• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Iunie , 2018

Asociația Elevilor din Maramureș acuză: cazul din Sighetu Marmației nu este unic!

Un sărut pasional însoțit de pipăieli! Nu, nu este vorba de o scenă dintr-un film, ci de un caz real care a șocat întreaga țară. „Actorii” acestei scene au fost un profesor de limba engleză din Sighetu Marmației și o elevă de clasa a IX-a. Iar sărutul s-a petrecut în fața întregii clase. După ce imaginile au fost făcute publice, profesorul care inițial arătase că gestul lui a fost „interpretat greșit” și că de fapt ar fi vrut să încurajeze (?!?) eleva care era depresivă și-a dat demisia. Profesorul avea gradul didactic doi și o vechime de circa 10 ani în învățământ, trecând cu brio toate testările psihologice. Mai mult, condu­cerea liceului și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș au sesizat poliția. Adriana Meșter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Mara­mureș a declarat: „ISJ Maramureș și conducerea Liceului Tehnologic Fores­tier Sighetu Marmației au declan­șat anchete după ce a fost postat un filmuleț video cu un profesor de en­gleză al Liceului și o elevă de 15 ani aflată în clasa a IX-a. A avut loc o discuție cu profesorul respectiv care a recunoscut fapta și gravitatea ei și și-a dat miercuri demisia. Se vor lua și alte măsuri în acest caz, inclusiv anunțarea poliției”.


Și Mariana Ștețco, directorul Liceului Tehnic Forestier s-a arătat foarte fermă, arătând că acest comportament nu are nici o justificare. Tot directorul Liceu­lui a infirmat zvonurile potrivit cărora sărutul ar fi fost prețul unei note mari, arătând că eleva învață foarte bine și are numai medii de nouă și de zece pe primul semestru. Tot reprezentanții liceului spun că între cei doi nu exista o relație amoroasă. Cert este că, acum, fata sărutată cu forța are nevoie de psiholog, iar profesorul este cercetat pentru comiterea infracţiunilor de act sexual cu un minor și folosirea abuzivă a funcției în scopuri sexuale.

În urma acestui incident, Asociația Elevilor din Maramureș a emis un comunicat prin care condamnă conduita imorală și ilegală a profesorului de engleză de la Liceul Tehnologic Sighe­tu Marmației: „Astfel de manifestări grobiane sunt departe de idealul sistemului educațional pe care noi îl avem creionat și pe care ni-l dorim pentru țara noastră. Astfel de comportamente abuzive, în deosebi de ordin sexual, trebuie definitiv îndepărtate din școlile românești. Pe lângă caracterul lor imoral, aceste fapte sunt sancționate de către Codul Penal (art. 219), aspect care agravează incidentul de la liceul sighetean.
De asemenea, declarația apărută în presă a profesorului vinovat este absolut halucinantă. Contrar probelor video, acesta își susține nevinovăția. Consi­derăm că indiferent de circumstanțe, un profesor este responsabil şi obligat atât moral cât și legal să împiedice astfel de situații”.
Mai grav e faptul că elevii spun că acest incident nu e singular: „Din păcate, acest eveniment nu este unic în școlile din Sighetul Marmației. Numeroși elevi, cărora le păstrăm anonimatul, ne-au relatat că există cazuri în care elevii sunt jigniți, amenințați, sunt pedepsiți cu note sau cu absențe. Ținem să reamintim că din anul 2016 a intrat în vigoare Statutul Elevului, act normativ care trebuie respectat de către toate părțile actului educațional. Există persoane care se cred mai presus decât lege și care încă nu au scăpat de metehnele vechiului regim politic. Astfel de persoane nu au ce căuta la catedră, dacă ne dorim ca viitorul țării noastre să fie unul democratic. Totodată, dorim să evidențiem neinspirata decizie a Ministerului Educației de a interzice telefoanele mobile în școli. În lipsa acestora, acest caz și multe altele ar rămâne nedescoperite și nesancționate, astfel nefiind posibilă însănătoșirea sistemului educațional. Prin urmare, salutăm de­ci­zia dascălului de a demisiona însă așteptăm scuze din partea dânsului pentru situația jignitoare și traumele pe care i le-a provocat elevei de doar 15 ani. De asemenea, având în vedere că nu este un caz izolat, solicităm Inspectoratului Școlar Jude­țean Maramureș să demareze o amplă anchetă asupra tuturor institu­țiilor de învățământ din Sighetu Mar­mației, pentru a asigura buna desfă­șurare, cu respectarea tuturor principiilor şi ale actelor normative, a actului educațional”.
 

 

 

„Astfel de manifestări grobiane sunt departe de idealul sistemului educațional pe care noi îl avem creio­nat și pe care ni-l dorim pentru țara noastră. Astfel de comportamente abuzive, în deosebi de ordin sexual, trebuie definitiv îndepărtate din școlile românești. Pe lângă caracterul lor imoral, aceste fapte sunt sancționate de către Codul Penal (art. 219), aspect care agravează incidentul de la liceul sighetean”.

Comunicat al Asociației Elevilor din Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.