Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 12 Februarie , 2021

36 de familii cer ajutor Proiectul caselor de pe dealuri, un pericol!

de Gazeta de Maramures

Baia Mare este un oraș frumos, dezvoltat pe malurile râului Săsar, un râu care are paisprezece poduri, o minune cum puține municipii reședință de județ o au.  Orașul Domnițelor se află la poalele unor dealuri și munți care înconjoară orașul dintr-o parte în alta. Acești munți sunt acoperiți de păduri, adevărate surse de aer curat. Și tocmai de aceea trebuie să avem grijă de ce ne-a oferit Mama Natură. Însă, dezvoltarea firească a municipiului presupune investiții în imobile - fie case, fie blocuri - pe care actuala administrație le dorește realizate conform legii și cerințelor.
Cu toate acestea, mai scapă câte un caz, în care unii doresc neapărat să construiască acolo unde nu ar fi indicat. Un astfel de caz a ajuns la redacție.  Petiția este semnată de 36 de familii de pe strada Plaiului și Busuiocului.
Vom prezenta mai jos o situație interesantă, prin modul în care „anumiți” investitori imobiliari doresc să construiască. Că tot e pandemie...

Petiția celor 36 de familii este semnată de inițiatori, familia Pop și familia  Varga, și de restul familiilor care stau în zona străzii Plaiului. Memoriul este foarte tehnic, semnatarii lui adresându-se și Serviciului de Urbanism și arhitectului-șef. Încercăm să prezen­tăm cazul, fără multe din aceste date tehnice.

„După cum se vede din oraș, de la Valea Borcutului până la Ferneziu, noi și noi proiecte imobiliare se iau la întrecere cu versanții dealurilor din nordul orașului. Cazul nostru, al locuitorilor de pe strada Plaiului, cea care urcă la mănăstirea Sfânta Maria de pe Dealul Crucii, diferă  prin amploare, lipsă de argumente și transparență.
O proprietară în vârstă semnează un antecontract de vânzare cu o firmă pentru un teren de peste 1 ha, din drum până în pădure, din care pot fi utilizați pentru construi­re 22 de ari. Caracteristic pentru zonă, terenul este bun pentru o gospodărie, total neatractiv pentru o afacere imobiliară. Valoarea terenului crește și devine o afacere dacă poți să construiești 7 locuințe pe o lungime de 192 de metri, cu o diferență de nivel de 30 (treizeci de metri), astfel încât din stradă să vezi o construcție generală de peste 12 etaje (vedeți planurile sau «plimbați-vă» un pic pe Google Earth). Tranzacția și afacerea imobiliară este periclitată de încadrarea zonei în Planul de Urba­nism General la categoria L 1b «subzona locuințelor individuale de tip semi rural cu anexe gospo­dărești și grădini cultivate pentru producție agricolă , cu regim izolat de construire, situate pe versanți slab construiți CU CONDIŢII SPECIALE DE CONSTRUIBILITATE, având înălți­mea maximă P+1 sau P+mansardă».

Pe scurt, afacerea este posibilă doar dacă: se schimbă condițiile de construire din zona superioară a versanților (zona de locuire L-1b) cu condițiile de construire de la baza dealului (L-3) și se ridică pe deal limita intravilanului (zona construibilă) afectând zona de pădure de agrement (V6) – zona verde. În aceste condiții, serviciul de specialitate acceptă că vor fi afectați doar vecinii din stânga și din dreapta, nu respectă  nicio prevedere legală privind informarea în etapa de inițiere a PUZ, nu prezintă nicio informație despre ședința Comisiei Tehnice de specialitate (CTATU) care ar trebui să analizeze și să argumenteze pro­punerea de eliberare a Avizului de Oportunitate, inclusiv să defi­neas­că zona de studiu a PUZ (adică nu numai terenul viran existent ci și zona de impact a proiectului imobiliar). În schimb, preia fără nicio analiză informațiile puse la dis­poziție de către proiectant, în special cea referitoare la absența riscului de alunecări conform Reactualizării PUG – secțiunea «Zone de Risc».
Chiar suntem curioși cine a recepționat acel capitol fără să fi lecturat studiul integral, argument pentru extinderea construcțiilor pe toți versanții, până la pădure, pe baza unor PUZ ca «al nostru».  
Dar toate acestea sunt întrebări la care o să le solicitam să ne răs­pundă, oficial sau legal, serviciul de urbanism.
De mulți ani, noi, vecinii, nu
ne-am privit ca cetățeni uniți pentru a rezolva o problemă comună. Dar nedreptatea este prea mare.
Și, ca totul să capete accente penibile, după o săptămână de discuții cu reprezentanții serviciului de urbanism, azi, 05.02.2021, a fost afișat la locul faptei, tot pe furiș, anunțul de intenție prevăzut de procedura legală înainte de ședința Comisiei Tehnice de analiză a Avizului de Oportunitate. Este datat: 20.01.2021.Țara nimănui!”, se arată în memoriu, la care sunt atașate date, schițe, extrase din documentele care au stat la baza acestei povești.

Dincolo de toate acestea, cele 36 de familii se tem că odată cu începerea construcțiilor la cele șapte case vor începe alunecările de teren. Dealul pe care urcă aceste case, în schițele proiectanților, este „ciuruit” de galerii ale minelor de mai demult.  
Nu știm care este situația pe teren, dar sperăm că cei îndreptățiți vor face lumină, iar probabilul constructor, unul care are o firmă de fier vechi, își va revizui dorințele.