• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Alături de… pieptarul borșenesc

La evenimentul de excepție, organizat de Biblioteca Orășe­nească Borșa în colaborare cu Primăria Orașului Borșa, autoarea a mărturisit că următorul vo­lum va fi consacrat războiului de țesut și produselor sale. Originară din comuna Râca, județul Argeș, și absolventă a Facultății de Științe Economice din cadrul Universității „Vasile Goldiș” din Arad, Tinuța Grec, directoarea Biblio­tecii Orășenești Borșa este, până în prezent, autoarea a șase volume de mare interes.

Administrația publică locală a salutat demersul bibliotecarei Tinuța Grec, aflată într-o adevărată ascensiune edito­rială, care a oferit cititorilor săi volume tot mai valoroase. Astfel, la momentul de mare bucurie și trăire sufletească a autoarei au fost prezenți primarul Ion Sorin Timiș, viceprimarul Traian Re­mus Timiș și consilierul județean Gică Timiș, care au apreciat eforturile biblio­tecarei Tinuța Grec privind cultivarea interesului pentru lectură în cadrul comunității în care-și desfășoară munca, precum și activi­tățile inițiate în vederea promovării culturii locale și a obiceiurilor specifice zonei.

Moderatorul acțiunii, dr. Teodor Arde­lean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și-a început discursul cu expresia latinească „Ha­bent sua fata libelli” (Cărțile își au destinul lor), preconizând că lucrarea colegei Tinuța Grec, prin faptul că a tezaurizat imagini și informații inedite legate de portul popular al localnicilor de la poalele Pietrosului Rodnei, va dăinui în timp. De asemenea, dr. Teodor Ardelean l-a pomenit pe scriitorul Mihail Sadoveanu, care, într-un articol intitulat „Laudă cărţii”, scria: „Sunt cărţi şi cărţi. Unele sunt destinate pieirii chiar dintru început, căci nu-s lumină din lumina umanităţii”.

Deosebit de pertinentă a fost observația referentului cultural Ghiță Oltean, care a relevat simbolul crengii de brad de pe pieptarul borșenesc, de pe ștergare, procuțe, covoare și, uneori, de pe că­mașa tradițională din costumul popular. Printre participanții la acest regal cultural s-au putut ușor remarca, datorită costumului popular purtat, fetele și femeile de toate vârstele şi din toate categoriile socioprofesionale, pasionate de cusături, reunite în cadrul „Șeză­torii” revigorate de Tinuța Grec în atelierele de creație organizate la Biblio­teca Orășenească Borșa.
În final, protagonista manifestării a mulțumit asistenței numeroase, tuturor celor care au susținut-o în realizarea volumului și, nu în ultimul rând, familiei care i-a fost mereu alături.
Mulţumim pentru informații doamnei Liana Pop, bibliotecar Biblioteca Jude­țeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.