• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

Biblioteca de idei / Un adevărat maraton cultural

A mai trecut prin vămile văzduhului cultural încă un târg de carte „Gaudeamus”. Fiind reţinut acasă de unele probleme de sănătate, m-am bucurat cu emisiunile ce i-au fost dedicate şi cu vorbele de duh ale autorilor ce s-au mărturisit despre creaţiile lor.

Îmi plac nespus de mult sincerităţile debordante de tipul: „Nu cred că eu m-am străduit foarte mult cu scrisul acestei cărţi; cred mai degrabă că s-a scris singură, pe traseul destinului ei!”. Am auzit mai multe astfel de formule.

Unii le consideră insalubre pentru realismul creaţiei literare, alţii… o formă de evitare a esenţelor. Coroborând decelările simple de proiect de felul acesta cu experienţele culturale cardinale ale omenirii, constatăm că „martorii” „proceselor divine de creaţie spirituală” spun un mare adevăr. Latinii ziceau despre cărţi că „au destinul lor” (Habent sua fata libelli), iar, înaintea lor, Platon ne demonstra că ideile domină lumea. Când un scriitor zice că romanul său s-a scris „singur”, sau „de la sine” e similar cu a accepta că vocea sau vocile interioare au fost lăsate să rostească şi să rodească. În fapt, fiecare om îşi scrie cartea propriei vieţi, la care, evident, lucrează şi alţii, dar Dumnezeu ne-a lăsat şi „puterea” de a construi sau reconstrui „destine imaginare”, „lumi posibile”, astfel că în domeniul ficţiunii scrisul poartă această pecete de creaţie indusă.

Din aceste scurte consideraţii preliminare rezultă încă o dimensiune a lecturii. Ar fi foarte bine să citim mai mult. Să ne citim mai profund propria carte de viaţă. Să citim mai multe cărţi pentru a ne ameliora viaţa, pentru a ne-o face mai bună, mai uşoară, mai acceptabilă, mai reuşită! Să ne ajutăm prin lecturi formatoare, documentare, clarificatoare, dar şi prin cele de îmbucurare, de relaxare, de plăcere. Prin cunoaşterea adevărurilor tot mai numeroase ale ştiinţelor, dar şi prin familiarizarea cu nivelul relaţiilor de toate felurile, care dau până la urmă „cheia vieţii”…

 

Un târg de carte este o incintă comercială. Spre deosebire de alte târguri europene (Frankfurt, Leipzig, Paris, Moscova), cel de la Bucureşti este mult mai direcţionat cultural. Şi chiar dedicat. Sute de scriitori, critici literari, istorici literari, editori, specialişti din alte profesii vin să se informeze, să cumpere, să relaţioneze, să asculte… Ceea ce ne obligă să felicităm, atât Radio România, cât şi cele peste 400 de edituri care, prin „Gaudeamus”, timp de 5 zile, în fiecare toamnă, organizează UN ADEVĂRAT MARATON CULTURAL în Bucureşti, la Pavilionul Romexpo.

 

P. S. Şi de data aceasta, prin tot ce a organizat la Târgul de carte „Gaudeamus”, Maramureşul a fost la înălţime. Cronicile o demonstrează cu prisosinţă. Gaudeamus igitur!

 

Să ne bucurăm, aşadar, … şi de acest aspect esenţial al stărilor de lucruri de lângă noi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.