• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Aeroportul Internaţional Baia Mare va deveni operaţional în această vară!

Modernizarea Aero­por­tului Internaţional Baia Mare este un proiect cu importanţă istorică în dezvoltarea judeţului. Anvergura şi complexitatea lucrărilor sunt similare cu „reconstrucţia” unui Aeroport, iar costurile sunt pe măsură. Acest proiect a fost „pierdut” şi recâştigat de mai multe ori şi numai perseverenţa autorităţilor judeţene şi a directorului Dorin Buda au făcut ca proiectul să nu fie abandonat.

La finele lunii martie, ceea ce nimeni nu mai credea, s-a realizat: lucrările de extindere şi  modernizare a suprafe­ţelor aeroportuare. În urma imple­mentării acestui proiect, capacitatea portantă a suprafeței aeroportuare va permite operarea unor aeronave de tip mediu curier. Componentele majore ale acestei investiții, care au dus la reconstrucția noii piste de aterizare / decolare și prelungirea acesteia la 2150 m, cu lățimea de 45 m, au fost devierea râului Băița pe o distanță de 1,3 km, execuția noului drum comunal spre Bozânta Mare pe o lungime de 1 km și realizarea unui pod care traversa râul Băița pe o lungime de 36 m. Proiectul va fi depus pe noul Program Operaţional pentru Infrastructură Mare, dar până atunci, autorităţile au căutat soluţii pentru a achita măcar parţial lucrările cifrate la circa 15 mi­lioane de Euro. Prin proiectul de buget pe acest an, Guvernul a alocat suma de 15 milioane de lei, adică aproximativ 3,4 milioane de Euro.

Pe lângă „lupta pentru finanţare”, au­torităţile se străduiesc să găsească fonduri pentru achiziţionarea de echipamente, în total alte 2 milioane de Euro. Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, explică: „Avem nevoie aproximativ de 2 mi­lioa­ne de Euro pentru a securiza perimetrul aeroportului integral şi pentru echipamente de securitate. După ce vom opera din nou curse vom deveni frontieră de stat a României. Avem nevoie de foarte multe echipamente: autospecială de salvare şi stingere incendii, autofreză, echipamente pentru deszăpezire, vidanje golire toalete aeronavă, transport bagaje pe fluxul sosire, bandă de bagaje autopropulsată pentru aeronave, scară pentru accesul pasagerilor în avion, alimentator cu apă potabilă pentru avion, degivror pentru aeronave etc. Echipamentele pe care noi le avem sunt depăşite. De exemplu, maşina de degivrare putea deservi doar maşinile de scurt curier pe care le avea Tarom-ul, autospecialele pentru stingerea incendiilor sunt una din 1988, una din 1993. Cea din 1993 mai poate fi folosită, cealaltă e depăşită, echipamentele de deszăpezire sunt din 1973 şi 1974, mai pot fi folosite dar nu le certifică nimeni. Toate aceste echipamente sunt necesare pentru a deservi aeronavele de mediu-curier”.

Administraţia judeţeană şi-a manifestat interesul şi susţinerea, ca de fiecare dată, pentru ca aeroportul să poată fi redeschis. Numai că, până la mijlocul acestui an trebuie finalizat un alt proiect major al judeţului - „Sistem de management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” - pentru care bugetul judeţean suportă deocamdată cashflow-ul, urmând ca banii să fie recuperaţi din fondurile europene pentru care a fost semnat deja contractul de finanţare.
Dorin Buda spune că a primit asigurări că, după ce bugetul judeţean va scăpa de povara acestui proiect, va fi făcută o rectificare bugetară şi vor fi alocate fonduri pentru aeroport: „Pentru acestea se va face o rectificare, după ce se asigură cash-flow-ul pentru proiectul de management al deşeurilor. Acum există o presiune foarte mare pe bugetul Consiliului Judeţean, se va face o rectificare şi vor fi asigurate sumele pentru echipamente. Avem promisiuni pentru aceşti bani. Proiectul de ma­nagement al deşeurilor trebuie fina­li­zat până la mijlocul anului. Noi spe­răm că aeroportul va deveni operaţional din vara acestui an. Acum avem echipamente pentru a deservi doar aeronavele de scurt curier ale Tarom. Deocam­dată, pentru cele de mediu curier, cu care operează toate companiile low-cost şi cargo nu avem echipamente.
Apoi, reluarea activităţii operaţionale este condiţionată de mai mulţi factori: trebuie să obţinem o hotărâre de guvern pentru care am făcut demersuri din 2015, prin care o fâşie lată de 10 metri, lungă de 1,2 km, de la Aero­clubul României până la Aeroport să fie trecută în administrarea Aero­portului, pentru a putea închide cu gard conform şi această zonă, apoi este finalizarea procedurilor de aterizare-decolare pe care le face firma contractată de Romatsa”.

 

 

Maramureş Air Show

În 20 mai, odată cu Zilele Maramureşului, la Aeroportul Internaţional Baia Mare va fi organizat un miting aviatic care va oferi un spectacol de excepţie maramureşenilor. Programul include un spectacol de muzică pop: vor concerta Smiley, Lidia Buble, Adi Sână&Band. Acest lucru este posibil cu sprijinul UAC Europe, unic partener al evenimentului.

Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, a declarat: „Am solicitat şi Consiliului Judeţean, şi conducerii executive, având în vedere evenimentul de promovare «Zilele Maramureşului», ca şi noi să organizăm pe aeroportul din Baia Mare, care se va numi Aeroportul Internaţional Maramureş, un miting aviatic şi un concert de muzică pop, pentru care nu vom cheltui bani
publici, decât sponsorizările societăţii partenere. Astfel vom putea prezenta atât companiilor aeriene cât şi tour operatorilor din turism, facilităţile pe care noi le oferim, să vadă cu ochii lor că infrastructura şi lucrările de investiţii sunt finalizate. La câte discuţii au fost nu ne mai cred că lucrările s-au făcut, şi cred că acest eveniment este de bun augur. Va fi un concert de muzică pop, o prezentare de modă organizată de Lorand Coza şi o demonstraţie culinară tradiţională. Participanţii îşi vor putea cumpăra gulaş tradiţional, iar banii din vânzarea lui vor fi donaţi în scop caritabil. Intrarea la eveniment va fi liberă şi aşteptăm cât mai multă lume”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.