Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 30 Iulie , 2018

Aproape de Dumnezeu. Manifestările de pe vârful Ţibleşului, sărbătoare în Ţara Lăpuşului!

de Nicolae Teremtus

Evenimentul este la a cincea ediţie şi capătă din ce în ce mai mare amploare. La manifestările organizate de Primăria Groşii Ţibleşului şi Consiliul Local Groşii Ţibleşului, alături de Biserica Ortodoxă „Sfântul Ierarh Nicolae” Groşii Ţibleşului, respectiv Mănăstirea „Piatra Fântânele” din Bistriţa-Năsăud au participat autorităţi locale, invitaţi din localităţi vecine judeţului Maramureş, un sobor de preoţi, artişti populari şi copiii de la Şcoala Gimnazială din Groşii Ţibleşului. Printre invitaţi s-a aflat şi Peter Hurley, iniţiatorul altei mani­festări de succes: „Lungul Drum spre Cimitirul Vesel de la Săpânţa”.

Ir­landezul stabilit în România se im­plică în tot ceea ce înseamnă promovarea valorilor tradiţionale ale Maramureşului.
În cadrul manifestărilor a avut loc lansarea cărţii „Victoria înfrântă”, semnată de Iacob Oniga, dar şi momente artistice, reprezentate prin doine autentice.
Monumentul a fost ridicat în 2014, iar de atunci, în fiecare an, în prima sâmbătă după ziua Sfântului Ilie are loc această comemorare.

Primarul din Groşii Ţibleşului este mulţumit de cum a decurs manifestarea şi îşi doreşte ca în ediţiile viitoare să vină mai multă lume, iar sărbătoarea să fie a tuturor.
„Au avut loc manifestările la Monu­mentul din Lăpuş, dedicate Sărbătorii Munţilor Ţibleş. Evenimentul a avut loc la Monumentul de pe vârful Ţibleş, la 1839 de metri. Acest monument l-am ridicat şi l-am sfinţit în 2014. Am avut un program deosebit, iar cei peste 250 de pelerini s-au simţit extraordinar.
La primul punct am avut o Slujbă pentru pomenirea Eroilor Neamului, eroii locali şi eroii de la UM 71 Câmpia Turzii. A urmat o Slujbă de Sfinţire a Drapelelor Naţionale, cele pe care delegaţiile din Ţara Lăpuşului, Ţara Maramureşului şi Ţara Năsăudului le vor duce la manifestarea de la 1 Decembrie din Alba Iulia, de Centenarul Marii Uniri. Apoi, am făcut o Comemorarea a Munţilor Ţibleş, am avut lansarea de carte a lui Iacob Oniga. Un volum despre satul Dumbrava.
Momentul artistic a avut doine autentice din Maramureş, interpretate de Nistor Pop, de copiii de la Şcoala Gimnazială din Groşii Ţibleşului, iar Peter Hurley a cântat o doină irlandeză foarte frumoasă. Am încheiat manifestarea cu Hora Unirii în jurul Monumentului din vârful Ţibleşului.
Au venit maramureşeni din zonă, dar şi din alte părţi ale judeţului. A fost un sobor de patru preoţi. Preotul din Groşii Ţibleşului, Ropan Ioan, părintele Visarion de la Mănăstirea Floreşti, protosinghelul Gavril Horţ de la Mănăstirea Piatra Fântânele din Bistriţa, părintele Cristian de la o Biserică din Cluj-Napoca. Toţi sunt fii de-ai Groşii Ţibleşului.
Vremea a fost superbă. La poalele munţilor Ţibleşului a plouat, dar aici sus a fost soare, cer senin. Manifestările au durat peste două ore, după care am coborât în Valea Bradului unde ne-a aşteptat Dorin Pop, un fiu de-al Groşii Ţibleşului, cu o masă pentru 300 de oaspeţi”, ne-a spus primarul comunei Groşii Ţibleşului, Nicolaie Burzo.
 

Sărbătoarea Munţilor Ţibleş – în imagini şi cuvinte

 
Un moment inedit a fost cel dedicat lansării cărţii lui Iacob Oniga.
„Cine ajunge în vârful muntelui, sigur e mai aproape de cer şi Dumnezeu. Me­rită efortul. Ca să răzbaţi până pe creastă, drumul, prin sălbăticia lui, este de o frumuseţe rară. La început mai uşor, apoi devine din ce în ce mai greu şi mai abrupt. Atunci însă, când îţi tragi răsuflarea din cauza oboselii, lumina ochilor ţi se linişteşte la privirea pano­ramei unui tablou de un verde nesfârşit, presărat pe alocuri cu pelerini care urcă şi coboară, mânaţi parcă, de dorinţa de «a-şi duce la îndeplinire» canonul.
Ieri, 21 iulie, a fost o zi de excepţie. În prezenţa a zeci de credincioşi, acolo, la crucea de piatră care veghează infinitul munţilor şi al văzduhului, primarul localităţii Groşii Ţibleşului, Nicolaie Burzo, a dat dezlegare începerii evenimentului.
Mai mulţi preoţi au ţinut o slujbă de po­menire a eroilor, au fost sfinţite dra­pelele cu care delegaţii vor pleca la Alba Iulia, la 1 Decembrie, pentru comemorarea Centenarului Marii Uniri, s-au cân­tat pricesne, cântece patriotice, ba­lade, inclusiv de către irlandezul-român Peter Hurley.
Prezenţa mea acolo, în calitate de invitat, a fost aceea de a-mi prezenta cartea «Victoria înfrântă», carte care, în urmă cu un an a mai fost prezentă pe un alt munte binecuvântat de Dumnezeu – Muntele Athos. Volumul a fost primit cu drag şi a stârnit interes. Acelaşi succes
l-a avut şi poezia «Centenar în Mun­ţii Ţibleş», scrisă de mine cu o seară înainte, datorită inspiraţiei transmisă de îngerii mei păzitori.

 

 

Un monument unic!

Primarul Nicolaie Burzo ne-a povestit cum a realizat monumentul. „Am fost la o întâlnire de Ziua Muntelui, la Durău, în Neamţ, pentru că sunt membru al Forumului Montan din România. Și, întorcându-mă de la Simpozion,
m-am gândit să intru pe la Piatra Fântânele, la Mănăstire, la părintele Gavril, pentru că este fiu de-al satului Groşii Ţibleşului. Când am ajuns, el stătea la masă cu părintele Andrei de la Vad, şi ei discutau că a mai fost pe Căliman o cruce şi acum discutau cum să facă să ridice şi pe vârful Ţibleşului o cruce. Când am ajuns, a zis: «Domnule primar, uite cum lucrează Măicuţa Sfântă, că tocmai vorbeam că trebuie să vorbim cu primarul din Groşii Ţibleşului să vedem dacă putem face sau nu treaba asta». Aveau nevoie să discute cu mine, pentru că locul este pe teritoriul administrativ al comunei noastre, exact la limită cu judeţul Bistriţa. Le-am spus că ne implicăm. Prima dată am făcut potecă de acces. Apoi am început să scoatem bucăţi de piatră care au fiecare în jur de 70 de kilograme. Și a dat Domnul că la o întâlnire, comandantul comandor de la Baza Aeriană Câmpia Turzii a auzit ce vrem să facem şi, pentru că avea de făcut nişte ore de zbor, a zis că le face în zona aceea, şi cu un drum ne aduce şi nişte materiale. Și a adus.
Aşa a dat Dumnezeu, că altfel trebuiau urcate pietrele în spate. Și uite că acum monumentul este deja gata. Monumentul acesta l-am ridicat în vârful Ţibleşului. Altfel spus, am înălţat muntele de la 1839 m, la 1844 m, pentru că s-a realizat un monument de 5 metri.
Lucrarea este realizată de protosin­ghe­lul Gavril Horţ, părintele slujitor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, judeţul Bistriţa, împreună cu cetăţenii din localitatea Groşii Ţibleşului şi administraţia locală.
Este o cruce în mijloc, cu arcadă şi mai multe elemente. Monumentul se poate vedea cu binoclul inclusiv din Groşii Ţibleşului, cu toate că este construit la o distanţă de 20 km. Lucrarea este una de anvergură, deoarece pentru ridicare s-au folosit 17 tone de piatră şi lemn. Și cu toate că a fost o lucrare extrem de dificilă, s-a finalizat într-o săptămână şi jumătate. Au participat efectiv la lucru şi vreo 30 de oameni din Groşii Ţibleşului. Dintre aceştia, vreo 12, împreună cu preoţii nu au coborât de pe munte de luni până sâmbătă. Monumentul nu a fost intitulat într-un fel anume, ci îl ştie deja lumea ca Monumentul din Vârful Ţibleşului”, a spus Nicolaie Burzo.
 

 

Centenar în Munţii Ţibleş

S-a coborât din ceruri, Dumnezeu,
În Ţibleş, pe coline şi în văi,
Să-l binecuvânteze pe poporul său,
Scăpat de juguri aspre şi călăi.
La crucea împietrită de durere,
Să râdem, soarelui, ca vechii daci,
Şi-o horă să întindem, de plăcere,
Ca-n Centenar, să nu mai fim săraci.
Aici, pe vârful muntelui, cu toţii,
Ne-am adunat ca tricolorul să-l sfinţim,
Şi să-i trimitem pe duşmani, în Valea Morţii,
Ş-apoi spre Alba Sfântă, să pornim.
În slujbe, pe eroi să-i pomenim,
Să nu-i uităm că ei ne-au izbăvit,
Şi dac-ar fi, din nou, să suferim,
Să spunem răspicat: Românii n-au murit!
Căci văile şi munţii ne-nconjoară,
Şi pavăză ne stau, ca veşnice cetăţi,
Din care se luptau, semeţi, odinioară,
Cu hoardele barbare, neînfricaţii geţi.
Din ceruri, Dumnezeu, s-a coborât,
Aici, pe munte, ca printre noi să fie,
La sărbătoarea care ne-a unit,
În marea şi frumoasa – ROMÂNIE.”

 

O zi memorabilă la Sărbătoarea Munților Țibleșului!


„Primarul Nicolaie Burzo din comuna Groșii Țibleșului a făcut o minune accesând bugetul cel mai generos: bunătatea oamenilor!
Bravo Nicolaie, bravo groșeni, bravo Lăpuș, bravo Maramureș, până la urmă, bravo România, mă bucur că ești, pentru că lumea e mai frumoasă, mai cu speranță și mai bună, cu voi!
Am fost anul trecut. Nu este greu. Două ore de la Cluj-Napoca. De acolo se urcă cu 4x4 până la refugiu, după care 2 ore pe jos. Nu e nevoie de o condiție fizică deosebită.
S-a urcat din 3 țări: din Țara Maramureșului, Țara Lăpușului și Țara Năsăudului, pentru o ceremonie de sfințire a drapelelor care vor participa la 1 decembrie în Alba Iulia. Așadar, mesajul este: «Aduceți drapelul!». Singura taxă de
participare a fost prezența ta!”, a scris Peter pe o pagină de socializare.