• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Februarie , 2023

AUR propune, printr-un proiect de lege depus, reducerea numărului de parlamentari la 95 de senatori și 225 de deputați

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege pentru reducerea în mod considerabil a numărului de parlamentari, prin modificarea cotei de reprezentare. Potrivit inițiativei, un deputat ar urma să fie ales cu 90.000 de voturi, iar un senator cu 210.000.

În prezent, cota este de 73.000 voturi pentru un deputat și 168.000 de voturi pen­tru un senator, deci schimbarea preconizată este una consistentă.
Ultima informație venită pe căile oficiale arată că există peste 6 milioane de cetățeni români ple­cați peste hotare, dar care și-au păstrat drepturile electorale în ceea ce privește alegerile din România.
Creșterea cotelor de reprezentare ar duce la alegerea a circa 225 de deputați și 95 de senatori la scrutinul din 2024, numărul exact depinzând și de prevederile legii în ceea ce privește modul de redistribuire a voturilor. Legea are în vedere și numărul de mandate de parlamentar pentru românii din afara granițelor țării. În momentul de față, există doar patru mandate de deputat și două de senator alocate comunităților de români din diaspora.
Acest număr trebuie mărit, deoarece pentru cele câteva milioane de români aflați în străinătate, reprezentarea în Parlamentul României este insuficientă.
Ținând seama de importanța inițiativei legislative și de așteptările electoratului, precum și de timpul scurt necesar pentru ca legea să fie aplicată în 2024, Alianța pentru Unirea Românilor solicită adoptarea proiectului în procedură de urgență.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.