Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 28 Iunie , 2021

Aventura începe… în curtea Grădiniței Nr. 25 Baia Mare

de Ada Fonai

În preajma Zilei Copilului, „ștrumfii” din grupa mijlocie B a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 25 Baia Mare au avut parte de o excursie strașnică. E drept că nu mai departe de curtea generoasă a Grădiniței, dar cu de toate: de la cort, la foc de tabără, steluțe și lac cu broscuțe.

Educatoarele grupei mij­locii, prof. Corina Cozma și prof. Crinuța Costea, au pregătit ingredientele excursiei în cele mai mici detalii, astfel că, încă de dimineață, curtea Grădiniței Nr. 25 Baia Mare (dir. prof. Cristina Șandor) a fost amenajată mai gro­zav decât un camping din pliantele cu rezervări pentru vacanțe. Încă de la „intrare”, tabăra a fost „marcată” cu indicator, copiii fiind așteptați de pădurarul Ranger Rick și o serie de „reguli” (așa cum e normal pentru orice excursionist respectabil).
Cortul - piesa de rezistență pentru orice excursie - a fost instalat sub o perdea de steluțe și becuri agățate în crengile copacilor, focul (realizat din hârtie creponată) așezat în mijlocul unui cerc de bușteni, măsuțe de cam­ping - pe margine, lângă un lac delimitat cu pietre. N-au lipsit nici lanterna, sacul de dormit, busola, harta, felinarul, bețe pentru frigă­rui, rucsacul, apa îmbuteliată, jocurile și un topor (din plastic, bineînțeles) - accesoriu de nelipsit într-un cam­ping.
Încă de la sosirea în grupă, la întâlnirea de dimineață, copiii din grupa mijlocie și-au primit „permisul de intrare în camping” - fetițele un permis cu vulpiță, iar băieții cu ratonul Ranger Rick. Odată ajunși în tabără, fiecare dintre ei a depus „jurământul”  ins­crip­ționat pe indicator: „Promit să explorez natura din jurul meu; să învăț importanța fiecărui lucru din jurul meu; să trăiesc în fiecare zi ca fiind cel mai bun prieten al Pământului; să îi ajut pe cei din jurul meu să aibă aceleași valori ca mine”. Unii au fost atât de pătrunși de solemnitatea momentului încât au depus jurământul cu mâna pe piept, ca și cum nu oricine și nu oricum poate fi „investit” în aleasa „funcție” de excursionist.
Apoi au completat calendarul și li
s-a adus la cunoștință „regulile taberei” - unele dintre ele („Fii res­ponsabil!”, „Respectă lumea!”  și „Lasă curat!” fiind valabile și pentru indicatoarele adevărate, din cam­pinguri adevărate, pentru adulți).

Activitățile din „excursia” ștrum­filor de grupă mijlocie au conti­nuat cu lectura la focul de tabără (unde au „socializat” cu o broscuță), ateliere de creativitate, jocuri, știință, artă, construcții și chiar „bibliotecă”, unde copiii au făcut frigărui din litere, formând mici cuvinte „de tabără”: lac, foc, lemne, sac etc. La Știință s-au jucat cu „umbrele din natură”, iar la Artă, „pietrele au prins viață”, cei mici completând lacul cu broscuțe pictate pe pietre.
Curățenia de la finalul activității a fost cât se poate de „de-adevăratelea”, la fel și bezelele, pe care „excursioniștii” de la Grădinița Nr. 25 le-au savurat în jurul focului de tabără.