• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Asuaju de Sus, vânătoare, pescuit şi relaxare

Comuna Asuaju de Sus este situată în zona de sud-vest a judeţului Maramureş, la 45 km de Baia Mare, reşedinţa judeţului, în zona etnografică cunoscută sub denumirea de "Ţara Codrului", în vecinătatea judeţelor Satu Mare şi Sălaj. Situată într-un cadru mirific, dispunând de cel mai mare fond de vânătoare din judeţ şi păstrătoare nealterată de tradiţii şi obiceiuri, comuna este o destinaţie ideală pentru o vacanţă de vis.

 
 

Comuna Asuaju de Sus a devenit celebră pentru organizarea celui mai vestit eveniment din ţara Codrului, "Târgul cepelor", manifestare care se desfăşoară pe un câmp între cele două Asuaje. "Târgul" este mai vechi de 100 de ani, dar, în forma organizată, cel din 2011 a ajuns doar la ediţia cu numărul 42. Evenimentul are loc în prima duminică înainte de 14 septembrie. Ciudat e însă faptul că în Asuaj nu se prea cultivă ceapă. Dar o confuzie lingvistică a făcut ca astăzi aceasta să ajungă un simbol al comunei. După invazia austro-ungară, ceaca, podoaba purtată de fetele de prin părţile locului, a ajuns, în traducere liberă...ceapă.

 

Un punct de atracţie important este Cabana Asuaj, situată în zona dealurilor joase ale Silvaniei, pe cursul văii Asuaj. Zona a fost atestată documentar din sec VII, fiind cândva proprietatea baronilor maghiari Degenfeld şi Birtalan. După reforma agrară din 1921, mare parte din proprietăţile baronilor au intrat în posesia comunităţii locale care şi le-au revendicat şi redobândit după anul 2000. Cabana este situată într-un trup de pădure pitoresc cu posibilităţi de recreere, având în vedere poziţia ei retrasă şi este ideală pentru cei ce doresc o alternativă la stresul citadin al oraşelor, având posibilitatea efectuării de plimbări în natură, unde turiştii întâlnesc frecvent căprioare, cerbi sau mistreţi. Amatorii de pescuit au la îndemână o amenajare proprie, iar cei pasionaţi de vânătoare se pot bucura din plin de cel mai mare fond de vânătoare (mistreţ şi ţap) din Maramureş.

Seara, turiştii se pot relaxa cu plimbări prin sat, unde localnicii bucuroşi de oaspeţi îi servesc cu un pahar de ţuică şi le povestesc despre istoria locurilor şi obiceiurile zonei, pot vizita bisericile şi împrejurimile mirifice sau se pot delecta, la focul din şemineu, cu bucatele tradiţionale savuroase sau cu vânatul gătit cu iscusinţă de bucătăreasa cabanei.

Comentariile celorlalți

radu pe 26.02.2013 la 15:22
Nu stiu cine a scris acest articol, dar e clar ca a pupat pe cineva undeva si ca habar nu are de subiectul pe care l-a abordat nici tehnic, nici etic... Nicicum. Asuajul nu e nici pe departe cel mai mare fod de vanatoare din judet si despre oamenii din sat... hai sa ii dam pace... cativa betivi...si cativa care isi vad de treaba lor. Traiasca pupatorii undeva.
razvan pe 12.11.2012 la 18:05
astai localitatea mea

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.