Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Februarie , 2019

„Bubele” auditului public intern: nefuncțional și ineficient

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Auditul public intern de la nivelul autorităților ad­ministrației publice locale nu are capacitatea de a răspunde obiectivelor stabilite prin reglementările legale aplicabile, cauza principală fiind neînţelegerea pe deplin a rolului și a necesității auditului intern ca pârghie eficiență pentru realizarea obiectivelor, evaluarea și îmbună­tățirea proceselor de management al riscului. Așa reiese dintr-un raport special realizat de Curtea de Conturi.

Potrivit documentului, organizarea și funcționarea auditului intern la nivel local prezintă numeroase puncte slabe și disfuncțio­nalități. Dar cel mai grav e faptul că în multe primării, nu există.


Statistic, în anul 2017, în condițiile în care veniturile totale ale buge­te­lor locale au fost de cca 63 de mi­liarde lei (cca 13,6 mi­liarde Euro) și cheltuielile de cca 61 de miliarde lei (cca 13,2 miliarde Euro), auditul public intern a fost funcțional numai la jumătate dintre unitățile administrativ-teritoriale ai căror conducători au calitatea de ordonatori principali de credite (55%).
În raport sunt nominali­zate și câteva unități din județul nostru care nu au organizat audit public intern: Cav­nic, Dragomirești, Săliștea de Sus, Ulmeni.
De altfel, Maramu­reșul se află în topul negativ al județul cu număr ridicat de unități administrativ-teritoriale comunale care nu au organizat audit public intern, cu un procent de 54% (34 de unități), alături de Dolj - 102 unități (98% din total UATC), Bacău - 83 de unități (98%), Vâlcea - 76 de unități (97%), Caraș Severin - 65 de unități (94%), Hunedoara - 52 de unități (95%), Iași şi Harghita - 39 de unități (42%, respectiv 67%).
Județul nostru nu stă bine nici la procentul de ocupare a posturilor de auditori interni, situându-se la mijlocul topului național,
cu un procent cuprins între 40%-79%.
În concluzie, Curtea de Conturi Arată că: „Este necesar ca Ministerului Finanțelor Publice, prin Unitatea Centrală de Armonizare pentru Auditul Public Intern, să-și îndeplinească toate atribuțiile legale privind auditul public intern, să-și repoziționeze atenția față de acesta și să performeze în rolul important pe care legea i l-a conferit”.