• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 15 Mai , 2015

Baia Mare, oraşul păcii

Aţi avut vreodată impresia că Baia Mare a început o uşoară pantă spre externalizare, că am devenit un oraş internaţional şi un oraş cu care ne putem mândri? Aceste lucruri au fost dovedite şi în cadrul Forumului Mondial al Păcii, care a avut loc la începutul lunii Mai, în Baia Mare. Această a noua ediţie a fost prima care nu s-a ţinut în Luxemburg şi care s-a ridicat peste aşteptările tuturor participanţilor, datorită echipei organizatoare, Team BM.

 
 

În cadrul evenimentului Forumul Mondial al Păcii desfăşurat în Baia Mare timp de patru zile, au participat activ la dezbateri peste 90 de persoane din 22 de ţări din lume, printre care şi America, Ucraina, Spania, Argentina, Peru, etc. „Ediţia a 9-a a World Peace Forum a fost una reuşită, fiind părerea unanimă a tuturor participanţilor. Baia Mare a fost mai mult decât surprinzător, o surpriză plăcută pentru prima ediţie departe de Luxemburg. Cu siguranţă atât oraşul, cât şi organizaţiile băimărene şi-au făcut parteneri noi pentru proiecte viitoare, ceea ce va duce la o dezvoltare armonioasă a zonei”, a declarat Adrian Pop, preşedinte al organizaţiei locale World Peace Forum.

Printre cei mai de seamă participanţi internaţionali s-a numărat şi Dominicus Rhode, Preşedinte al Fundaţiei Schengen pentru Pace, Kai Brand-Jacobsen, Director al Departamentulului Operaţiuni pentru Pace din Norvegia şi mulţi alţi invitaţi de seamă care au fost găzduiţi în Baia Mare.

Scopul principal al acestui forum a fost clar, promovarea păcii, de a încuraja şi facilita cadrul pentru discuţii libere referitoare la pace şi schimbul de idei între toţi cei interesaţi, iar concluzia la care s-a ajuns la finalul celei de a noua ediţii pentru noi toţi a fost că „este nevoie enormă de mai multă educaţie pentru a putea spera la o convieţuire paşnică şi un viitor mai bun pentru omenire”, a spus Adrian Pop.

 

Am avut plăcerea de a participa la acest eveniment, cu atât mai special, fiind primul an în care s-a desfăşurat în afara Luxemburg-ului şi nu oriunde, ci la noi în oraş. De vineri până duminică, pe toată perioada forumului au avut loc dezbateri şi discuţii libere pe teme cum ar fi: perspectivele diferitelor regiuni din lume, poveşti de pe frontul de Est, valorile mondiale, dar şi conflicte existente. Iar pentru a facilita discuţiile libere între toţi participanţii, puteai să îşi alegi ce te interesează mai mult, astfel fiind mai antrenat în discuţii şi schimburi de idei. Astfel pot să zic că am ajuns să cunosc oameni cu adevărat speciali din lume, care cred şi luptă pentru pace. Pacea nu mai este doar o idee, doar o speranţă la care visăm, doar „flower power”, a ajuns să fie o adevărată realitate şi în unele locuri o necesitate. Ar trebui să ajungem să privim conceptul de pace ca o companie, unde toţi cei interesaţi să ocupe un post. Este o idee nouă, să aduci pacea în lumea reală, să o tratezi ca pe o posibilitate existentă.

În ziua de sâmbătă, forumul a luat loc la Sigetul-Marmaţiei, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi, mai apoi, la casa memorială al lui Elie Wiesel, activist în domeniul drepturilor omului, supravieţuitor al Holocaustului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind un mediu perfect pentru un astfel de eveniment. Excursia de la Sighet a fost urmată de o gală de premiere care a avut loc în cadrul hotelului Carpaţi.

 

Duminică a fost ziua mesei rotunde, unde s-a ajuns la anumite concluzii şi hotărâri care au fost trecute pe documentul purtând numele de Baia Mare Protocol, „este un document semnat de toţi participanţii World Peace Forum. Va fi semnat de participanţii Youth Peace Forum din Cairo şi alţi membrii ai comunităţii World Peace Forum. Începând cu luna octombrie şi ceremoniile pentru decernarea Premiului Luxembourg pentru Pace, va fi distribuit tuturor membrilor parlamentului european, naţiunilor unite, şefi de stat şi de guverne pentru a lua la cunoştinţă câteva din cerinţele noastre pentru o mai bună abordare a problematicilor pentru pace şi convieţuire paşnică”, a spus Adrian Pop. Protocolul semnat a devenit o listă cu cerinţe, lista care va fi prezentată global şi care poartă numele oraşului. Unele din aceste cerinţe sunt: „Noi, cei care semnăm, suntem cetăţeni mândri ai ţărilor noastre. De aceea ne simţim în mod individual responsabil de ceea ce fac ţările în numele nostru. Chemăm guvernele lumii să caute transparenţă şi răspândirea adevărului în societate. Numim guvernele lumii pentru a dezarma şi împărţi banii economisiţi cu cei în nevoie, investind în cooperare la nivel mondial şi educaţie. Cerem guvernelor lumii să se asigure că tinerii petrec doi ani studiind sau făcând voluntariat în străinătate. Solicităm guvernelor lumii, să permită libera circulaţie şi libertatea pentru toţi cetăţenii din lume.”

Acestea sunt câteva din cererile care vor fi trimise mai departe către guvernele, ambasadele din lume purtând numele de Baia Mare Protocol. Unele cerinţe sunt realizabile şi deloc banale care ar putea aduce un adevărat beneficiu societăţii, dacă este luat în serios şi pus în aplicare.

După semnarea documentului a fost anunţată şi următoarea locaţie care va organiza forumul şi acesta este în Florianópolis, Brazilia. La finalul evenimentului am mers la ASSOC, unde au prezentat activităţile şi unde am apucat să stau câteva minute de vorbă cu Dominicus Rhode, Preşedinte al Fundaţiei Schengen pentru Pace, asta pentru a încheia un weekend pe cinste cu oameni de calitate aflaţi „întâmplător” în Baia Mare.

 

„Cea mai mare realizare a Forumului Mondial al Păcii, nu numai în această ediţie, ci şi cele precedente, este aceea că oferă o modalitate de întâlnire pentru cei care militează pentru pace. Forumul este cadrul perfect în care să ajungă să se cunoască, să schimbe experinţe, să desfăşoare diverse activităţi pentru a duce şi împărtăşi mai departe învăţăturile. Acest forum este o platformă pentru pace, te întâlneşti, cunoşti, începi să lucrezi împreună. Am întâlnit în Baia Mare mulţi oameni care doresc să colaboreze în proiecte. Din acest oraş se vor întâmpla lucruri peste tot în lume, lucruri care au fost iniţiate aici cu această ocazie, un fel de incubator pentru pace”, a început Dominicus.

 

„Acest forum, cu mult ajutor din partea echipelor, cum a fost şi cea locală, foarte profesionistă, ar putea ajunge locul în care, an de an, tot mai mulţi oameni care lucrează pentru pace să îşi dorească să participe. Va dura timp, nu ne grăbim, suntem doar la început ca organizaţie, fără angajaţi, toţi lucrează în timpul lor liber. Am ajuns astfel să creăm grupuri naţionale şi locale, având din ce în ce mai mult suport din partea instituţiilor publice locale care au achitat multe dintre cheltuielile cu acest eveniment. Consider că rezultatul este unul foarte pozitiv şi propunerea primarului de a crea un centru de schimb între tineri pentru viitorii lideri este una foarte binevenită. Un centru care, an de an, timp de o săptămână, să desfăşoare seminarii pe tema păcii, sub diverse forme, fie ea religioasă, conflicte etc. În viitor poate vom avea în fiecare an un forum în diferite ţări, dar şi locaţii fixe, unul din acestea fiind în Baia Mare, ca oraş al păcii devenind şi un centru pentru Forumul Mondial al Păcii”, a continuat Preşedintele Fundaţiei Schengen pentru Pace.

 

Până acum ne-am ridicat la nivelul aşteptărilor, poate şi mai mult, dar pentru ca oraşul nostru să devină ceea ce a propus Dominicus Rhode, avem mult de muncă, poate părea o utopie, dar până în acest moment ne-am creat o imagine atât de bună, încât mulţi dintre participanţi au rămas câteva zile în plus în oraş pentru a putea vizita şi astfel, de ce nu, Baia Mare să devină oraşul de la care pacea la nivel mondial a pornit.

 
 

„Este nevoie enormă de mai multă educaţie pentru a putea spera la o convieţuire paşnică şi un viitor mai bun pentru omenire”.

Adrian Pop

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.