Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 22 Aprilie , 2016

Biblioteca de ide / O carte… seducătoare

de Teodor Ardelean

Din fericire, nu fumez. Din nefericire, prea mulţi încă fumează. Din fericire, citesc mult şi pe alese. Din nefericire, timpul este încă parcă tot mai scurt, nu-mi ajung zilele şi tot mai retez câte un fragment din odihna nopţilor. Din fericire, apar încă multe cărţi frumoase. Din nefericire, prea multe zac în aşteptare pe rafturi de librării, pe tarabe de expunere sau chiar în biblioteci.         Din fericire am reuşit să procurăm pentru minunata noastră bibliotecă băimăreană cartea bilingvă (română-engleză) ARTĂ ŞI FUM.

 

Seducţia unui viciu, semnată de Ancuţa - Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu, apărută în 2015 la Casa de Editură Dacia din Cluj-Napoca. E o carte de artă şi un obiect de artă, totodată. Un album cu ilustraţii explicate în cele două limbi şi o minienciclopedie despre tutun, pipă, tabachere, cutii muzicale pentru ţigarete, narghilele, dar şi obiceiuri de fumat, interdicţii, ciubuccii, afaceri cu foiţe de ţigară, denumiri de marcă etc.

Dacă n-aţi ştiut că pe insula Ada-Kaleh s-au produs trabucuri Mareşal, având în cutie poza şi semnătura mareşalului Ion Antonescu aflaţi din această carte-surpriză. Dacă n-aţi văzut niciodată tabachera Regelui Carol I, tabachera din aur masiv cu piatră din agat metalizat a Reginei Maria, portţigaretul şi portchibritul Reginei Maria, caseta de ţigarete a Regelui Carol al II-lea le veţi găsi în fotografii în această carte-document. Dacă n-aţi cunoscut că fiecare rege al României a avut o marcă de ţigări sau foiţă de ţigară care i-a purtat numele aflaţi din această carte-argument.

Dacă aţi uitat cum arată „faţada” pachetelor de ţigări fumate în tinereţe de voi, de părinţi sau de bunici le veţi găsi reproduse în paginile acestei cărţi-compliment. În plus, legătura acestui domeniu cu Avram Iancu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuşi, Emil Cioran, Tudor Arghezi, George Bacovia, Nichita Stănescu, Marin Preda, Maria Tănase, Monica Lovinescu, Tristan Tzara, Octavian Goga, George Enescu, o veţi descoperi tot frunzărind această carte-supliment. Iar la „bibliografie” şi „mulţumiri” vă veţi bucura să întâlniţi trimiteri la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Baia Mare şi doamna Janeta Ciocan, prestigios muzeograf băimărean cu preocupări multilaterale şi multivectoriale.

O carte despre „seducţia unui viciu” şi care în fapt este chiar… seducătoare!