• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Martie , 2016

Cadrele didactice vor avea statut de autoritate publică

Cadrele didactice ar putea scăpa, în sfârşit, de umilinţele la care au fost supuse adesea atât din partea elevilor, cât şi din partea părinţilor. Recent, printr-o iniţiativă legislativă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a propus ca personalul didactic să capete statut de autoritate publică.

 

În acest caz, angajaţii din învăţământ vor beneficia, ca în cazul angajaţilor Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei, de protecţie în faţa abuzurilor venite, din ce în ce mai des în ultima vreme, din partea elevilor şi a părinţilor acestora.

 

„În ultimii ani presa a prezentat tot mai multe cazuri de abuzuri la care a fost supus personalul din învăţământ. Pornind de la aceste situaţii, federaţia sindicală la care organizaţia noastră judeţeană este afiliată, a propus o iniţiativă legislativă care să confere cadrelor didactice statutul de autoritate publică. Considerăm că, astfel, personalul din învăţământ ar fi protejat atunci când se află la catedră şi îşi îndeplineşte atribuţiile de serviciu. Ar fi un pas înainte şi în ceea ce priveşte creşterea calităţii învăţământului, deoarece în spaţiul şcolar s-ar instaura un climat de ordine şi disciplină, condiţie absolut necesară pentru atingerea acestui obiectiv”, a declarat Ioana Petruş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş. 

 

Sindicaliştii din învăţământ consideră că astfel s-ar face un pas important în procesul de reconstrucţie a statutului dascălului, puternic afectat în ultimele două decenii de bâlbele sistemului şi de democraţia prost înţeleasă care s-a instaurat după 1989 în România.

 

„Potrivit iniţiativei legislative, personalul din educaţie trebuie să beneficieze de respect şi consideraţie faţă de persoana sa şi faţă de profesie, din partea beneficiarilor primari, secundari şi terţiari ai educaţiei, precum şi din partea celorlalte cadre didactice. Este prevăzută obligativitatea instaurării unui climat de ordine şi disciplină în timpul desfăşurării actului educaţional. De asemenea, trebuie să aibă autoritatea de a lua decizii oportune în timpul procesului de predare-învăţare şi evaluare”, a adăugat Ioana Petruş. 

 

În cazul adoptării noii legi, cei care vor mai comite agresiuni împotriva cadrelor didactice vor suporta rigorile legii.

„În această iniţiativă legislativă se spune că în cazul unei infracţiuni împotriva unui cadru didactic, urmărirea penală se efectuează în mod obligatoriu de către un procuror, în conformitate cu dispoziţia articolului 56 din legea 135 din 2010, privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare”, a mai spus Ioana Petruş, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş. 

Directorii unităţilor de învăţământ în care s-a comis o infracţiune împotriva personalului didactic vor fi obligaţi să sesizeze de îndată organul de urmărire penală şi să ia măsuri pentru ca urmele infracţiunii, corpurile delicte şi orice alte mijloace de probă să nu dispară. De asemenea, procurorul se va sesiza din oficiu dacă află că s-a săvârşit o infracţiune împotriva unui cadru didactic şi va încheia un proces-verbal în acest sens.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.