• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 Octombrie , 2014

A început vaccinarea vulpilor din Maramureş

O activitate inedită se desfăşoară de câteva zile în spaţiul aerian al Maramureşului şi nu numai. Opt avioane mici survolează în permanenţă nordul ţării pentru vaccinarea vulpilor şi a altor animale sălbatice împotriva rabiei, o boală gravă care afectează, prin implicaţii, şi omul sau animalele domestice.

 

Aceste vaccinări s-au făcut şi în anii trecuţi, mai sporadic şi printr-o acţiune manuală, la sol, de către angajaţii Direcţiilor Sanitar-Veterinare. În ultimii patru-cinci ani s-a încercat realizarea acestei activităţi necesare cu firme româneşti, cu profil aviatic, dar în ţară nu sunt avioane potrivite, sau nu sunt deloc. Pentru acest tip de vaccinare este nevoie de avioane de mici dimensiuni, adaptate nevoilor şi care să poată zbura la joasă înălţime, şi pe toate zonele, indiferent de relief. Vaccinul împotriva rabiei este format din momeli (în general carne de peşte) care are în mijloc o pastilă ce conţine vaccinul. În acest an, ca şi anul trecut, se vaccinează vulpile de pe tot teritoriul ţării, mai puţin oraşele şi cursurile de apă. Pentru aceasta se zboară pe linii din 500 în 500 de metri, tot teritoriul. Pentru acţiune se folosesc 24 de avioane, din care opt sunt în Baia Mare. Ele aparţin unei firme din Cehia, ElMontex.

În celelalte destinaţii din ţară operează 16 avioane din Bulgaria şi Serbia. Aparatele sunt Cessna 172, un avion cunoscut şi răspândit. Este avionul cel mai folosit de şcolile de zbor pentru că este simplu şi fiabil. Ele sunt foarte potrivite pentru misiuni de genul celei care se desfăşoară acum în Maramureş.

 

„Eu reprezint firma Beker Aviation, unul din contractorii acestei misiuni. În principiu, Beker se ocupă de partea de logistică în interiorul ţării, ceilalţi sunt operatori străini. Beneficiarul acţiunii este ANSVSA. Se desfăşoară într-un Program Strategic privind Monitorizarea şi Eradicarea Rabiei în România. Acest Program este sprijinit de UE.

S-a recurs la folosirea de avioane deoarece distribuirea momelilor la sol ar fi foarte anevoioasă, trebuie de mers în munţi, în zone greu accesibile şi ar implica un număr foarte mare de oameni. Noi suntem circa 25 de oameni aici în nord şi încă 50 în partea de sud. Densitatea momelilor trebuie să fie de 25 de bucăţi pe un kilometru pătrat. Momelile arată ca un biscuite, sunt îngheţate, păstrate într-un container la temperatura potrivită. Se scot de acolo cu două-trei ore înainte de a se pleca în misiune. Avioanele sunt adaptate pentru această activitate, scaunul din spate este scos şi este pus o instalaţie care aruncă momelile printr-o trapă”, ne-a spus Liviu Popescu, reprezentantul firmei româneşti, Beker Aviation, un pilot de elită care predă la Şcoala de pilotaj din Bucureşti. Echipa din Baia Mare mai stă o săptămână, după care va pleca la Tg. Mureş, unde va face o altă misiune de două săptămâni. În acest fel se acoperă întreaga Transilvanie.

 
 

„S-a recurs la folosirea de avioane deoarece distribuirea momelilor la sol ar fi foarte anevoioasă, trebuie de mers în munţi, în zone greu accesibile şi ar implica un număr foarte mare de oameni. Avioanele sunt adaptate pentru această activitate, scaunul din spate este scos şi este pus o instalaţie care aruncă momelile printr-o trapă”.

Liviu Popescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.