• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 24 Martie , 2020

Apel din Baia Mare. Mircea Cirţ, scrisoare către premier

Printre cele mai afectate sectoare ale economiei româneşti, dar şi a celei mondiale, se află sectorul auto, cu tot ce înseamnă producţie şi distribuţie. În multe ţări au fost luate măsuri care să sprijine industria auto. Dar cele mai îmbucurătoare ştiri vin din China unde activitatea în fabricile auto a fost reluată în proporţie de aproape 100%. Nu acelaşi lucru este şi în Europa, zona cea mai afectată în acest moment. Şi România are probleme în acest sector, cu fabrici închise şi cu problemele generate pe orizontală. Multe firme producând subansambluri pentru marile fabrici. 

În acest context sumbru, un antreprenor băimărean, Mircea Cirţ, şeful de la ATP Exodus, a formulat şi trimis o scrisoare primului ministru, Ludovic Orban, cu mai multe măsuri necesare pentru ca economia să treacă peste greutăţile momentului şi a celor care vor veni. Măsurile propuse se referă la toată activitatea economică. Am preluat acest apel din Baia Mare, din presa naţională.


Ca antreprenor român și iubitor al acestei țări nu vă  solicit să opriți criza, cu toții suntem conștienți de furtuna prin care trecem. În schimb, vă rog să vă asumați rolul și autoritatea pe care o aveți și să mișcați lucrurile în direcția bună!
Cu fiecare zi de întârziere a unor măsuri, țara se îngroapă și nu vom mai putea recupera ce se demolează. Se impune să vă asumați răspunderea și să produceți măsurile mult așteptate de români, măsuri care să aibă impact major în societate! Cu toții observăm măsurile deja luate de prevenire a epidemiei și sunt foarte bune. Cu toții însă observăm și lipsa măsurilor pentru susținerea economiei și nu înțelegem de ce, putem doar presupune.
Sunt convins că aveți nenumărați experți care este posibil să vă încurce în aceste vremuri. Cu toate acestea, indiferent de justificările pe care le aveți, este vorba de asumare maximă și mobilizare cu efect imediat.
Am conturat un set de măsuri minime, de bun simț, necesare tranzitării până la sfârșitul acestui an, pentru o recuperare a pierderilor ce vor avea loc.

Astfel dar, vă propun:
1. Stabilirea cadrului legal în vederea suspendării ratelor de capital și a dobânzilor la facilitățile de credit, leasing financiar și operațional, până la 31.12.2020, cu prelungirea corespunzătoare a termenului de rambursare.
2. Eliminarea taxelor și impozitelor locale până la 31.12.2020.
3. Decontarea urgentă (maxim 5 zile) a restanțelor statului către agenții economici.
4. Stoparea penalităților pentru neplata la termen a obligațiilor fiscale și stoparea popririlor pe conturile agenților economici, până la 31.12.2020.
5. Reglementarea condițiilor pentru șomajul tehnic ca instrument la îndemâna angajatorului, fără limitarea mecanismului la anumite domenii de activitate.
Fiți corecți în abordarea și tratarea tuturor angajaților la fel, fără discriminări.
6. Scutirea de plată a TVA în vamă pentru importurile de mărfuri, până la 31.12.2020.
7. Reforma tuturor organigramelor aparatului de stat, cât mai urgent, pentru reducerea costurilor la nivel național.
8. Stabilirea unui salariu net pentru toți angajații care lucrează la stat, indiferent de funcție, grad, care să nu depășească 5000 Ron Net, până la 31.12.2020, și reevaluare în August 2020.
9. Eliminarea sporurilor de orice fel, respectiv a pensiilor speciale, până la 31.12.2020.
10. Urgentarea stabilirii și demarării de investiții strategice astfel încât, cât mai multe firme să fie implicate: infrastructură, autostrăzi, drumuri, poduri, căi ferate.
11.  Anularea taxei de avizare de 500 Euro + TVA pentru obținerea avizului existenței cazului de forță majoră!
 
Domnule Premier, totul este posibil! Voință, curaj, ținte înalte!
Dumnezeu să vă binecuvânteze! Dumnezeu să binecuvânteze România!
 
Mircea Cirţ, CEO ATP Exodus

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.