• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 23 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Octombrie , 2014

Angela Pop a plecat în eternitate!

Ar fi împlinit 63 de ani. O vârstă înaintată pentru cei obişnuiţi, dar pentru Angela Pop a fost doar o etapă a unei existenţe eterne. Pictor de forţă, Angela a fost un om modest, ce nu a dorit să fie în prim-planul vieţii sociale cu toate componentele ei.

 
 

A iubit arta în general, pictura în mod deosebit. A iubit frumosul, culoarea, natura, portretul. Fire sensibilă, Angela Pop a trăit alături de familie tot ce a dorit şi aşa cum a dorit.

Cu toate acestea, a fost o luptătoare, iar setea de cunoaştere a îndemnat-o să înveţe totul despre pictură. Artist multivalent, a reuşit în picturile sale să acopere toate stilurile, ceea ce, spun specialiştii, este o performanţă. Dincolo de performanţa artistică a tablourilor.

Portretele sunt luminoase, colorate în sensul bun al cuvântului şi emană bucurie. Toţi cei pictaţi de Angela Pop zâmbesc şi transmit, prin penelul artistei, această bucurie.

Peisajele sunt pline de viaţă şi culoare, calde, aburinde ca o plăcintă pe care ţi-o doreşti. Îţi vine să întinzi mâna pentru a cuprinde în căuşul palmei o culme, un copac sau o fereastră. Aceste peisaje te îndeamnă la visare şi la bucurie. De fapt, aceasta este magia pe care Angela Pop o transmite prin picturile sale, bucuria de a trăi, de a fi iubit, de a iubi. A fost un om deosebit şi a avut şansa de a se înconjura de oameni deosebiţi, fie că vorbim de profesori, colegi sau Viorel Mociran, soţul, la rândul său un artist al cuvântului, poet ce a transmis prin poezie iubirea ce l-a mistuit de când a cunoscut-o pe Angela Pop.

În memoria Angelei Pop, pictor fără pereche, Viorel Mociran şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş a organizat o expoziţie cu lucrări de-ale artistei şi au lansat un album omagial ce a strâns între coperte lucrări semnate Angela Pop, dar şi poezie scrisă de Viorel Mociran.

 

La vernisajul trist, în absenţa Angelei Pop, au participat artişti băimăreni, prefectul Anton Rohian, directorul Direcţiei pentru Cultură, Ioan Marchiş şi gazda de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean.

Invitaţii au vorbit frumos, din suflet. Ei au spus că Baia Mare a pierdut un om, dar a câştigat un artist. Momentul de emoţie maximă a fost la cuvântul lui Viorel Mociran.

Cu lacrimi în ochi, soţul ce a iubit-o pe Angela mai mult decât se poate exprima într-un text, a spus că timpul s-a răzbunat pe faptul că ea, artista, merge în eternitate prin lucrările realizate, iar timpului îi este frică de eternitate.

 

Viorel Mociran a realizat şi un colaj cu fotografii, iar spre final a avut o înregistrare audio cu Angela Pop. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.