PSD, educaţia fizică trebuie să devină o disciplină obligatorie în învăţământ, iar propunerea social-democraţilor este ca, în grădiniţe, preşcolarii să aibă cel puţin o oră de educaţie pe zi, clasele I-IV să aibă minimum 3 ore/săptămână, clasele V-VIII să efectueze minimum 4 ore pe săptămână, plus două ore colectiv sport, în licee propunerea este de minimum patru ore pe săptămână plus două ore colectiv sport, iar universităţile ar trebui să prindă în program minimum două ore de educaţie fizică săptămânal plus două ore colectiv sport.

În Proiectul de ţară este prevăzut ca, în fiecare instituţie de învăţământ să existe cabinete de medicină sportivă utilate, asociaţii sportive şcolare, baze sportive (teren sintetic descoperit, o mini sală de sport şi un sector de atletism pentru viteză şi sărituri), pentru a putea fi organizate competiţii sportive şcolare şi universitare pe cel puţin opt ramuri sportive.

Partidul Social Democrat propune selecţia şi susţinerea celor mai buni sportivi. În acest scop, vor fi înfiinţate centre de selecţie şi iniţiere judeţene pentru copii şi tineri cu vârste între 8 şi 13 ani, cu pondere pe sporturile de interes naţional, dar şi cu deschidere spre disciplinele cu tradiţie locală. Acestea vor fi finanţate prioritar de autorităţile locale, susţinute şi de MTS, dar şi de federaţiile direct interesate. Avem în vedere înfiinţarea unui Centru de excelenţă naţional pentru federaţiile de interes naţional, înfiinţarea unor centre naţionale de excelenţă (1-2), pentru sportivi de 14 – 18 ani, cu finanţări venite de la bugetul MTS, M.E.C., al federaţiei respective şi al administraţiei locale.

 

 

„Sper ca în viitorul mandat, împreună cu colegii mei, să ne facem treaba, să ne continuăm proiectele începute cu conducerea Consiliului Judeţean şi să ajutăm Maramureşul şi nu numai, fiind parlamentari ai României, să facem ce trebuie făcut, în primul rând pentru România”.

Călin Matei

 

Comandat de PSD Maramureş. Executat de New Media S.R.L. CUI MANDATAR FINANCIAR 11160007