• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Martie , 2014

„Bomba” Berg Sistem Gaz: Facturi explozive în Sighet

Încă o explozie în Sighetu Marmaţiei. După scandalul exploziilor şi povestea neromanţată a aducţiunii de gaz în municipiul de peste Deal, la începutul acestui an a mai explodat „o bombă”. Una a facturilor. Chiar dacă scumpirea gazului a fost anunţată la nivel naţional începând cu 1 ianuarie 2014, sighetenii au plătit gazul majorat din decembrie. Iar valoarea facturilor s-a dublat.

 
 
 

Sighetu Marmaţiei este în prag de revoltă. Potrivit facturilor emise de Berg Sistem Gaz pe luna ianuarie, consumul de gaze în municipiul de peste Deal este dublu faţă de decembrie, deşi ianuarie a fost o lună mult mai caldă.

Cum s-a ajuns în această situaţie? Nimeni nu poate da un răspuns plauzibil.

 

Facturi de 400 de lei pentru un amărât de apartament. O sumă enormă pentru un pensionar, un mizilic pentru firmele care distribuie gaze. Chiar dacă scumpirea gazului era anunţată la nivel naţional pentru luna ianuarie, la Sighetu Marmaţiei furnizarea gazului s-a scumpit încă din luna decembrie.

Consumatorii au primit acasă câte o înştiinţare în care au fost informaţi despre faptul că data de 1 decembrie le aduce facturi mai mari la încălzire: „Preţurile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în regim reglementat realizată de S.C. BERG Sistem Gaz S.A. pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică, precum şi preţurile finale reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în regim reglementat realizată de S.C. BERG Sistem Gaz S.A. pentru consumatorii noncasnici de gaze naturale, au fost majorate începând cu 1 decembrie 2013” anunţa societatea de distribuţie a gazelor naturale din municipiu. În înştiinţare, nu apărea procentul cu care va fi majorat preţul gazelor, la un calcul simplu, procentul este de 1%. Dar din facturile primite de sigheteni rezultă că procentul a fost de 100%.

Oficialii societăţii le-au spus oamenilor că de vină ar fi majorarea şi creşterea consumului de gaze. Numai că oamenii nu se mulţumesc cu acest răspuns: nu putea consuma tot municipiul dublu faţă de luna precedentă.

 

Virgil Codrea a cerut explicaţii în numele mai multor utilizatori de gaze din Sighetu Marmaţiei: „am trimis o adresă prin care am cerut mai multe lucruri, printre care să ne explice cineva calificat, pentru că eu nu am terminat facultatea de Petrol şi Gaze, cum este posibil ca la întreg oraşul, dar întreg oraşul, să vină ultima factură, pentru decembrie-ianuarie, dublu faţă de factura precedentă. Penultima factură e jumate faţă de ultima, primită în ianuarie, ca şi consum de gaz. Ei au schimbat contoarele la foarte multe locuinţe din Sighet, aproape la toate, dar nu e relevant acest lucru pentru că şi la contoarele vechi şi la asta noi, ultima factură e dublă faţă de precedenta. Dacă înainte plăteam de exemplu 400, pe ultima a venit 800 şi ceva. Eu zic că asta nu e în regulă. Înţeleg că s-au scumpit gazele, înţeleg că s-au aplicat aceste scumpiri din decembrie, nu din ianuarie, cum s-a spus la televizor, dar nu ne-au explicat de ce consumul de gaz a fost dublu. Toată lumea care se pricepe spune că au pompat ceva în gaz, aer, nu ştiu ce şi atunci ceasul merge şi ai consum dublu. În toate răspunsurile primite nimeni nu-mi spune cum se poate ca întreg oraşul să aibă consum dublu. Hai că poate Codrea a consumat mai mult în ianuarie, care a fost mai caldă decât luna precedentă, dar tot oraşul? E clar că ei au făcut ceva. Şi la asta ei nu mi-au răspuns, să-mi spună de ce consumul de gaz mc, şi fiecare factură luată de la fiecare consumator de gaz este dublă faţă de luna precedentă. Deci nu suma, pentru că suma se majorează automat dacă consumul de gaz este mai mare. Să-mi spună cum se poate dubla consumul de gaz la tot oraşul. Eu vreau să primesc un răspuns, pentru că am trimis o hârtie oficială la Protecţia Consumatorului, dar n-au trimis niciun expert să vadă, să întrebe. Măcar mă zbat să văd ce o să zică. În mod normal trebuia să se sesizeze şi Poliţia Economică, pentru că e un caz în care e implicat tot oraşul”.

 

În urma primului răspuns primit de la Autoritatea Naţionlă pentru Protecţia Consumatorilor, pe care îl consideră „nesatisfăcător”, Virgil Codrea a mai depus săptămâna trecută o adresă „deoarece nu aţi explicat faptul că: consumul de gaz folosit la nivelul întregului oraş Sighetu Marmaţiei a fost dublu în luna la care am făcut referire faţă de luna precedentă. Dacă ar fi fost un caz izolat, ar fi fost explicabil. Faptul că s-au schimbat contoarele la unii dintre utilizatorii de gaz nu este relevant, ţinând cont că consumul de gaz a fost mai mare şi la cei cu contoarele neschimbate.

Luna respectivă a fost mai călduroasă şi cum se explică de dumneavoastră faptul că la toţi utilizatorii de gaze din Sighetu Marmaţiei pe factura din luna ianuarie 2014 consumul de gaze este dublu faţă de luna precedentă. Vă cerem, deci, să ne explicaţi dacă cineva calificat şi autorizat a verificat acest aspect sesizat de noi, utilizatorii de gaze. Am înţeles şi nu contestăm veridicitatea răspunsului dumneavoastră, dar aşteptăm un răspuns oficial la ceea ce nu aţi răspuns, şi anume, cum este posibil ca, de la o lună la alta, consumul de gaze să se dubleze la nivelul unui oraş întreg”.

Deocamdată, până să primească explicaţii, sighetenii înghit în sec şi-şi plătesc facturile: altfel rămân fără încălzire.

Totuşi, într-o ţară civilizată, orice consumator are dreptul să ştie ce şi de ce plăteşte.

 
 

„Consumul de gaz folosit la nivelul întregului oraş Sighetu Marmaţiei a fost dublu în luna la care am făcut referire faţă de luna precedentă. Dacă ar fi fost un caz izolat, ar fi fost explicabil. Faptul că s-au schimbat contoarele la unii dintre utilizatorii de gaz nu este relevant, ţinând cont că consumul de gaz a fost mai mare şi la cei cu contoarele neschimbate”.

Virgil Codrea

Comentariile celorlalți

STARK SILVIA pe 24.09.2014 la 20:43
BUNA SEARA VREAU SA STIU DACA E CORECT SA PLATIM 120 RON PENTRU VERIFICAREA TEHNICA A INSTALATIEI DE G
AZ PE PEROADA A 2 ANI

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.