• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Ianuarie , 2019

Calea, Adevărul şi Viaţa / Despre cuvânt

Mi-am propus să încep editorialul apelând la cuvântul Mântuitorului Hristos: „Cerul și pământul vor trece, dar cuvântul Meu nu va trece.”
Dar ce este cuvântul? Noi suntem obiș­nuiți să-l înţelegem ca un mod de a rela­ționa unii cu alții, de a face un schimb de informații. Însă, în Sf. Scriptură întâlnim și altfel de lucruri spuse despre cuvânt. „Întru început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.” „Și Cuvântul trup S-a făcut”. „Zis-a Dumnezeu: Să fie lumină, și a fost lumină.” Şi orice a spus Dumnezeu prin cuvânt, s-a făcut. Și iarăși revenim la cuvintele Mântuito­ru­lui, când a spus: „Cuvintele Mele sunt duh și ele sunt viața”.
Astfel, Sf. Scriptură ne arată că Dumne­zeu tot ceea ce a făcut, a înfăptuit prin cuvânt: „Să fie!”, iar când a fost vorba de om, Dumnezeu l-a făcut altfel decât pe celelalte creaturi: „Să facem om după chipul și asemănarea Noastră”. Prin aceasta putem înțelege că omul nu este o făptură ca celelalte, însă nu ca o mândrie, ci prin cuvântul pe care Dumnezeu l-a dat. Iar, apoi vedem cum, prin cuvânt, Dumnezeu continuă să cheme și să ia legătura cu omul. Dumnezeu, prin cu­vânt, îl sfătuiește pe Adam. Când Adam cade, după ce nelegiuirea cuprinde toată istoria pământului până la distrugerea lui sub Potopul lui Noe, vine un moment în istorie când Dumnezeu iarăși vorbește omului, dând prin Proorocul Moise o lege.
Sfântul Pavel, în Epistola sa către Evrei, ne spune că: „Dumnezeu, Care în multe feluri a vorbit părinților noștri, în sfâr­șitul vremii ne-a vorbit prin însuși Fiul Său.” Or acest „însuși Fiul Său” se numește și Cuvânt al lui Dumnezeu. Cuvântul lui Dumnezeu revine acum
să-și continue lucrarea de înfăptuire prin „dialogul” pe care îl încheagă cu Omul, mai bine zis îl „reîncheagă”, după despărțirea ce se produsese în Rai prin căderea lui Adam. Cuvântul îl putem înțelege ca energie, o energie creatoare.
Dar cuvântul omului ce este? Dacă omul este chipul lui Dumnezeu, chipul lui Dumnezeu care poate să ajungă până la asemănarea lui Dumnezeu, si cuvântul omului este o energie. Altfel spus, cu­vântul creează.
Însă datorită căderii omului, cuvântul nu mai are doar o latură pozitivă, ci cuvântul poate să zidească sau să dărâme, poate să vindece sau să distrugă. Cuvân­tul poate fi o armă, sau un balsam. Un singur cuvânt spus nelalocul lui poate să destrame familii, să distrugă şi să scufunde vieţi omeneşti.
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că: „Stri­căciunea de bani se mai poate re­para, însă un cuvânt spus cum nu trebuie, din neatenţie, nu mai poate fi retras”. De aceea, este foarte important cum folosim acest dar primit de la Dumnezeu, darul cuvântului, darul vorbirii.
Pentru că, pe de o parte, Cuvântul este Dumnezeu, iar pe de altă parte, cuvântul izvorăşte din Dumnezeu și este dăruit doar omului, iar de acest dar poate depinde dobândirea mântuirii sau pierderea ei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.