• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 August , 2017

Calea, Adevărul şi Viaţa / Singurătatea din spitale

Săptămâna trecută vorbeam despre sin­gurătatea omului în general, despre acea singurătate care vine prin îndepărtarea noastră de Dumnezeu, atunci când săvâr­şim păcate. Există, însă, o singurătate care nu se datorează exclusiv nouă, este una pe care nu ni-o dorim. Este acea singurătate care îi încearcă pe oameni când ajung pe patul de spital.
Singurătatea este una din suferinţele cumplite, pe care o resimt în special cei care suferă de boli cronice avansate, pe care o resimt mai ales cei care se află în secţiile de oncologie, cei cărora li s-a pus ca diagnostic cancerul.
Nu este greu să constatăm adevărul asupra singurătăţii pe care o resimt bolnavii din spitale: în numai câteva clipe, pe un bolnav îl ia salvarea de acasă, din mijlocul familiei, şi îl strămută brusc într-un alt univers, într-o altă cameră, cu o altă fe­reastră, cu o altă privelişte (dacă ea exis­tă), cu alţi oameni, cu alt limbaj, într-un corp medical sau sanitar pe care nu-l cu­noaş­te şi cu care va trebui să se acomode­ze.  
Atunci putem constata că nu este atât de importantă suferinţa fizică în sine, boala de care suferă, ci şocul acesta al ruperii de viaţa normală şi aruncarea, dintr-o dată, într-o altă viaţă.
De aceea, pe lângă partea profesională a tratării bolnavului, este mare nevoie de reumanizarea spitalului: să simtă medi­cul că în faţa lui nu se găseşte numai un caz de rezolvat, ci un om, o fiinţă cu trup care suferă, şi cu un suflet care aşteaptă şi nădăjduieşte. Cu alte cuvinte, este nevoie ca bolnavul, odată intrat în came­ra de spital, să simtă că, dacă s-a rupt dintr-o fami­lie, a intrat în alta.
Tocmai pentru că există suferinţă trebuie să mergem în spitale, să-i vizităm mai cu seamă pe cei care sunt singuri şi nu au pe nimeni care să-i ajute. De aceea, este bi­ne să fie astăzi şi preoţi în spitale, pentru ca cel singur, părăsit sau nepărăsit, să sim­tă o rugăciune, o inimă şi o mână cal­dă, du­ioasă, pe fruntea lui înfierbântată, şi să simtă prezenţa lui Hristos prin rugă­ciune, înainte de a fi dus pe masa de ope­raţie.
În aceste vremuri, în care societatea se fărâmiţează, în care mai există suferinţe, intoleranţă, ură şi prigoane de tot felul, avem mare nevoie de sentimentul soli­darităţii umane şi creştine. Vedem cum societatea noastră se macină pe zi ce tre­ce, mânată de interese, de egoisme, fiind ne­vo­ie să refacem conştiinţa creştină, con­-ştiinţa Bisericii în al cărei centru se află Iisus Hristos, Care ne-a strigat şi ne strigă tuturor: „Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi odihni”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.