Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 3 Februarie , 2017

„Aceste 6 luni de mandat înseamnă continuitate”

de Mircea Crisan

Reporter: Cum ați descrie în câteva cuvinte primele 6 luni din acest mandat de primar al orașului Cavnic?

Vladimir Petruț: Am fost ales ca primar al orașului Cavnic cu un procent foarte mare, iar acest lucru mi-a dat de gândit și am înțeles că oamenii și-au pus toată încrederea în mine și echipa pe care am girat-o. Așa că am înțeles că trebuie să reanalizez situația existentă și să luăm măsuri urgente pentru mai buna func­ționare a orașului, astfel încât cetățenii să trăiască mai bine și să simtă că există o schimbare și în orașul nostru, lucru de care s-au plâns în ultimii ani.
Primele 6 luni de mandat nu sunt niciodată ușoare, cu toate că am venit de pe funcția de primar interimar și mare parte dintre lucruri le cunoșteam. Am fost primar interimar un an și două luni, iar viceprimar doi ani și zece luni. Practic, pentru mine, aceste 6 luni de mandat au fost o continuitate, iar acest lucru m-a ajutat, cu toate că în atri­buțiile de primar interimar nu am avut dreptul moral să iau anumite decizii pentru oraș în ceea ce-i privește viitorul. Așa că am așteptat ziua de 5 iunie să văd și poziția cetățenilor cu privire la ceea ce eu voiam să fac. După ce am fost votat ca și primar am început să-mi pun în aplicare viziunea și pro­iec­tele menționate în campania electorală, și consider că deja s-au făcut niște pași destul de importanți în demararea unor proiecte vitale pentru viitor.

Rep: Într-o postare recentă pe Facebook ați anunțat presiuni și blocaje în exer­citarea mandatului. Despre ce este vorba și dacă s-au liniștit lucrurile?
V.P.: Încă dinainte să fiu ales ca primar, un grup de 6 – 7 persoane din oraș au în­ceput să-mi facă plângeri către insti­tuțiile statului. Până la urmă este un drept al fiecărui cetățean, însă în timp toate acestea s-au dovedit a fi șicane. Mai mult, în timp am observat că unele instituții nu s-au comportat în cazul nostru cum s-au comportat cu alții în cazul reclamațiilor, iar acest lucru ne-a dat de gândit și ne-a lăsat să credem că ar fi și alte persoane în spate care încearcă să ne blocheze, să nu ne putem pune în aplicare proiectele. Acest lucru s-a și demonstrat, pentru că încet-încet se află, vin rezultatele anchetelor și observ și am observat că au fost oameni care au vrut să ne blocheze.
Pentru fiecare acțiune, fiecare lucrare din aceste șase luni de mandat, s-a făcut câte o sesizare, cred că m-am prezentat de vreo 20 de ori la poliție sau au venit organele de cercetare la primărie în control, lucru care a făcut ca angajații primăriei să fie puşi în situații neplă­cute. Când vezi că organele statului vin atât de des la primărie te gândești că fie cei cu care lucrezi comit ilegalități, fie există o foarte mare tensiune și ură pentru administrația locală în care tu lucrezi.
Până acum toate sesizările făcute au fost infirmate, s-a demonstrat că ne-am făcut treaba și că am respectat legea.

Reporter: Care sunt prioritățile pentru anul acesta pentru orașul Cavnic?
Vladimir Petruț: Prioritățile ar fi destul de multe. Sunt mulți ani în care nu s-au implementat proiecte majore în oraș, așa că necesitățile sunt mari. Am făcut un set de măsuri și proiecte urgente: în primul rând am dorit să reorganizăm aparatul de specialitate a primarului, apoi măsuri care țin de serviciile oferite cetățenilor, mă refer la salubrizare, deszăpezire, am curățat cursul superior al râului Cavnic, am făcut o campanie de conștientizare a populației în pri­vința importanței plății taxelor și impozitelor locale la timp și am organizat chiar și o tombolă prin care să-i stimulăm.
De asemenea, am început să demarăm o campanie de promovare a orașului pentru a putea atrage ulterior investitori. Am luat și măsuri de reziliere a tuturor contractelor care au fost deficitare și care aduceau dezavantaje orașului și am demarat acțiuni care puteau fi făcute pe termen scurt. Aș mai aminti curățarea tuturor cimitirelor din oraș, am verificat câte familii cu situație precară sunt în oraș care nu pot să-și asigure traiul şi am încercat să-i ajutăm, am luat măsuri urgente de asigurare gratuită a transportului pentru elevii din oraș, pentru ca să nu absenteze din cauză că nu aveau bani de transport. Într-un cuvânt, am încercat să asigurăm în primul rând niște lucruri mărunte dar foarte importante.
Reporter: Ce proiecte doriți să înaintați spre finanțare în acest exercițiu financiar?
Vladimir Petruț: Am pregătit un set de proiecte pentru acest exercițiu financiar, dar așteptăm lansarea ghidurilor de finanţare. Am pregătit un plan de acțiune, în care am cuprins câteva proiecte prioritare: am dori să construim un depozit de material lemnos care să asigure lemnul pentru localitate, pentru cetățenii din oraș; am dori să cons­truim un parc industrial și să creăm în acest fel 500 de locuri de muncă, în parteneriat cu UAT-urile din zonă, suntem în discuții și ne dorim încheierea unor parteneriate în acest sens.
Apoi, orașul este străbătut de râul Cav­nic și ne-am dori să facem un proiect prin care să îndiguim râul, nu s-au mai făcut lucrări hidrotehnice de 50 de ani și sunt puse în pericol gospodăriile cetățenilor. Am dori să construim un parc fotovoltaic care să producă energia necesară iluminatului public și să asi­gure consumul de energie electrică la instituțiile publice, pentru că în acest fel am face o economie importantă la bugetul de stat.
Ne dorim, de asemenea, refacerea în­tregii infrastructuri, am și început un proiect care este în derulare, este vorba de Reabilitarea centrului civic a ora­șu­lui Cavnic, un proiect mare, un proiect măreț care deja în proporție de 35-40% este realizat. Acest proiect se va întinde pe o perioadă de 24 de luni, dar suntem cu lucrările în avans în proporție de 10%.
De asemenea, am pornit și a patra stație de epurare din zona Roata, care este funcțională, așa că în orașul Cavnic nu mai există nicio problemă cu apa. În acest an ne dorim să finalizăm, în par­teneriat cu Vital, lucrările de reabilitare a infrastructurii de apă-canal din oraș, și avem promisiuni că până în luna oc­tombrie aceste lucrări vor fi finali­zate.  

Reporter: Cea mai mare dezamăgire și cea mai mare satisfacție din postura de primar?
Vladimir Petruț: Cea mai mare sa­tisfacție personală este faptul că mă bucur când merg în mijlocul oamenilor, că oamenii îmi zâmbesc, nu se uită urât la mine. Sunt foarte activ și pe site-ul de socializare și prin acele postări văd dacă cetățenii sunt mulțumiți sau ne­mul­țumiți vizavi de acțiunile noastre. Acolo unde există nemulțumiri, încer­căm să aducem îmbunătățiri, acolo unde văd reacții pozitive, consider că am făcut un lucru bun și acest lucru mă bucură. Cea mai mare realizare cred că este înființarea stației SMURD.
Bineînțeles că în acest an infrastructura, sănătatea, învățământul și cultura vor fi prioritare pentru mine și am făcut pași importanți în fiecare dintre aceste do­menii. Cultura din Cavnic a început să fie promovată, am început să pro­mo­văm și să cunoaștem mai bine tradițiile și obiceiurile moştenite din străbuni.
În domeniul educației am reabilitat clădirile și am încercat să dotăm școlile, desigur că fondurile noastre sunt limitate dar din ceea ce avem alocăm  fonduri importante în acest domeniu. În sănătate, pe lângă stația SMURD avem un spital de psihiatrie cu trei secții și dorim pe viitor să îl extindem și să îl modernizăm și mai mult, pentru că spitalul este și cel mai mare angajator din oraș. De asemenea, cultele au fost susținute și anul trecut și vor fi susți­nute și în acest an, pentru că eu cred că este foarte important ca oamenii să fie credincioși, să știe ce înseamnă binele și răul, și cred că, dacă cu toții am fi credincioși și am aparține unui cult, am fi mai buni, pentru că un om credincios nu face rău aproapelui său. O altă mare realizare este faptul că în șase luni cred că vom fi declarați stațiune de interes național, am semnat deja documen­tațiile în acest sens.
Nu pot să spun că am o dezamăgire mare, am unele mai mici, lucruri care nu au ieşit aşa cum ne-am dorit, dar mergem înainte: nu am reușit să finalizăm proiectul de reabilitare a blocurilor, noi am finalizat documen­tațiile, dar asociațiile de locatari nu, ceea ce duce în mare parte la pierderea proiectului. Sunt însă optimist şi cred că, cu sprijinul cetăţenilor, a consiliului local şi angajaţilor primăriei, vom reuşi să facem tot ceea ce ne-am propus.

 

 

„Primele 6 luni de mandat nu sunt niciodată ușoare, cu toate că am venit de pe funcția de primar interimar și mare parte dintre lucruri le cunoșteam. Am fost primar interimar un an și două luni, iar viceprimar doi ani și zece luni. Practic, pentru mine, aceste 6 luni de mandat au fost o continuitate, iar acest lucru m-a ajutat, cu toate că în atri­buțiile de primar interimar nu am avut dreptul moral să iau anumite decizii pentru oraș în ceea ce-i privește viitorul”.

Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic