Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Duminică , 22 Decembrie , 2019

Artistul fotograf băimărean, Ilie Tudorel, prezent în China

de Nicolae Teremtus

În perioada noiembrie-decembrie 2019, artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare, judeţul Maramureş, a efectuat o deplasare expoziţională şi de creaţie în Republica Populară Chineză, împreună cu artistul fotograf Ştefan Toth din Oradea, preşedintele Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Evenimentele culturale la care a participat au fost ocazionate de Ediţia a IV-a a „Festivalului Fotografiei Româneşti în China” - 2019, organizată de Institutul Cultural Român Beijing în colaborare cu Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” din România şi Organizaţia „China Photo Network On Line” din China, în oraşele chineze Beijing, Shanghai, Zhuhai, Shenzhen, Foshan şi Macao.

 

În cadrul acestui festival, expoziţia personală de artă fotografică „România – Repere Culturale” („Romania – Cultural Landmarks” în varianta pentru China)
a prezentat în 50 de lucrări de artă fotografică realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel, cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (şi tradiţional) tangibil şi intangibil al României (inclusiv UNESCO). Sunt prezente în imagini şi cele mai vestite elemente ale patrimoniului din Maramureş, cum sunt bisericile de lemn, meşteşugurile tradiţionale, datinile şi obiceiurile de iarnă.
La Beijing, în capitala Republicii Populare Chineze, expoziţia personală „Romania – Cultural Landmarks” a fost vernisată la Centrul Cultural „San Taisan Art”, în 28 noiembrie 2019, fiind urmată de o întâlnire de lucru cu artiştii fotografi din Beijing, China, conduşi de artistul fotograf Hui Yhang. Împreună cu fotografii chinezi s-a făcut o deplasare de creaţie la „Ma­rele Zid Chinezesc”, unde fotografii din România şi China au avut ocazia de a fotografia îm­preună această capodoperă înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, care este un obiectiv major al turismului cultural chinez (unicul vizibil din spaţiul cosmic).
Tot la Beijing a fost vernisată, în 29 noiembrie 2019, la Institutul Cultural Român Beijing din ansamblul SOHO-Galaxy situat în centrul ca­pitalei, expoziţia comună a artiştilor fotografi din România şi China intitulată „Oameni şi Oraşe din România şi China”, fiind expuse în imagini frumuseţile celor două ţări prietene. Această expoziţie a fost dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României în China şi împlinirii a 70 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Populară Chineză. În această expoziţie de grup, artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare expune mai multe imagini reprezentând monumente reprezentative din România şi meşteşuguri populare (UNESCO) din Maramureş.
„După ce ne-am luat rămas bun de la capitala Chinei Populare, marele oraş Beijing, oraş înfrăţit cu Bucureşti din anul 2005, deplasarea din Asia a continuat în Shanghai, cel mai mare oraş al Chinei (peste 30 milioane de locuitori). Aici s-au prezentat, în 30 noiembrie 2019, la Muzeul de Artă Contemporană LINGANG din Shanghai, expoziţiile din cadrul „Festivalului Fotografiei Româneşti în China”, Ediţia a IV-a, 2019, între care şi expoziţia personală „Romania – Cultural Landmarks” a artistul fotograf Tudorel Ilie. Aceasta va fi vernisată în 22 decembrie 2019 în marea sală de expoziţii a Muzeului de Artă Contemporană LINGANG din Shanghai. Artiştii fotografi chinezi conduşi de reputatul Haibo Chi, au apreciat cu căldură fotografiile expuse de către artiştii fotografi din România, în cadrul festivalului, şi au considerat cola­borarea româno-chineză pe linia artei fotografice ca fiind foarte bună şi promiţătoare.
Deplasarea de creaţie prin marele oraş Shanghai l-a avut ca ghid pe artistul fotograf chinez Yu Fu Yi, care a prezentat obiectivele cultu­rale cele mai importante şi superlativele oraşului: Shanghai Tower (632 m înălţime, 128 de etaje, cea mai înaltă clădire din China, a doua clădire ca înălţime din lume), arhitectura nouă ultramodernă din cartierul financiar Pudong, pano­rama de pe Bund a fluviului Nangpu, Oraşul Vechi Shanghai.

Periplul prin China a continuat la Zhuhai, un megalopolis chinez si­tuat pe malul Mării Chinei de Sud din Oceanului Pacific, lângă marile oraşe Macao şi Hong Kong din sudul Chinei. Acest oraş a câştigat premiul pentru „cel mai curat şi ecologic oraş din China”. Zhuhai este supranumit „Oraşul celor 100 de insule” şi înainte de 1979 era doar un mic sat de pescari. Azi, oraşul Zhuhai are peste 1,5 milioa­ne de locuitori şi este în continuă expansiune.
Deplasarea de creaţie prin Zhuhai
i-a avut ca ghizi pe artiştii fotografi chinezi Weilu Chen, Dan Chen şi Ruisheng Zhu, care au prezentat obiectivele culturale cele mai importante şi superlativele oraşului: podul Hong Kong-Zhuhai-Macao (cel mai lung pod maritim din lume, având o lungime de peste 55 km peste delta Fluviului Perlelor, a fost construit de chinezi în doar 8 ani), promenada „Lover’s Road” şi unul din simbolurile oraşului Zhuhai - statuia „Fisher Girl” din golful Xianglu al Mării Perlelor, magnificul edificiu ultramodern al Operei din Zhuhai, noul cartier de zgârie-nori Yanghuan de pe insula Xiaoheng­quin, panorama oraşului Macao cu turnul de televiziune Macao Tower, podul „Prieteniei” şi altele.
La centrul cultural „HAMAH Culture & Art Center” din Zhuhai s-au prezentat, în 2 decembrie 2019, expoziţiile din cadrul „Festivalului Fotografiei Româneşti în China”, Ediţia a IV-a, 2019, între care şi expoziţia personală „Romania – Cultural Landmarks” a artistul fotograf Tudorel Ilie. Manifestarea culturală a avut loc în prezenţa unui public numeros. Artistul fotograf chinez Weilu Chen, preşedintele organizaţiei „China Photo Network On Line” din Zhuhai, China, a prezentat călduros creaţia artiştilor fotografi din România. Evenimentul s-a desfăşurat într-o atmosferă de prietenie şi colaborare româno-chineză tot mai bună pe linia artei fotografice şi având rezultate excelente pe plan artistic.
Un moment captivant al deplasării în China a fost traversarea cu feribotul a Mării Perlelor din Marea Chinei de Sud a Oceanului Pacific, pe ruta Zhuhai – Hong Kong (regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze).
Hong Kong este un oraş impresio­nant al Chinei, având peste 7 milioa­ne de locuitori şi o dezvoltare uluitoare ca centru comercial şi financiar de prim rang în Asia şi în întreaga lume. De pe Hong Kong International Airport (cel mai mare aeroport din Asia) am luat avionul care ne-a adus din nou în Europa”.

„Vizita în China a dezvăluit o mică parte din miraculoasa dezvoltare actuală a Repu­blicii Populare Chineze şi am avut ocazia de a veni în contact cu o mare civilizaţie care pornind de acum câteva milenii, are în prezent realizări extrem de spectaculoase şi un viitor strălucitor. Prezenţa artiştilor fotografi din România în China este o dovadă vie că prietenia şi colaborarea între popoarele român şi chinez este o punte de legătură între civilizaţiile milenare ale Europei şi Asiei.
Publicul din China a avut ocazia să cunoască şi să vadă, prin exponatele de artă fotografică, patrimoniul cultural al României şi al Maramureşului, o parte integrantă a identităţii poporului român, dar totodată şi o valoare universală a umanităţii. Astfel, fotografiile din Maramureş au devenit un liant al prieteniei dintre România şi China”.
Ilie Tudorel

Tudorel Ilie este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Creatorilor Profesionişti (U.C.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 128 expoziţii de artă fotografică, din care 67 de expoziţii personale şi 61 expoziţii de grup în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.
În anul 2015 i s-a acordat „Premiul de Excelenţă” de către revista „GAZETA de Maramureş”. În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea culturii şi tradiţiilor de către Consiliul Judeţean Maramureş. A participat la multe concursuri de fo­to­grafie şi a primit Premiul I la concursul naţional de artă foto­gra­fică „Ipostaze Etnografice” - 2019.
A desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi I.C.R. din Bucureşti.
Această activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară, străinătate, şi în presa on-line. Fotografiile sale au fost publicate în albumele de artă fotografică „Romania Photo­graphy Exhibition in Zhuhai 2018 China”, „Stilul de viaţă european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”, revistele de cultură „Familia Română”, „Cetatea Li­te­­rară”, „Porţile Nordului”, „Bi­blioteca Septentrionalis”, revistele interna­ţio­nale de turism „BeTUI” şi „DertourLife”, „Zi-de-Zi – Oradea & Bihor”, albumul turistic „CAREI”, precum şi în numeroase cărţi sau publicaţii ştiinţifice.