Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 16 Noiembrie , 2020

Baia Mare, carantinată ad-hoc: haos, incoerență și lipsă de informare

de Ioana Lucacel si Mircea Crisan

Deși are o rată de infectare mai mică decât Sibiu sau Cluj de exemplu, municipiul Baia Mare a intrat săptămâna trecută în carantină, pentru o perioadă de 14 zile, după o întreagă epopee tragicomică. În rolurile principale: Instituția Prefectului Maramureș și noi, cetățenii aflați la cheremul unor oameni fără coerență și responsabilitate.

 

 

Mircea CRIȘAN
Ioana LUCĂCEL

Măsuri care influen­țează zeci de mii de oameni luate incoerent și ad-hoc, fără nicio logică și fără minim de respect față de cetă­țean. Săptămâna trecută, Insti­tuția Prefectului Mara­mureș a mai bifat un record negativ în acest domeniu și ar merita, cu prisosinţă, titlul pentru cea mai haotică decizie de carantinare a unui municipiu.
Pe scurt, deși alte orașe cu o rată de infectare mai mare decât Baia Mare, cum ar fi Sibiu sau Cluj, nu au intrat în carantină, duminică seara a apărut pe surse o hotărâre a Comitetului Jude­țean pentru Situații de Urgență Maramureș, condus cu onor de prefectul Nicolae Silviu Ungur, prin care se instituia carantină în Baia Mare, Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni, începând cu ora 24.00. Instituția Prefectul s-a sinchisit să dezmintă informația doar cu câteva ore înainte de așa-zisa intrare în vigoare a hotărârii, astfel că luni, mulți cetățeni aveau pe buze întrebarea hamle­tiană adaptată: „A fi sau a nu fi în carantină?”.
Luni, decizia a rămas în stand-by și abia marți spre după amiază, Instituția Prefectului a anunțat pe Facebook, de parcă ar fi canal oficial de comunicare, că doar Săcălășeni și Tăuții Măgherăuș intră în carantină peste vreo 2-3 ore. Cei care nu citesc compulsiv pagina de Facebook a Prefecturii au aflat doar prin RO-ALERT la ora 17.25 despre măsura care intrase în vigoare la ora... 17.
Evident, experții Prefecturii nu
s-au gândit de exemplu că, în Tăuții Măgherăuș funcționează zeci de companii și care trebuiau să le pregătească, după orele de program, adeverințe permanente sutelor de angajați care trebuiau să vină a doua zi la muncă. Deh, ce mai contează prostiile astea ca și informarea, transparența sau res­pectul pentru cetățean?
Oricum, ca să nu fie acuzați de discriminare, mai marii Prefecturii au anunțat cam în același fel și decizia de carantinare a municipiului Baia Mare: cu câteva ore înainte, pe Facebook și prin RO-ALERT la ora 17 fix. Asta în condițiile în care la ora 17 fix, în 11.11 intra în vigoare. Nu degeaba, Comisia Europeană recomandă ca astfel de măsuri să fie luate într-un termen rezonabil, cu minim 24 de ore înainte, pentru a putea fi anunțată populația. Pentru unii, recoman­dările Comisiei Europene funcțio­nează, pentru noi nu. De exemplu, Instituția Prefectului Sălaj a anunțat decizia de carantinare a municipiului Zalău cu o zi înainte.

Oricum, haosul nu s-a terminat odată cu publicarea deciziei. Ci abia a început. Instituția Prefectului a publicat câte un model de declarații pentru fiecare localitate aflată în carantină din Maramureș. Alt model, pe aceeași lege. Astfel că, de exemplu, cetățenii din Vișeu de Jos pot bifa doar 4 puncte ca să iasă din casă, cei din Recea tot 4, cei din Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni... 8. De ce? Nu explică, evident, nimeni. Pentru locuitorii municipiului Baia Mare a fost publicat un model de declarație cu vreo 2 ore înainte de intrarea în vigoare a hotărârii de carantinare, care ulterior s-a și schimbat, în sensul că au fost introduse două noi puncte care pot fi bifate pentru cetățenii care părăsesc domiciliul - în total 10 excepții.
Dar, cetățenii tot au rămas nelă­muriți. Drept dovadă: peste 500 de întrebări, în doar câteva ore, pe pagina Instituției Prefectului. Unii întrebau, de exemplu, dacă activi­tățile fizice nu sunt permise. La toate întrebările, răspunsul invariabil a fost: „Se poate completa de mână”. Pentru ce mai avem nevoie atunci de declarație, dacă putem completa, de mână, orice motiv?

Mai mult, Instituția Prefectului nu s-a sinchisit să anunțe ce sancțiuni se aplică. După multe critici din partea cetățenilor, singura „concesie” a fost anunţarea faptului că și declarațiile olografe sunt valabile, în cazul în care cetățeanul nu are acces la formularul tipizat.

Desigur, într-o țară care își res­pectă cetățenii, o astfel de măsură nu putea fi luată peste noapte. Apoi, cetățenii ar fi fost informați prin RO-ALERT și presă asupra măsurilor luate pe scurt și ar fi aflat de unde pot procura celebra declarație și ce se întâmplă dacă nu o au. În practică, nu s-a întâmplat nimic din toate astea, pentru că cei care ne conduc vremelnic, au impresia că sunt stăpânii și nu slujitorii cetățeanului. Rușine!

 

 

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a primit Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Secretar de Stat, Dr. Raed Arafat, cu privire la instituirea măsurii de carantinare zonală, pentru o perioadă de 14 zile, începând de astăzi, 11 noiembrie a.c., ora 17.00, a municipiului Baia Mare.
 

Principale măsuri stabilite se referă la:
- Interzicerea circulaţiei în spaţii publice a persoanelor, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza declarației pe propria răspundere, legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator (adeverinţă eliberată pentru circulaţie în intervalul orar 6.00-22.00, semnată şi ştampilată de către conducătorul unităţii-instituţiei / unităţii / operator / agent economic etc.).
- Slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări) se pot oficia în lăcașurile de cult, cu participarea a maximum 16 persoane (numărul ce include și persoanele care oficiază slujba religioasă).

De asemenea, sunt interzise următoarele activităţi:
organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise;
- organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații deschise şi închise, locuri de joacă, spații de tip after-school etc.;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul și exteriorul clădirilor;
- activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv al celor amplasate în interiorul altor locații;
- activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat;
- activitatea cu publicul a structurilor de primire turistice, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional;
- organizarea și desfășurarea activităților de tipul spectacolelor și/sau concertelor;
- organizarea și desfășurarea activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment în spații închise sau deschise;
- toate activitățile și competițiile sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de specialitate.