Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 16 Februarie , 2018

Brambureala Bacalaureatului 2018

de Gazeta de Maramures

Prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2018 a început luni, 12 februarie 2018, cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).
Conform calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba a continuat în data de 13 februarie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 - 15 februarie). În zilele de 16, 19 și 20 februarie este programată evaluarea competențelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfășura evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Prima probă scrisă - Limba şi literatura română - Ea) - va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba şi literatura maternă - Eb) este programată marți, 26 iunie, iar proba Ec) - proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă - la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - se va desfă­șura joi, 28 iunie.
Afișarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) și e urmată de depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 5 și 8 iulie vor fi soluționate contestațiile, în timp ce afișarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie.
Înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 29 ianuarie - 2 februarie 2018. Cursu­ri­le pentru clasele a XII-a și a XIII-a se încheie vineri, 25 mai.

COMPETENŢE 2018.  A doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2018 are următoarea structură:

10 - 13 iulie: înscrierea candidaților
27 iulie: înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
20 august: limba si literatura română - proba Ea) - proba scrisă
21 august: limba si literatura maternă - proba Eb) - proba scrisă
22 august: proba obligatorie a profilului - proba Ec) - proba scrisă
23 august: proba la alegere a profilului și specializării - proba Ed) - proba scrisă
24 şi 27 august: evaluarea com­pe­tențelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A
28 august: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B
29-30 august: evaluarea competențelor digitale - proba D
30-31 august: evaluarea competențelor lingvistice într-o limba de circulație internațională - proba C
1 septembrie: afișarea primelor rezultate (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 - 16:00)
2 - 5 septembrie: rezolvarea contesta­țiilor
6 septembrie: afișarea rezultatelor finale.

Preşedintele Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor a declarat la RFI că probele orale ale Bacalaureatului, care încep luni, sunt în afara legii, întrucât, potrivit Legii educaţiei, examenul poate fi susţinut doar de absolvenţi, iar la acest moment elevii de clasa a XII-a nu pot fi consideraţi absolvenţi. La rândul său, Ministerul Educaţiei invocă în anunţul privind începerea probelor orale ale Bacalaureatului tocmai o prevedere din Legea educaţiei în baza căreia acestea pot fi susţinute în timpul anului şcolar.

Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale din cadrul exame­nului naţional de Bacalaureat (sesiunea iunie-iulie 2018) sunt programate în perioada 12-22 februarie 2018 şi sunt aşteptaţi să participe cei peste 177.000 de elevi din clasele a XII-a şi a XIII-a, dar şi absolvenţi din promoţiile anterioare. Probele scrise vor avea loc din 25 iunie.

El mai spune că cele patru probe orale ale examenului de Bacalaureat, deşi îi avantajează pe elevi, bulversează programul şcolar din această perioadă.
„Gândiţi-vă că, în aceeaşi zi, elevii trebuie să participe şi la competenţe şi, totodată, să îşi facă şi orele de curs. Lucrul este valabil şi pentru cadrele didactice. Va fi un efort formidabil”, afirmă Marius Nistor.
Conform alineatului 2 al articolului 77 din Legea educaţiei naţionale, „elevii care au promovat clasa a XII-a / a XIII-a vor susţine examenul naţional de ba­ca­­laureat”.
Pe de altă parte, însă, în comuni­catul prin care anunţă începerea probelor orale ale examenului, Minis­terul Educaţiei invocă articolul 78 din Legea Educaţiei Na­ţionale nr. 1/2011, cu modi­ficările şi com­pletările ulterioare, care pre­vede că aceste evaluări pot fi organizate şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite de metodologia de examen.

 

 

„Examenele sunt în afara legii întrucât Bacalaureatul poate fi susţinut, conform Legii educaţiei, numai de către absolvenţii de liceu. Or, noi în luna februarie nu discutăm în niciun caz de absolvenţi. Este practic în afara legii şi dă posibilitatea oricui să conteste aceste probe”.
Marius Nistor, Preşedintele Federaţiei Spiru Haret