Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Miercuri , 6 Februarie , 2019

Alege priorităţile oraşului tău. Un joc cu Banca Mondială şi Federaţia zonelor metropolitane

de Nicolae Teremtus

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metro­po­litane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnațio­nale, a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.

Selecția a avut loc în urma unor scrisori de solicitare din partea Băncii Mon­diale către primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile din țară pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate înde­plinesc următoarele criterii:
Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (Strategia In­tegrată de Dezvoltare Urbană, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, Planul Urbanistic General, Masterplanul Ge­neral de Transport etc.);
Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fie­cărei reședință de județ;
Nu au finanțare asigurată (în general, lista conține proiecte pentru care este necesară finanțare din fonduri UE, fonduri guvernamentale, sau alte surse).

Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte.
Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”, realizată în parteneriat și cu Urbanize Hub.
Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar (kwiksurveys.com/s/e7k9afsk), să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.
La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.

 

 

Cele zece proiecte care apar în chestionarul Băncii Mondiale

1. Înființarea Parcului Natural Firiza și promovarea turismului tradițional.
2. Completarea variantei de ocolire a Municipiului Baia Mare, inclusiv legătura DN 1C - Aeroport și moder­nizarea trecerilor la nivel cu calea ferată pe Strada Europa.
3. Înființarea unui Parc Industrial în zona de sud a Municipiului Baia Mare.
4. Reabilitarea și modernizarea infrastructurii feroviare și realizarea Gării Metropolitane Baia Mare.
5. Înființarea Universității Metropolitane Baia Mare.
6. Reconstrucția ecologică a râului Săsar și afluenții în zona Baia Mare, inclusiv colectarea conformă a apelor de mină contaminate.
7. Extinderea și modernizarea Aerogării Aeroportului Internațional Maramureș.
8. Înființarea Centrului Logistic pentru legume, fructe, fructe de pădure, sau alimente perisabile.
9. Realizarea parțială a drumului Expres Baia Mare - Vaja prin crearea centurii de ocolire a aglomerării urbane Baia Mare (tronson Seini - Baia Sprie).
10. Regenerarea urbană a zonelor industriale Cuprom, Flotația Centrală și Romplumb.
 

 

Concluzii

Această campanie nu pare a avea o finalitate concretă, ceva de genul: vom finanţa un proiect, două, nouă… Povestea cu lista finală de proiecte majore de dezvoltare urbană este frumoasă, dar insuficientă. Banii sunt principala problemă în dezvoltarea urbană, atât pentru capitală cât şi pentru centrele reşedinţă de judeţ. Dacă sunt bani, toate proiectele devin majore şi pot fi rea­lizate, dacă nu sunt bani, disparităţile între judeţele bogate şi cele sărace se adâncesc.
În zona de dezvoltare N-V există două subzone distincte. Cea a bogaţilor: Cluj-Bihor sau axa Cluj Napoca-Oradea şi restul de patru judeţe (Maramureş, Satu Mare, Bistriţa, Sălaj), unele mai sărace ca altele.
Dar povestea de mai sus poate fi un bun exerciţiu ce ne va face să visăm frumos!

 

 

Zona metropolitană este un centru mare urban, format dintr-o metropolă mare și zona sa adiacentă de influență. Unul sau mai multe orașe din zonă se constituie drept centrul de dezvoltare al întregii zone, care va purta, de obicei, denumirea celui mai important oraș component.