• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 5 Februarie , 2020

Au venit americanii! La American Corner Baia Mare

Ambasada SUA și American Corner Baia, de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare au organizat vernisajul expoziției de fotografie „Then and Now – Romanian Perspectives Celebrating 30 years of Transformational Change”. Manifestarea a avut loc în Salonul Artelor unde au fost aşezaţi suporţi pentru fotografiile prezentate. În deschiderea vernisajului au susținut discursuri Teodor Ardelean, director al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, și Merry Miller, consilier pentru Presă și Cultură al Ambasadei SUA. A mai participat primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

 

 

Ambasada SUA a lansat un concurs de fotografii în luna octombrie 2019, pe pagina sa de Facebook, cu scopul de a marca cei 30 de ani de la prăbușirea comunismului și de cooperare transatlantică. Cei care au dorit să participe la concurs, cu vârsta de peste 18 ani, au trimis un set de fotografii care să reflecte viața înainte și după 1989. Din aproximativ 60 de participanți la concurs, un juriu compus din diplomați și reprezentanți ai societății civile a ales trei câștigători care au fost premiați în cadrul vernisajului de la București, în data de 18 decembrie 2019. De acolo, expoziţia a ajuns în Baia Mare, datorită bunelor relaţii de colaborare între Biblioteca băimăreană şi Ambasada americană.
Expoziția din Baia Mare este deschisă pentru publicul larg între 30 ianuarie și 10 februarie 2020.
„Vreau să ne împărtăşim câteva cuvinte în ideea de a asuma şi asimila o iniţiativă a Ambasadei SUA în întâmpinarea noastră. De la momentul la care, acu 15 ani, reprezentanţii Ambasadei americane au observat că există o Bibliotecă modernă în România şi chiar cea mai modernă, am primit oferta de a amenaja un American Corner, ceea ce pe noi
ne-a determinat să putem duce o astfel de iniţiativă cu efort şi din partea noastră şi din partea Ambasadei.
De data aceasta, a fost chiar o surpriză, noi nici nu am ştiut că Ambasada vine cu astfel de activităţi, aici.
Suntem la o expoziţie de fotografie. Fotografia înseamnă un element de fototropism. Este vorba de înclinaţia noastră spre lumină, cea filtrată, cea conjugată, lumină controlată, lumină istorisită”, a spus Teodor Ardelean.
În continuare, consilierul pentru presă şi cultură al Ambasadei ame­ricane a mulţumit pentru primirea făcută şi a explicat pe scurt cum s-a ajuns la această expoziţie, despre concursul organizat de Ambasadă. Merry Miller a oferit cadouri directorului Bibliotecii, primarului băi­mă­rean şi celor două angajate ale American Corner.
Cătălin Cherecheş i-a adus un bu­chet de trandafiri reprezentantului Ambasadei şi un cadou simbolic din partea municipiului Baia Mare.
Primarul băimărean a vorbit despre bunele relaţii pe care le are cu oficialii americani din Bucureşti, des­pre expoziţia de fotografii, despre sensibilitatea celor care s-au ocupat de acest subiect.
În partea finală a manifestării, directorul Teodor Ardelean a vorbit des­pre bunele relaţii cu Ambasada americană.
„Nu pot să nu amintesc de ceva ce ştiam din copilărie: noi îi aşteptam pe americani! Până în 1989 nu au venit! Din 1990 tot vin! Aşa ni s-au limpezit şi speranţele. La ora actuală suntem cei mai siguri din toată istoria noastră românească! Adică, avem şi noi Un Frate Mai Mare, o protecţie, suntem şi noi, acum, ocrotiţi de cea mai mare putere a lumii”, a mai spus Teodor Ardelean. Fostul parlamentar maramureşean şi-a amintit de faptul că în 1993, când era senator în Parlamentul României, Teodor Ardelean a condus prima şi singura delegaţie a Parlamentului în SUA.
„Am fost doi senatori şi patru deputaţi. Ne-a întors de acolo cu un câştig: Clauza Naţiunii Celei Mai Favorizate, pe care «părintele» pionierilor din aceste fotografii, adică Nicolae Ceauşescu, nu a dorit-o.
S-a gândit el că trebuie să le arătăm americanilor muşchi şi a renunţat la ea. Nepunând în cumpănă câte mi­liarde şi miliarde de dolari a pierdut această ţară în relaţia directă co­mercială”, a precizat Ardelean.
Cei care au venit la vernisaj, oameni de cultură, fotografi, curioşi să vadă fotografiile premiate în concursul organizat de Ambasada americană, au aplaudat şi au vizionat expoziţia cu interes, discutând, remarcând ipos­taze de mult uitate ale unei epoci trecute.

În ziua următoare, tot la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, a fost organizată o altă manifestare în colaborare cu Ambasada americană.
Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la accidentul ecologic de la Aurul, a fost prezentat un film realizat de un realizator de filme documentare.
„În data de 1 februarie 2020, se împlinesc 20 de ani de la dezastrul ecologic de pe râul Tisa, când o cantitate mare de cianură a ajuns în apele râului, cauzând pagube uriașe. Pentru a comemora acest eveniment, American Corner din cadrul Bibliotecii Județene «Petre Dulfu», organi­zează, în data de 31 ianuarie, de la ora 10, activitatea cu titlul «Tisa River Day»”, s-a arătat în invitaţia pentru acest eveniment.

A avut loc proiecția filmului „Poluare cu plastic – Mesajul din sticlă - po­vestea oficială a piraților de plastic”.
Râul Tisa este unul dintre râurile cele mai puternic poluate cu plastic din Europa și pe această cale s-a dorit conștientizarea magnitudinii acestei probleme și au fost generate discuții cu privire la modul în care ne putem uni forțele și să acționăm pentru un mediu mai sănătos.
Au participat: doamna Merry Miller (Consilier pentru Presă și Cultură în cadrul Ambasadei SUA la Bucu­rești), doamna Irina Nițu (Asistent Programe în cadrul Ambasadei SUA la București), domnul Attila David Molnár (realizator de filme documentare despre natură și fondatorul PLASTIC CUP), domnul Tibor Kovács (din partea Ambasadei SUA din Budapesta). Vom reveni.
 


 

„Nu pot să nu amintesc de ceva ce ştiam din copilărie: noi îi aşteptam pe americani! Până în 1989 nu au venit! Din 1990 tot vin! Aşa ni s-au limpezit şi speranţele. La ora actuală suntem cei mai siguri din toată istoria noastră românească! Adică, avem şi noi Un Frate Mai Mare, o protecţie, suntem şi noi, acum, ocrotiţi de cea mai mare putere a lumii”.
Teodor Ardelean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.