• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Biblioteca de idei / O preţioasă contribuţie istoriografică...

O lucrare extrem de importantă pentru istorici şi pentru Istoria Naţională este cartea dr. Vadim Guzun: „Intrarea României în Primul Război Mondial: negocierile diplomatice în documente din arhivele ruse, 1914-1916”, apărută recent la Editura Argonaut din Cluj-Napoca (Prefaţă de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai” şi director al Centrului de Studii Transilvane).

O astfel de lucrare ştiinţifică este extraordinar de binevenită, atât prin conţinutul documentelor publicate, cât şi pentru referinţele suplimentare conţinute. Doctorul în istorie Vadim Guzun este diplomat în viaţa cotidiană, dar pe tărâmul ştiinţei este un „istoric consacrat” şi un foarte bun cunoscător al stărilor de lucruri în plan diacronic pe spaţiul rusesc, ţarist şi sovietic. Profesorul Bolovan, alături de alţi exponenţi ai mediului academic, îl consideră „unul dintre cei mai avizaţi specialişti în istoria Rusiei şi relaţiilor româno-ruse în secolul XX”.

Cartea cuprinde 140 de telegrame de pe circuitul Bucureşti – Sankt Petersburg, între iulie 1914 şi vara lui 1916, iar „demonstraţia” oferită de documente pune în lumină gradul major de dificultate al ... „intrării” României în război (Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916).

Extrag din „Prefaţă” un pasaj scurt: „Acum 100 de ani, ca şi în perioada interbelică sau postbelică, nu a fost deloc comod şi facil să se negocieze cu diplomaţia ţaristă sau sovietică, după cum, probabil, nici azi nu este deloc uşor să se dialogheze cu cea rusă”. Cât adevăr într-o singură frază!

 

Îi mulţumesc pentru acest „dar” domnului Guzun, care a scris pe pagina de gardă o dedicaţie superbă: Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, cu stimă pentru echipă şi cititori! Şi promit cititorilor acestei rubrici, ca de altfel, şi tuturor utilizatorilor Bibliotecii, că o să-l poftim pe domnul dr. Vadim Guzun să-şi prezinte şi alte cărţi interesante LA NOI!

Nu de alta, dar se pare că există nişte „rădăcini” care îl determină să viziteze periodic Baia Mare.

 

Ar fi interesant şi pentru că Vadim Guzun este cel care a iniţiat Seria „Afaceri Orientale” de la „Argonaut”, iar cartea despre care vorbim este volumul 18!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.