• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Biblioteca de idei. O lansare de carte inedită

În „Gazeta” din 29 iunie 2019 publicam în cadrul rubricii de față câteva gânduri cu privire la Leonard Alexandru Pop și cer­cetările sale de istorie feroviară. În următoarea săptămână aceeași publicație găzduia pe paginile vedetă, la rubrica „Inedit”, sub semnătura ing. Lőrincz Tiberiu, articolul „135 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Baia Mare – Satu Mare”. O îmbinare perfectă de informații ce se intersectează favorabil, ceea ce a condus implicit la marcarea acestei sărbători la Baia Mare.
Biblioteca Județeană a tipărit lucrarea lui L. A. Pop în 300 de
exemplare. Cele ajunse la presă („Gazeta”, „Graiul…”, „Gla­sul”) au produs efecte imediate, iar cele distribuite în Gara CFR Baia Mare în dimineața zilei de 6 iulie 2019, ce marchează împlinirea celor 135 de ani, au avut un traseu special. Cincizeci de
exemplare au fost dăruite de către autor personalului de serviciu din stație și din trenurile: InterRegio 1945 Mangalia – Satu Mare; InterRegio 1545 Baia Mare – Cluj-Napoca; InterRegio 1641 Bu­cu­rești Nord – Baia Mare; Rapid 4343 Satu Mare – Baia Mare; Rapid 4091 Satu Mare – Baia Mare; Rapid 4313 Baia Mare – Satu Mare. A fost strategia gândită împreună cu inginerul Pop care iubește „Familia Căilor Ferate Române” ca pe propria familie.
Informaticianul de la Universitate este un mare iubitor și promotor de informație. În prezent lucrează la o carte monografică ce va cuprinde toate „drumurile de fier” ale „țărilor Maramureșului”, inclusiv elemente inedite cu privire la proiectul căii ferate Baia Mare – Tg, Lăpuș rămasă în stadiul de „vis”. Cei care-i pot oferi tânărului cercetător băimă­rean date elocvente despre aceste „idei practice” sunt rugați să ne scrie la… „Biblioteca de idei” din „Gazeta”.
Nu e doar o ambiție a instituției noastre de a sprijini pe cei care scotocesc prin cronici în căutarea valorilor trecutului, ci mai ales o asumare de rol ce ar trebui să devină dominantă în munca unei entități culturale învrednicită de societate cu o misiune atât de mare și nobilă. Lângă noi trăiesc (deocamdată!) oameni cu mult suflet, care, prin conștiința lor pro­fundă, prin expertiză și prin efor­turile lor laborioase aduc la lumina evidenței decupaje din trecutul insuficient protejat, cu deo­sebire în vremurile în care prezentul în­cerca să domine istoria.
În concluzie, împerecherea dintre un universitar ornat cu dragoste de cunoaștere, o instituție mi­sionară și o alta „propulsionară” („Gazeta de Maramureș”) aduce câștiguri cognitive eminente și elocvente.

PS1 Felicitări și Asociației Filateliștilor Feroviari din România, singura care mai păstrează, alături de inginerul brașovean Radu Belu, cultul istoriei
feroviare.
PS2 Joi, 11 iulie 2019 au avut ocazia și oficialitățile județului Maramureș să se informeze de la această sursă bibliografică. Iar Primăria promite că până în toamnă se va marca într-un fel special conexiunea cu un trecut referențial!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.