Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 2 Aprilie , 2021

Călin Bota și Florin Alexe - interpelare la ministrul Năsui pe tema ecologizării perimetrelor miniere închise

de Nicolae Teremtus

Deputații PNL, Călin Bota și Florin Alexe, au trimis o interpelare ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, având ca temă situația ecologizării perimetrelor miniere închise din județul Maramureș. Inițiativa celor doi parlamentari de Maramureș a apărut în urma problemelor semnalate recent la mai multe mine închise, respectiv deversarea de ape de mină neepurate în apele râurilor și pâraielor maramureșene.  O problemă  veche ce trebuie tratată cu multă atenție.

 

Nicolae TEREMTUȘ

Deputatul Călin Bota a explicat că s-au solicitat date și informații de la Conversmin cu pri­vire la situația stațiilor de epurare de la minele companiei Remin închise cu mulți ani în urmă.
„În Maramureș, sunt multe peri­metre miniere închise de ani buni, care s-au transformat în bombe ecologice și care au un impact major asupra mediului și asupra sănătății populației din zonele
respective. În ultimii ani, din cauza lipsei investițiilor în stațiile de epurare, multe cursuri de apă din județ au fost afectate de apele de mină poluate de minereuri, situație care are efecte în lanț asupra me­diului și sănătății maramu­re­șe­nilor. Conform Legii minelor „Decizia de conservare/închidere a minei sau a carierei aparținând compa­niilor și societăților națio­nale mi­niere va fi aprobată de Guvern, conservarea/închiderea ur­mând să fie finanțată și din fonduri buge­tare”, a spus Călin Bota.

Având în vedere legislația în vigoare și situația de pe teren, deputații maramureșeni au solicitat, în interpelarea adresată mi­nistrului Claudiu Năsui, informații privind  sumele alocate procesului de închidere şi ecologizare minieră de la înfiinţarea societăţii Conversmin S.A. şi până în prezent, comparativ cu necesităţile de fi­nan­ţare, precum și sumele atribuite pentru perimetrele miniere afe­rente judeţului Maramureş, în perioada 2016-2021.

,,Recent, am fost  pe Valea Roșie, unde există o problemă serioasă legată de poluarea apelor de mină. La stația de tratare a apelor rezi­duale de mină, lipsește un transformator și, în lipsa acestei piese, tot procesul de curățare a apelor este practic compromis. Apele poluate de mină ajung astfel foarte ușor pe cursul râurilor, afectând flora, fauna și, ceea ce e mai important, sănătatea locuitorilor din zonă. Situația aceasta se repetă și la Băiuț și în alte zone din Mara­mureș și cred că trebuie luate măsuri ferme pentru a proteja și mediul, și sănătatea locuitorilor. Am solicitat ministrului Econo­miei informații privind situația investițiilor, precum și strategia privind retehnologizarea stațiilor de epurare și sper să avem curând informații și soluții, pentru că dezvoltarea Maramureșului e strâns legată de protejarea mediului și de sănătatea oamenilor”, a spus de­putatul PNL.

De asemenea, deputații liberali au cerut informații legate de finan­țarea iazului Bozânta, un obiectiv de importanță strategică, precum și precizări legate de strategia Ministerului Economiei, Antreprenoria­tului și Turismului privind reteh- no­logizarea stațiilor de epurare.
„Am aflat că finanțarea lucrărilor la stațiile de epurare este defi­citară.  Se pare că, în ultimii 10 ani, cea mai mare parte din fondurile Conversmin au mers spre zonele miniere din Valea Jiului, iar la noi au  venit puține fonduri. Dorim să vedem care este situația și sperăm să se îmbunătățească finanțarea acestor lucrări”, a spus Călin Bota.
Deputatul maramureșean crede că trebuie depuse eforturi susținute pentru rezolvarea poluării din zona Baia Mare atât a apelor, cât și a celorlalte forme de poluare. Un demers corect pe care îl vom susține.

Dar sunt și câteva mențiuni pe care le facem în legătură cu această inițiativă a celor doi parlamentari maramureșeni. În interpelarea făcută, se vorbește despre cele două  stații de epurare existente în zona noastră. Unicele stații de epurare pe care Conversmin a reușit să le  realizeze de când s-a închis mineritul din nord.  
Ar fi nevoie de câte o stație de epurare la fiecare galerie de mină închisă.  Sau s-ar putea pune câte o stație de epurare într-o zonă de colectare de la  mai multe galerii alăturate. În mod normal, ar fi necesare cinci-șase stații de epurare pentru zona Baia Mare și Baia Sprie-Cavnic. Dar nevoile sunt mult mai mari. Există  zonele Borșa, Rodna, în Satu Mare, peste tot sunt galerii de mină închise fără o minimă protecție  față  de mediu, față de oameni.
 

 

„Am solicitat ministrului Econo­miei informații privind situația investițiilor, precum și strategia privind retehnologizarea stațiilor de epurare și sper să avem curând informații și soluții, pentru că dezvoltarea Maramureșului e strâns legată de protejarea
mediului și de sănătatea oamenilor”.
Călin Bota, deputat PNL