Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Luni , 6 Martie , 2023

Ajutorul fratern al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului în sprijinirea refugiaților din Ucraina

de Gazeta de Maramures

La împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina, care a provocat o mare catastrofă umanitară, milioane de mame, copii și bătrâni luând calea pribegiei, ne aducem aminte de acțiunile solidare și pline de iubire creștină fraternă a preoților, tinerilor și voluntarilor Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Aceștia au adus alinare, mângâiere și au oferit asistență constând în alimente, haine, medicamente și produse igienico-sanitare, la cele două Puncte de Trecere a Frontierei, Sighetu Marmației și Halmeu, în valoare de 1.801.962 LEI (367.747 EURO).
La acestea se adaugă și campania de strângere de ajutoare desfășurată la nivelul eparhiei, la care au participat și alte eparhii din țară și străinătate. Astfel, valoarea bunurilor donate refugiaților ucraineni stabiliți în țara noastră și în Ucraina, este de 1.155.879 LEI (235.893 EURO). Valoarea totală este de 2.957.841 LEI (603.641 EURO).
Suferința nu ține cont de naționalitate, iar emoția nu are granițe. Încă de la de­clanșarea invaziei ruse în Ucraina, foarte mulți români din județele Maramureș și Satu Mare și-au deschis inimile și casele pentru cei care fugeau de război. Nimic nu
i-a pregătit pentru ce urma să vină, dar au învățat pe parcurs tot ce era de făcut. Centrul eparhial, protopopiatele din Episcopia Mara­mu­reșului și Sătmarului au organizat două centre de colectare de alimente, îmbrăcăminte, încălță­minte, produse non-alimentare și produse de igienă în Baia Mare și în Halmeu. Ajutoare au fost strânse chiar și în Catedrala Episcopală Sfânta Treime.
Preoți din Episcopia Maramu­re­șului și Sătmarului au fost pre­zenți, încă din 24 februarie 2022, la punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmației, alături de voluntari, asociații și instituții ale statului Român. Un sprijin important a venit în primele zile de război de la Parohia Bârsana de pe Valea Izei. Parohiile din protopopiatul Sighet, dar și mănăstirile din zonă au pus la dispoziție peste 120 de locuri de cazare pe o perioadă nedeterminată.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a declarat:  „Suntem la mai puțin de 100 de km de Sighet, iar peste Tisa, dincolo de Sighet este Ucraina. Maramureșul istoric cu românii noștri, în număr de peste 30 de mii, dar marea lor majoritate ucraineni ortodocși, frați ai noștri care au avut nevoie de solidaritate umană și de filantropie creștină. În prima zi, când primele persoane au sosit în vama de la Sighet și-apoi la cea de la Halmeu, primii preoți au fost acolo. În primul rând, cei din Sighet și din împrejurimi. Apoi, sectorul social filantropic, ordonat de părintele Arhimandrit Casian Filip, s-a organizat de îndată și am început acțiunile de ajutorare organizată a celor refugiați: primirea lor, mângâierea lor, asigurarea hranei, a medicamentelor, îmbrăcămintei, a dulciurilor și jucăriilor pentru copii. Preoții au făcut cu schimbul, în permanență fiind acolo în punctul de frontieră de la Sighet, pe unde au trecut mai mulți, și pe la Halmeu. În total, au trecut 50.000 de refugiați pe la aceste vămi. Permanent au fost acolo, iar lor li s-au adăugat 800 de voluntari. Valoarea bunurilor și a serviciilor oferite este impresionantă. Te tot gândești că românii nu sunt foarte bogați, dar cât de repede se solidarizează cu suferința. Asta este, de fapt, trăsătura fundamentală a creștinilor ortodocși din România. Alături de noi au venit și eparhii din afara granițelor sau instituții care, dorind să ajute refugiații de la Sighet, au făcut aceasta prin mijlocirea Sfintei noastre Episcopii. Valoarea totală a activităților a fost de două milioane nouă sute cinci zeci și șapte de mii de lei. Noi continuăm să lucrăm în această perioadă, pentru că nu s-a terminat războiul. Avem două depozite, primind și din afară și din țară, de la diferite asociații filantropice alimente și bunuri de consum și îmbrăcăminte, medicamente.
S-au organizat în timp aproximativ 25 de transporturi în Ucraina. S-au organizat în țară 57 de transporturi unde a fost nevoie. O activitate
deosebită s-a desfășurat la Mănăstirea Petrova, unde au fost găzduite 40 de mame cu copii, aproape jumătate de an au avut nevoie de bunurile strict necesare pentru a fi în siguranță și din punct de vedere alimentar, și din punct de vedere medical. Mai mult, s-a făcut un parteneriat între Mănăstirea și școala din Crasna, comunitate ucrai­neană, ca acești copii să meargă la școală”.
Preasfințitul Părinte Iustin s-a îngrijit personal ca micuților cazați la Petrova să nu le lipsească nimic. De asemenea, ierarhul i-a vizitat și i-a încurajat frecvent pe clericii și pe voluntarii de la punctul de trecere a frontierei Sighetu Marma­ției. Pe lângă toate ajutoarele materiale, Preasfinția sa a îndemnat, încă de la început, la rugăciune continuă.

Preasfințitul Părinte Iustin: „Pentru că suntem la începutul postului, sunt fapte pe care Dumnezeu le va răsplăti tuturor celor care le-au făcut și rugăm pe Dumnezeu să le mângâie pe mamele care au rămas fără fii, soțiile care au rămas fără soți, copiii care au rămas fără tați, să mângâie poporul acesta greu încercat. Să ajute Dumnezeu să se găsească soluții ce nu mai presupun victime umane, sute de mii de victime umane care și-au pierdut viața și milioane  care au plecat în pribegie, în Europa și în lume. Războiul este o tragedie fără egal”.
Un rol important în activitățile social-filantropice desfășurate de Episcopia Maramureșului și Sătmarului pe tot parcursul anului 2022 l-au avut, alături de preoți, tinerii din ASCOR și ATOCEM. Aceștia au colectat produse destinate refugiaților, le-au ambalat și etichetat, au ajutat la încărcarea și descărcarea ajutoarelor, dar și la distribuirea pachetelor la graniță.  
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru faptul că ne-a ajutat să fim aproape, prin filantropie creștină, de frații noștri din Ucraina, în tragedia care le-a schimbat viața.

Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului a oferit acest sprijin din dragoste creștină, prin slujitorii ei, după modelul Samarineanului Milostiv, fără a pretinde, nici a beneficia de vreo compensare sau decontare, urmând îndemnul Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „faceţi bine (...) fără să nădăjduiți nimic în schimb şi răsplata voastră va fi multă şi veţi fi fiii Celui Preaînalt” (Luca 6, 35).