Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 15 Noiembrie , 2019

Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii, a fost în vizită la Baia Mare

de Nicolae Teremtus

Excelența Sa domnul Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii în România, a vizitat proiectele Hope and Homes for Children din Baia Mare. Marea Britanie este principalul susținător și finanțator al programelor de reformă a sistemului de protecție a copilului, pe care HHC le-a implementat în România în ultimii 20 de ani. Oficialul englez a fost alături de Ştefan Dărăbuş, director regional Europa Centrală şi de Sud Hope and Homes for Children, şi a vizitat mai multe comunităţi defavorizate.

 

 

Diplomatul din Marea Britanie a dorit să afle cum se descurcă HHC, care a plecat „la drum” în urmă cu 20 de ani la o iniţiativă venită din Anglia.
„Ne bucurăm că a reuşit să vină să vadă ceea ce noi, Hope and Homes for Children, am făcut şi facem în Baia Mare. De asemenea, am avut discuţii mai ample despre ceea ce am făcut în România, în ansamblu.
Am făcut câteva vizite împreună cu dânsul şi cu colegi de-ai noştri şi susţinători din Marea Britanie, care au fost, de asemenea, alături de noi pe teren.
Am văzut cazuri de prevenire a separării familiale, cazuri de tineri care au ieşit din sistem - din centrul de tranzit -, o casă de tip familial, am fost într-o comunitate marginalizată, pe Pirită, am avut discuţii cu autoritatea locală şi discuţii între noi, cu echipa.
Am văzut trei dintre mamele cu copii de pe Pirită, pe care le-am adus şi le-am mutat într-o casă pe care noi o avem aici, în oraş. Am arătat oas­pe­telui nostru felul în care locuiesc acum şi schimbările în bine care există”, a spus Ştefan Dărăbuş.

Andrew Noble a precizat că HHC este un exemplu prin ceea ce face, mai ales datorită faptului că încearcă să îmbunătăţească viaţa multor oameni marginalizaţi. Ambasadorul englez a dorit să vadă cum este re­zolvată problema minorităţii rrome, dacă sunt programe adecvate acestui scop. Oficialul englez a explicat ziariştilor băimăreni că a văzut lucruri foarte bune, a văzut implicare şi rezolvare corectă a situaţiei celor defavorizaţi. De asemenea, a fost mulţumit de felul în care admi­nistraţia locală se implică pentru rezolvarea acestor probleme. Este remarcabilă prestaţia diploma­tului englez în faţa ziariştilor băi­măreni. Acesta a vorbit în limba română la un nivel foarte ridicat. Nu a fost nevoie de traducător.
„Mă bucur să mă întorc în Baia Mare. Este prima vizită în acest mandat, dar am venit pentru prima oară în 1985. Ca peste tot în România, şi în această parte de ţară am văzut multe schimbări. Baia Mare este un oraş care s-a transformat, ca şi ţara, faţă de perioada când am stat trei ani la Bucureşti, în anii ’80.
Acum am vrut să înţeleg ce face această organizaţie cu rădăcini britanice. Hope and Homes for Children este o organizaţie care are o reputaţie foarte bună şi este susţi­nută de mulţi oameni din Marea Britanie. Ceea ce am văzut a de­mons­trat într-a­devăr un nivel de succes, dar şi încercarea de îmbunătăţire a vieţii multor oameni marginalizaţi.
Am făcut vizite în aceste comunităţi, am fost la nişte cămine şi nişte case unde locuiesc copii foarte drăguţi, foarte normali, care au avut până acum o viaţă mult mai complicată decât ar trebui să fie o viaţă de copil.
Avem aici un exemplu, o cooperare bună între o organizaţie nongu­vernamentală şi autorităţile locale. Din discuţiile pe care le-am avut a rezultat că sunt şi ambiţii în politica locală să fie îmbunătăţită viaţa co­munităţilor marginalizate din jurul Băii Mari”, a spus ambasadorul Marii Britanii în România.
Acesta a menţionat că Brexit-ul nu va afecta buna colaborare între ONG-urile engleze şi HHC. Oficialul din Marea Britanie a mai spus că există o foarte bună colaborare între autorităţile engleze şi Poliţia Română pentru rezolvarea situaţiilor de trafic de persoane.
 

 

„Am vrut să înţeleg ce face această organizaţie cu rădăcini britanice, Hope and Homes for Children este o organizaţie care are o reputaţie foarte bună şi este susţi­nută de mulţi oameni din Marea Britanie. Ceea ce am văzut a de­mons­trat într-adevăr un nivel de succes, dar şi încercarea de îmbunătăţire a vieţii multor oameni marginalizaţi”.
Andrew Noble