• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iulie , 2016

Biblioteca de idei / Despre IOSIF HERŢEA

O interesantă scrisoare am primit de la Iosif Herţea din Germania („Către Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” ... Stimate domnule Director”). Domnia Sa a fost un renumit cercetător ştiinţific (etnolog) şi compozitor, colaborând cu cele mai mari nume ale scenei româneşti. S-a născut în urmă cu 80 de ani în Ferneziu şi doreşte să ne doneze „o bibliotecă de specialitate”, o colecţie de discuri, o culegere de discuri şi benzi video cu spectacole de teatru filmate, în regia unor personalităţi distinse precum Vlad Mugur, Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Tompa Gabor ş.a., dar şi alte piese culturale de valoare.

 

Provocarea m-a pus imediat în excerciţiul firesc de documentare. De mare ajutor mi-a fost lucrarea semnată de Marinela Ţepuş şi Andreea Dumitru: „Iosif Herţea – Vrăjitor de sunete ciudate”, apărută în 2004 în seria „Galeria teatrului românesc”, coordonată de Florica Ichim. Apoi am schiţat proiectul spre a putea aşeza donaţia ACASĂ, ÎN BAIA MARE! Din păcate diriguitorii urbei n-au percutat la o ofertă anterioară transmisă de Iosif Herţea, astfel că „o colecţie de instrumente muzicale populare reprezentativă, din toată ţara, dar şi instrumente din Asia, Africa, America de Sud” a fost „retrasă” din donaţia rivulină şi oferită Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca!

 

Mi-ar fi plăcut să putem amenaja în Baia Mare chiar o Casă-Muzeu IOSIF HERŢEA. Din păcate, o astfel de „întreprindere” depăşeşte puterile „zilei de azi”! Vom aduce donaţia la Biblioteca „Petre Dulfu” şi-i vom conferi valorificarea şi vizibilitatea necesare. Poate că într-o zi cu mai multă lumină decât cele de acum vom reveni la acest vis. Căci Oraşul Acesta din Ţara Aceasta n-are nicio CASĂ MEMORIALĂ! Iar dacă ar fi să facem o listă de ... „pretenţii”, atunci lucrurile ar căpăta „gravitate” şi mai mare: Iancu de Hunedoara, Matei Corvin, Johannes Banfi Hunyades, Pintea Viteazul, Simon Hollósy-Korbulian, Gyula Schönherr, Ferenczi Karol, Alexiu Pokol, Gheza Vida, Nicolae Breban, Marius Porumb ...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.