• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

700 Gazeta de Maramureş!

700 de săptămâni, aproape 14 ani, mai bine de 14.000 de pagini, zeci de proiecte. GAZETA de Maramureş a ajuns la numărul 700! La ceas aniversar, vă propunem un remember al acţiunilor, proiectelor, demersurilor care, împreună, compun ca un puzzle identitatea GAZETEI de Maramureş şi istoria celor 700 de numere. 

 

 

7 este un număr magic, iar în numerologie este numit „cifra lui Dumnezeu”. 700 este numărul magic al GAZETEI de Maramureş, este cifra în care am reuşit să adunăm suficiente articole, proiecte, demersuri şi acţiuni încât să putem contura o lume şi un brand. Toate la un loc reprezintă un angajament nescris în faţa lui Dumnezeu, a istoriei şi a cititorilor: acela de a promova valori şi oameni autentici, de a încerca să îndreptăm lucrurile strâmbe dintr-o realitate deformată şi de a încerca să potenţăm Binele, Adevărul şi Frumosul.

 

La început a fost Cuvântul scris, pe un colţ de ziar, şi promisiunea că vom scrie mereu Adevărul, aşa cum ne dictează onoarea noastră de ziarişti. Şi ne-am ţinut de cuvânt în fiecare dintre cele 700 de săptămâni. GAZETA de Maramureş a însemnat, în toţi aceşti ani, lupte cu morile de vânt ale neputinţei, corupţiei, hâzăniilor unui sistem bolnav. Dar am crezut mereu că se poate şi, asemeni lui Don Quijote, am ştiut că încrederea şi credinţa pot transforma „crâşma” în „castel”. La fel, am ştiut mereu că România are, dincolo de masca urâtă a micismelor, a bătrânilor batjocoriţi, a funcţionarilor şi aleşilor corupţi ori nesimţiţi, a neajunsurilor şi a sărăciei, o faţă frumoasă: România adevărată a oamenilor frumoşi. Pe ea am încercat s-o promovăm. Şi valorile şi oamenii care o susţin.

 

 

Credem în Dumnezeu

 

Şi, asemeni lui Ţuţea credem că „Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri”. De aceea, GAZETA de Religie şi Spiritualitate Ortodoxă a fost primul din lungul şir de suplimente ale GAZETEI de Maramureş.

De asemenea, tot GAZETA a promovat povestea Sfântului Iov de Uglea, maramureşean din dreapta Tisei, distribuind gratuit cartea cu acelaşi nume împreună cu întregul tiraj al ziarului. GAZETA a fost partener al unor conferinţe pe teme de spiritualitate şi a editat cărţi pe teme de religie şi spiritualitate.

 

Credem în Ţară şi OnoareDe aceea, am încercat să scriem şi să rescriem poveştile unor eroi, să prezentăm tinerei generaţii modele de viaţă. Într-o lume în care omul capabil de compromisuri a devenit exemplul suprem de  „deştept” şi „descurcăreţ”, de 7 ani, le explicăm tinerilor că există lucruri mai importante decât banii, confortul, statutul social şi chiar propria viaţă.

Că valorile şi principiile nu sunt nişte cuvinte sterile, ci un mod de viaţă: viaţa şi destinul unor oameni pe care mai avem norocul să-i avem ca şi contemporani. Suplimentul „Eroii Rezistenţei Anticomuniste”, evenimentul „Turul Rezistenţei Anticomuniste” şi manualul „Rezistenţa Anticomunistă. Istorie. Valori. Repere”, sunt doar câteva dintre proiectele prin care încercăm, din 2009, să readucem în prim plan oamenii cărora le datorăm libertatea de azi: foştii deţinuţi politici şi valorile care le-au animat lupta, viaţa şi moartea.

De asemenea, am promovat mereu Maramureşul, cu oamenii şi istoria lui, prin diferite proiecte, cel mai complex fiind suplimentul intitulat sugestiv „Mândru de Maramureş”. GAZETA a fost singura publicaţie din ţară, probabil, care a dedicat suplimente gratuite unor evenimente importante ca şi Marea Unire, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, Revoluţia din 1989.

 

Tot GAZETA a iniţiat un demers intitulat sugestiv „Recurs la memorie”, prin care Arhimandritul Justin Pârvu, duhovnicul de la Petru Vodă, a fost făcut cetăţean de onoare post-mortem al oraşului Baia Sprie, Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş şi Mircea Vulcănescu, Ilarion Felea şi Justin Pârvu în municipiul Aiud.  De asemenea, am vrut să vedem cum arată „eroii de lângă noi” prin ochii celor tineri, de aceea, în parteneriat cu Primăria Sighet şi Muzeul Maramureşului am iniţiat un concurs prin care elevii au fost invitaţi să caute şi să prezinte povestea unui erou: un membru al familiei, un vecin, un personaj din cărţi.   

 

Credem în Oameni adevăraţi

 

Şi am încercat mereu să-i promovăm în paginile GAZETEI, în proiectele şi suplimentele ziarului. Aproape 30 de localităţi din Maramureş au început să aibă propriile „GAZETE”, suplimente tematice, periodice în care sunt prezentate proiectele, problemele locale, istoria, obiectivele, oamenii locului.

 

Credem în Maramureş

 

Şi ştim că, vorba prietenului şi colaboratorului nostru, Teodor Ardelean: „Maramureşul trebuie să fie în toate şi înainte de toate”. De aceea, am căutat să-l promovăm prin „GAZETA Turistică”, un supliment tematic care promovează judeţul şi frumuseţile lui. De asemenea, GAZETA a lansat ambiţioasa provocare de a realiza primul manual de istorie şi identitate locală, care să fie predat ca materie opţională elevilor de liceu, proiect care a fost îmbrăţişat şi implementat de Consiliul Judeţean Maramureş.

 

Credem în visul României Mari

 

O Românie mare din care fac parte, măcar spiritual, şi Maramureşul din dreapta Tisei şi cei din Bucovina de Nord şi Basarabia. GAZETA de Maramureş a fost prima publicaţie din ţară care a ajuns la românii din Poroşcovo şi a fost mereu alături de românii din dreapta Tisei, de cei din Basarabia şi Bucovina organizând campanii, proiecte şi realizând publicaţii gratuite care promovează identitatea naţională.

 

Credem în tineri, în viitorul lor şi responsabilitatea noastră

 

De aceea GAZETA a promovat mereu tineri şi dascăli deosebiţi, a acordat burse şi a căutat să educe şi să îndrepte tarele unui societăţi bolnave. Proiectul „Pregătit să fiu părinte?”, care încearcă să îndrepte crunta realitate că Maramureşul este în topul naţional în privinţa numărului de mame minore, este un exemplu elocvent în acest sens.  

 

Credem în valori

 

De aceea, an de an, prin premiile GAZETEI, premiem oamenii valoroşi ai acestui judeţ.

 

Credem în nevoia  de solidaritate

 

De aceea, am iniţiat sau am participat la diverse campanii de sprijinire a celor nevoiaşi şi a celor care aveau nevoie de ajutorul nostru.

 

Şi credem în voi, cititorii noştri

De 700 de numere, vă oferim darul nostru cel mai de preţ: GAZETA de Maramureş.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.