Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 16 Iunie , 2017

Alin Bîrda şi Lucian Morar, noii primari din Baia Sprie şi Ulmeni

de Nicolae Teremtus

Nicolae TEREMTUŞ

A fost o prezenţă scăzută la vot. În Baia Sprie s-au prezentat la vot doar 28% dintre cei cu drept de vot, iar în Ulmeni au fost 69% dintre cetăţenii cu drept de vot.
Cele două localităţi au rămas fără primar, după ce aleşii au demisionat. Lucian Morar din Ulmeni, a renunţat la funcţia de primar pentru cea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, după ce câştigase un nou mandat la primărie în urma alegerilor din 2016, iar Dorin Paşca, primarul din Baia Sprie, a fost nevoit să renunţe la funcţie după ce ANI l-a declarat în incompatibilitate.
Pentru Primăria Baia Sprie, s-au înscris nouă candidaţi, în timp ce pentru primăria Ulmeni, doar doi s-au înscris în lupta pentru fotoliul de primar. Pe listele de votare din cele 20 de secţii deschise, au fost înscrişi 19.572 de votanţi. Cumulat s-au prezentat la vot circa opt mii de cetăţeni.
În Baia Sprie, Alin Bîrda a obţinut 33% din numărul voturilor valabile. Liberalii maramureşeni rămân la conducerea oraşului vecin cu Baia Mare. De menţionat că, Dorin Paşca - fostul primar - a condus campania electorală a lui Bîrda.
În Ulmeni, Lucian Morar a obţinut 69%, cu ceva mai puţin decât a prognozat candidatul PMP. Aici a fost o mică controversă cu alegătorii din localitatea Chelinţa. Liderul PSD din Ulmeni, Liviu Luca a depus o contestaţie prin care cerea ca voturile din Chelinţa să fie anulate. Social-democratul a spus că Lucian Morar a stat în secţia de votare din localitate, a interacţionat cu votanţii, ceea ce a dus la o concentrare de voturi spre candidatura sa. Dar contestaţia nu a fost rezolvată favorabil, aşa că Morar a rămas şi cu zestrea din Chelinţa.

La o zi după anunţarea rezultatelor finale, liberalii maramureşeni au avut o conferinţă de presă în care s-a vorbit despre succesul din Baia Sprie.
„Mă bucur că am ajuns în situaţia de a ţine o conferinţă de presă, în urma alegerilor, cu zâmbetul pe buze. Le mulţumesc celor din Baia Sprie, pentru că m-au susţinut în această scurtă, dar foarte intensă campanie. Conducerii PNL Maramureş, care a fost alături de mine şi întreg staff-ului tehnic. Am fost o echipă unită şi cred că aceasta a fost cheia succesului nostru. Am dus o campanie bazată pe proiecte şi pe lucrurile pozitive ce se pot face. Alţii au dus o campanie urâtă, mai ales pe partea de online. Nu am răspuns şi nu voi răspunde niciodată la astfel de lucruri, chiar dacă sunt neadevărate nu merită nici măcar răspuns.
Ştiu că în primăria Baia Sprie este o echipă puternică şi vreau să îi motivez pentru a-i aduce mai aproape de mine, de ideile pe care le am. Voi continua proiectele care sunt în derulare, dar voi veni şi cu proiecte noi, cu ideile mele de dezvoltare a oraşului. Le mulţumesc chiar şi celor care nu m-au votat şi garantez că voi fi primarul tuturor, nu am niciun fel de ranchiună. Voi fi în continuare pe străzi, pentru a vedea ce trebuie făcut, voi comunica la fel de intens pe facebook, pe toate mijloacele online şi sper ca şi cu ajutorul presei să reuşesc să comunic cât mai bine toate problemele care sunt, dar şi realizările pe care, sper eu, le vom face. Pot să promit că voi munci foarte mult, astfel încât să nu dezamăgesc pe nimeni!”, a spus actualul primar de Baia Sprie, Alin Bîrda.
Lucian Morar nu a avut decât apariţii televizate, fără o întâlnire cu presa.

 

PSD Ulmeni a cerut anularea tuturor voturilor exprimate în Chelința

 

Liviu Luca, președintele Organizației PSD Ulmeni a depus la Biroul Electoral de Circumscripție Ulmeni o solicitare ca toate voturile exprimate în Secția 203 Chelința să fie anulate. Liderul organizației locale al PSD își motivează cererea argumentând faptul că, la Secția de Votare 203 Chelința, procedeul de vot exprimat în 11 iunie 2017 a fost viciat. Astfel, între orele 15.00 – 18.00, candidatul PMP pentru Primăria Ulmeni, Lucian Morar s-a aflat în interiorul secției de votare manifestându-se extrem de vocal și interacționând cu alegătorii, fapt interzis de legea electorală. Mai mult, candidatul Lucian Morar a intimidat votanții, poziționându-se chiar lângă secția de votare, salutând alegătorii înainte ca aceștia să intre la cabina de vot, iar apoi a urmărit introducerea buletinelor în urnă.
Președintele secției de votare, Ionuț Moldovan nu a respectat, la rândul lui, cerințele legii, afișând o atitudine părtinitoare față de Lucian Morar și neluând măsura legală, respectiv de îndepărtare a candidatului de secția de votare. Candidatul PMP și-a motivat prezența în secție de-a lungul atâtor ore încercând să justifice faptul că așteaptă la rând, pentru a vota, deși nu și-a manifestat activ această intenție.