Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Marţi , 9 Iunie , 2020

A avut loc prima prelevare de plasmă de la un pacient COVID-19 vindecat

de Gazeta de Maramures

Marți, 2 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș s-a efectuat cu succes prima prelevare de plasmă covalescentă de la un pacient COVID-19 vindecat. Pentru prelevare a fost utilizat echipamentul de colectare de plasmă umană AURORA Plasmapheresis Systems, care a fost pus gratuit la dispoziția Consiliului Județean Maramureș de către Besmax Pharma Distribution. În urma prelevării s-au obținut trei doze terapeutice, care vor fi utilizate pentru tratamentul pacienților aflați în stare critică, intubați sau cu forme severe de COVID-19.

 

Președintele Consiliului Județean Maramureș le-a mulțumit tuturor celor care îmbracă haina de eroi și își unesc forțele pentru salvarea de vieți.

„Felicitări donatorului, care prin gestul său de bună­voință îi poate inspira și pe alți pacienți COVID-19 vindecați să contribuie direct la salvarea vie­ților celor care se luptă cu acest virus nemilos. Transmit gânduri de prețuire și către personalul Centrului de Transfuzie Sangui­nă Maramureș, pentru eforturile neobosite de a identifica donatori pentru completarea stocurilor de sânge, care din păcate sunt insuficiente. De asemenea, le mulțu­mesc încă o dată și partenerilor de la Besmax Pharma Distribution pentru do­narea echipamentului de plasma­fereză, care în cazul pacienților critici, poate însemna șansa la viață”, a declarat șeful ad­mi­nistrației județene, Gabriel Zetea.
Măsurile privind funcționarea și exploatarea echipamentului de plasmafereză au fost stabilite prin încheierea unui acord de coope­rare între județul Maramureș, prin Consiliul Județean Mara­mureș, Spitalul de Boli Infec­țioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul
de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” și Centrul de Transfuzie Sanguină Mara­mureș.