• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Octombrie , 2014

Bogdan Prie - artistul care gravează frumosul în sufletele oamenilor

Teatrul Municipal Baia Mare găzduieşte pentru prima dată în istoria sa o expoziţie de gravură. Lucrările prezentate în foaierul Teatrului sunt realizate de Bogdan Prie, artist aflat la prima expoziţie personală, membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”.

 

Dacă nu aţi fost la vernisajul expoziţiei de gravură a artistului Bogdan Prie, neapărat trebuie să vă faceţi drum în aceste zile până în foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, unde îi sunt expuse lucrările. Sau măcar să căutaţi pe internet gravurile acestui artist, aflat la prima expoziţie personală. Asta pentru că nu aveţi cum să nu rămâneţi uimiţi de detaliile unor lucrări executate pe sticlă, metal, ouă de struţ sau de găină, sticle, os etc.

Bogdan Prie a reuşit să realizeze chiar portrete în tehnica gravurii, şi nu trebuie să fii specialist să-ţi dai seama că nu-i deloc uşor să faci un portret „din nişte zgârieturi”.

În deschiderea vernisajului a vorbit Claudiu Pintican, directorul Teatrului Municipal: „suntem în faţa unui nou eveniment, mai special. Ştiţi cu toţii că cel mai nou program al Teatrului Municipal este Lunea Artelor, adică, dacă e luni şi este ora 19, în foaierul Teatrului Municipal se desfăşoară un eveniment cultural. Ne aflăm pentru prima data la Teatru la o expoziţie de gravură, cu lucrări realizate de Bogdan Prie. Am propus un titlu pentru această expoziţie: „Scara evoluţionistă”, pentru că dacă vă uitaţi că are o lucrare care reprezintă o inimă, pentru că de acolo porneşte totul. Apoi sunt lucrări cu plante, cu animale, apoi personaje legendare istorice şi lucrări care prezintă portrete de mari artişti. Bogdan Prie are şi alte lucrări care nu sunt prezente aici, are mult talent şi este dovada că se poate face artă din orice meserie”.

 

Mihai Tirică, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic” a adăugat: „cu o parte dintre dumneavoastră ne-am văzut astăzi la un alt eveniment la fel de important ca şi acesta, la care de asemenea, Bogdan Prie a fost participant direct într-o expoziţie a sculptorilor, ceramiştilor şi sticlarilor din judeţul Maramureş, membri ai Asociaţiei Artiştilor Plastici „Alexandru Şainelic”.

Colegul nostru Bogdan Prie, este alături de noi de un an de zile, lucrează alături de noi şi participă la toate evenimentele. Astăzi am venit noi invitaţi de el să îl susţinem în demersul acesta de a prezenta rodul muncii lui. Ceea ce vedeţi pe aceste simeze este o muncă deosebită. Ca să realizezi aşa ceva în tehnica pe care a abordat-o Bogdan îţi trebuie foarte multă răbdare şi foarte mult timp. Eu mă tot întreb de unde are atâta timp, pentru că ştim cât este de prins în serviciul lui. Asta denotă că pasiunea este mai presus decât orice. Şi îmbinat cu talentul, rezultă ceea ce putem vedea astăzi pe simezele acestei săli. Noi ne bucurăm că suntem alături de colegul nostru, îi urăm multă forţă şi multă putere de muncă!”

 

Mulţi maramureşeni au rămas surprinşi de pasiunea, talentul şi preocupările artistice ale lui Bogdan Prie, cu atât mai mult cu cât îl cunosc de multă vreme în calitatea sa de asistent medical. Dar în cadrul vernisajului, artistul a explicat cum şi-a descoperit talentul pentru gravură: „este pentru prima data când expun singur, până acum am expus doar împreună cu colegii mei. Totul a început dintr-o joacă, din curiozitate. Urmărind nişte filmuleţe pe Internet am văzut un instrument de gravură, un micromotor pe care îl aveam şi eu. Şi mi-am spus „hai să încerc să văd” dacă respectivul obiect poate să facă nişte opere de artă. Şi încet, am început pe paharele de acasă, pe borcane şi pe ce aveam la îndemână. Mai târziu am ajuns la rame de tablouri şi am început să lucrez şi portrete. Am lucrat pe diverse material: nucă de cocos, ou, metal, os, iar rezultatul îl vedeţi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.