Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 3 Decembrie , 2018

Biblioteca de idei / O sută de oameni „binecuvântați” dintr-un veac zbuciumat* (I)

de Teodor Ardelean

1918 – Anul Marii Unirii a Tuturor Românilor. 2018 – An însemnat ca limită a primului veac de după Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918. Două repere incrustate în crusta vremurilor și vremuirilor. Două momente unite printr-o traiectorie de idei și semnificații. Trecutul cu prezentul coexistă și construiesc viitorul numai împreună. Adică numai atunci când Trecutul este mereu prezent!
Această prezență de trecut în prezentul nostru din anul centenar 2018 a fost ținta spre care am orizontalizat ținuta verticală a unor oameni care ne-au cardinalizat viața aici pe meleagurile Maramureșului, atât de binecuvântat de Dumnezeu și atât de prețuit de semeni. Așa am gândit noi să fixăm în structurile memoriei pe cei care au așezat mult suflet la temeliile zidirilor. Un veac privit printr-o sută de persona­lități înscrise majuscular pe răbojul timpului. O sută de destine care pot compune destinul general al oamenilor unui ținut îmbogățit în și prin oameni.
De la greci am învățat socoteala timpului. Acesta, privit cantitativ, adică în curgerea lui măsurabilă și măsurată, a fost botezat KRONOS și de acolo ne vin cronologiile și cronicarii, cronofagiile și cronoforii. Dar aceiași înțelepți greci, în gândirea lor Sophică, ne-au atras atenția că timpul, în dinamica lui, are și înțelesuri ce țin de ca­litate. Au numit această semnificație KAYROS, spre a nu se lăsa copleșiți doar de „lungimile” de timp, ci și marcați prin timpii și timpurile de calitate. Au avut în vedere și această dimensiune, dar nu au descris-o faptic, ci au perimetrat-o cu biografii remarcabile. Aceasta – din considerentul că, dacă zeul Cronos nu poate fi oprit din „drumul” lui, oamenii pot îmbogăți timpul prin faptele lor. Fapte întreținătoare de timpuri bune sau pregătitoare de vremuri și mai bune. Aici, în istoria și-n zodia lui Kayros, nu trăiește mai-binele care să fie dușmanul binelui, cum se spunea adesea într-un sofism ce tot de la greci ne vine. Aici mai-binele constituie ideal adevărat pentru bine, iar oamenii cu ideal devin cei mai mari slujitori ai binelui. Binele ca structură Kayrotică, căci sub semnul lui Kronos duratele de bine sunt scurte, lipsite de stabilitate și imprecise ca simțire umană.
În consecință, cu aceste prolegomene de lucru am pornit la demersul nostru. Știam cât era de dificil, dar am avut de depășit pe parcurs și alte dificultăți! Era dificilă schema de lucru, căci pentru o sută de ani, am dorit să cuantificăm timpul prin o sută de destine. O sută de biografii grăitoare și la vremea lor, dar încărcate de excelență, eminență și elocvență și acum, la vremea „măsurișului”! Toți cu conexiuni esențiale în relația cu Maramureșul. Toți cu biografii relativ încheiate și unii chiar cu înveșniciri notabile – instituții, monumente, evenimente...
Cei care au parcurs lucrarea noastră și-au format o viziune. Nu doresc prin aceste gânduri postfațatoare să-i influențez foarte mult în aprecieri, dar știu că se cuvin câteva cuvinte cuviincioase.
Am pornit de la mare spre mic și de la mult spre puțin. Am gândit că toți cei care și-au predat mandatul de viață Neamului de la 1 Decembrie 1918 și până la 1 decembrie 2018 trebuie să fie purtătorii unor biografii exemplare și modelatoare. I-am înscris între filele cărții în ordinea înveșnicirii, de la George Pop de Băsești, Marele Bărbat al Unirii, plecat la Ceruri în 23 februarie 1919 și până la Dumitru Fărcaș, marele patriot prin simțire, viers și cântec, săvârșit din viață la 7 august 2018. I-am pus în lumină prin luminători de mare calitate, la rândul lor capabili să intre în viitoarele manuale de istorie și-n cărțile de același fel ale veacului viitor!
(va urma)
 

*Fragment din textul ce constituie Postfața la cartea „100 de ani de la Marea Unire.
100 de personalități care au făcut istorie în Maramureș”, în curs de apariție.