• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Februarie , 2023

ACAD. RĂZVAN THEODORESCU Un prieten al Maramureșului și al băimărenilor

A plecat într-o lume mai bună acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, istoric de artă, doctor în științe istorice, președintele Secției de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte, membru titular al Academiei Române, directorul general al Televiziunii Române și fost ministru al Culturii. Un erudit, un profesionist, cu o rară profunzime intelectuală. Nu de multă vreme, Maramureșul a pierdut un alt prieten drag, pe acad. Alexandru Surdu. În 6 februarie, s-a stins din viață unul dintre susținătorii de seamă ai culturii române, ai istoriei artei și ai științelor istorice,  acad. Răzvan Theodorescu. Băimărenii au avut ocazia să se bucure de prelegerile sale, pline de vervă și fundament științific,  în luna octombrie 2017, la Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord Baia Mare, cu ocazia Conferinței susținute de acad. Răzvan Theodorescu intitulat: „Monumentele României în Patrimoniul UNESCO”, și lansarea cărții „Despre cultura de ieri și românii de azi. Convorbiri cu Academicianul Răzvan Theodorescu” – de Narcis Dorin Ion. Tot în acele zile de toamnă ale anului 2017, iubitorii de cultură și admiratori ai dis­cursului său au putut urmări „Alocu­țiunea de apreciere a academicianului Răzvan Teodorescu, la lansarea albumului Mons Medius, editat de Electro Sistem – istoria ilustrată a orașului Baia Sprie, rostită în 25 octombrie, la Biblioteca Județeană Baia Mare. Peste două săptămâni, academician Răzvan Theodorescu a fost din nou oaspete al orașului Baia Mare, când a participat  la  inaugurarea Coloniei Pictorilor, în urma lucrărilor de reabilitare, prilej cu care a ținut un călduros și elocvent discurs. Urma să revină în orașul nostru, în acest an, pentru a susține o conferință la Colegiul de Arte Baia Mare. Timpul nu a mai avut răbdare! Regretăm din inimă și plângem cu durere și emoție dispariția bruscă dintre noi a omului și a personalității marcante care a fost academician Răzvan Theodorescu, în plină putere creatoare, lăsând în urma sa proiecte culturale pe punctul de a fi demarate ori în plină desfășurare.
Drum lin printre stele, prieten drag! Vei rămâne pentru totdeauna în mintea și în inima noastră ca o figură luminoasă.
Sincere condoleanțe familiei sale și a familiei academice. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!  

Florica și Nicolae Bud
Baia Mare, 7 februarie 2023

 

Și GAZETA de Maramureș transmite Sincere condoleanțe familiei sale.
Am avut o relație foarte bună cu profesorul Răzvan Theodorescu. Am realizat materiale și interviuri cu domnia sa.
Prezentăm, în semn de prețuire, un fragment din ultimul material realizat împreună. Venise în Baia Mare și, la un colț de masă, am vorbit multe despre România, despre cultură, despre școală.
Odihnească-se în Pace!

Reporter.: Să trecem pe un alt registru. Ce se poate spune de politica ultimilor zeci de ani?
Răzvan Theodorescu: Vorbiți cu un om care a intrat, la un moment dat, în politică, fiind un om de stânga și care spune insistent că stânga de atunci veștejește rătăcirile stângii de astăzi, care a luat-o pe miriște. Astăzi, România este din punct de vedere politic pe marginea prăpastiei, în sensul că România este pentru prima oară când nu mai are oameni de stat. Oamenii de stat sunt cei care se gândesc la generațiile de mâine, oamenii politici sunt cei care se gândesc la alegerile de mâine. Oameni politici am avea, chiar unii destul de citiți, destul de „spălăței”. Unii dintre oamenii politici sunt chiar interesanți. L-am criticat zece ani, pe față, pe Traian Băsescu, dar e un om politic interesant. Ion Iliescu rămâne pentru mine un om politic interesant. Adrian Năstase este sigur un om politic interesant.
În momentul de față, nu mai avem, nici la dreapta, nici la stânga, nu mai avem nicio voce puternică. Politica, acuma, este făcută de niște șefi de partide, nu lipsiți de inteligență, nici Tăriceanu, nici Dragnea nu sunt lipsiți de inteli­gență, sau, ca să fiu mai nuanțat, nu sunt lipsiți de deștep­tăciune. Regret faptul că România nu este republică parlamentară.
Am avut un interviu, în urmă cu câteva luni, și au fost reacții pentru că am spus că sunt împotrivă că Tanța și Costel votează și aș introduce un cens pe studii. Dar sunt lucruri care s-au întâmplat. În felul acesta a fost ales un modest și onest primar de la Sibiu, care s-a trezit sub o pălărie uriașă, cum este domnul Iohannis. Nu știu ce va fi pe viitor. Nu văd la orizont nimic, un posibil prezi­dențiabil demn de o societate civilizată. De aceea am spus că suntem la marginea prăpastiei, dar și că republicanul din mine a spus-o odată că ar fi dispus să accepte o monarhie, dar cu monarh străin!

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.