Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 5 Octombrie , 2018

„Am avut privilegiul de a descoperi că există oameni puternic ancoraţi în lumea afacerilor, care înţeleg că educaţia este o investiţie în viitor.”

de Gazeta de Maramures

Din 2012, Asociația AIST, susţinută de UAC Europe a devenit parte a programului de implicare în comunitate a companiei dar și o „poartă deschisă spre lume” pentru copiii și tinerii din Maramureș. De atunci au trecut 6 ani plini de muncă și activități, timp în care, AIST a devenit un adevărat brand în domeniul educației, al cărui nume e sinonim cu seriozitatea, creativitatea și profesionalismul. Minodora Barbul, președintele asociației, vorbește pe larg într-un interviu acordat GAZETEI despre proiecte,
valori și perspective și, mai ales, explică de ce „educația îți dă aripi”.
 

 

Reporter: O scurtă carte de vizită?
Minodora Barbul: M-am născut în Satu Mare, am 38 de ani, sunt căsătorită și am o fetiţă de 12 ani. Provin dintr-o familie de învăţători, deci opţiunea pentru cariera didactică a veni oarecum natural. Am absolvit Facultatea de Litere (Română-Engleză) la Universi­tatea Tehnică Cluj-Napoca ca şefă de promoţie şi în anul următor mi-am început cariera academică. Am finalizat doctoratul înainte de a împlini 30 de ani şi, pe când credeam că viitorul va fi invariabil legat de cursurile universitare pe care încă le predau studenţilor, am avut un prim contact cu UACE.

Reporter: Când ați început colaborarea cu UACE și cum ați ales ca „poartă profesională” Asociația AIST?
Minodora Barbul: Am început colaborarea cu UACE în 2011, când am constatat cu o plăcută surprindere deschi­derea lor spre activităţile derulate de universitate, în spiritul susţinerii performanţei. După înfiinţarea AIST, în 2012, am ales să-mi împart timpul între două locuri de muncă, ambele în domeniul educaţiei, dezvoltând atât educaţia formală cât şi cea nonformală. AIST este un ONG susţinut de UACE, care desfăşoară cursuri de limba engleză şi germană pentru copiii din Maramureş, un exemplu de bună practică la nivel naţional.

Reporter: După 6 ani de activitate a asociației, cum vedeți proiectul AIST din perspectivă personală și profesio­nală?
Minodora Barbul: Sunt mândră să mă asociez cu acest proiect care mi-a schimbat cursul vieţii, deoarece rezultatele investiţiei în educaţie sunt peste măsura aşteptărilor, copiii care bene­ficiază de serviciile noastre având avantaje certe faţă de alţi copii (expunere la vorbitori de limbi străine din întreaga Europă, în compania a peste 70 de vo­luntari; certificări internaţionale de tipul examenelor Cambridge English; excursii în ţară şi în străinătate, tabere de vară şi multe altele). Mă bucur că am avut privilegiul de a descoperi că există oa­meni puternic ancoraţi în lumea aface­rilor care înţeleg că educaţia este o investiţie în viitor, că din educaţie nu se face profit financiar, dar avantajele pe termen lung sunt foarte importante deoarece oamenii sunt cea mai valo­roasă resursă. Am învăţat multe din exemplul conducerii UACE din perspectivă managerială: atenţia pentru confortul angajaţilor, recunoaşterea me­ritelor acestora şi oferirea de oportunităţi astfel încât fiecare să se poată dezvolta la nivel personal şi profesional, păstrarea unor standarde înalte de calitate a serviciilor care generează şi garantează performanţa, respectarea cuvântului dat în afaceri, generozitatea faţă de comunitate şi respectul pentru oameni indiferent de poziţia pe care o ocupă în ierarhie.

Reporter: Ce oportunități oferă AIST pentru copiii angajaților UACE?
Minodora Barbul: AIST oferă cursuri de limbi străine pentru copiii angaja­ţilor UACE, costurile acestora fiind acoperite de companie în spirit de apreciere a contribuţiei angajaţilor la succesul companiei.

Reporter: Din postura de cadru didactic, cum vedeți implicarea UACE în comunitatea locală, cu prioritate în domeniul educației?
Minodora Barbul: Se zice că „omul sfinţeşte locul”. În ceea ce priveşte comunitatea din Dumbrăviţa, UACE a devenit un partener constant al mediului educaţional, iar faptul că pot să fac parte din echipa de profesori AIST, care aduce plus valoare educaţiei formale prin activităţi de educaţie non­formală, mă onorează. Schimbarea trebuie să înceapă cu copiii, de la cea mai fragedă vârstă, iar educaţia trebuie făcută astfel încât aceştia să se poată realiza în viaţă în mod practic. Din postura de cadru didactic, consider că implicarea UACE în sprijinirea şcolilor şi grădiniţelor din comunitatea Dum­brăviţa, precum şi a educaţiei din Baia Mare şi multe alte localităţi din Mara­mureş reprezintă un model de bună practică.

Reporter: Cum ați descrie „marea fa­milie UACE”?
Minodora Barbul: O echipă unită, care se sprijină reciproc și încearcă în fiecare zi să devină mai bună decât ieri și care te face să te simți, într-adevăr, ca într-o mare familie. Coincidența fericită face ca ziua mea de naștere să fie în 15 august, deodată cu Ziua UACE, astfel încât în fiecare an am norocul și bucuria de a sărbători o dublă aniversare la picnicul companiei, alături de marea familie UACE și familia AIST, care au devenit în acești 6 ani, cu adevărat, cea de-a doua familie a mea.

 


„UACE a devenit un partener constant al mediului educaţional, iar faptul că pot să fac parte din echipa de profesori AIST, care aduce plus valoare educaţiei formale prin activităţi de educaţie nonformală, mă onorează. Schimbarea trebuie să înceapă cu copiii, de la cea mai fragedă vârstă, iar educaţia trebuie făcută astfel încât aceştia să se poată realiza în viaţă în mod practic”.
Minodora Barbul, președintele Asociației „American International School of Transylvania”