• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Februarie , 2015

Bal de Dragobete

În preajma zilei 24 februarie, de Sărbătoarea Dragobetelui, toţi elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a, din comuna Dumbrăviţa sunt invitaţi la căminul cultural din Rus, începând cu ora 14, la Balul devenit deja tradiţie. UAC Europe, Asociaţia Nemus şi Şcoala Dumbrăviţa şi-au dat mâna pentru un concurs şi o petrecere pe cinste, din care nu vor lipsi, desigur, premiile. Detalii vor fi anunţate prin intermediul domnilor profesori.

 

O veche legendă spune că „Dragomir cel beat de dragoste” este cel care dezleagă glasul păsărilor, iar acestea o vestesc pe Eftepir (Crăiasa geto-dacă a Zăpezilor) că lunga noapte de iarnă a luat sfârşit. De acum înainte, alaiul lui Dragomir, format din Zburători, Dragoste şi Drăgostiţe va pune stăpânire pe cer şi pe lume. În unele poveşti, Dragomir apare ca fiu al Babei Dochia, însurat cu sora lui Lăzărică, zeu al vegetaţiei, venerat în Sâmbăta Floriilor. În altele, se spune că ar fi însuşi Năvalnicu, personaj mito-folcloric tânăr şi iubăreţ, care năucea minţile femeilor. Despre Năvanic se povesteşte că a fost pedepsit de Maica Domnului şi transformat într-o plantă ce-i poartă numele, folosită la vrăjile de dragoste.

 

Ziua de 24 februarie este pusă sub semnul iubirii, al însoţirii, al cifrei doi. Până şi păsările, dacă nu se împerechează astăzi, „rămân stinghere tot anul” sau, mai rău, „nu se mai pot împerechea şi umblă ciripind din loc în loc, până mor”. E o zi fastă începuturilor, căci „orice lucru pornit azi merge cu spor”, o zi specială, o „zi prag” între iarnă şi primăvară în care se leagă frăţii de cruce, se culeg primele flori, se aprind focuri ritualice, iar femeile se supun unor adevărate ritualuri de înfrumuseţare şi primesc în cercul lor tinerele fete spre a le iniţia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.