• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Aprilie , 2014

3, Doamne, şi toţi trei

Deşi pregătirile pentru alegerile europarlamentare ar trebui să intre în linie dreaptă, cei mai mulţi maramureşeni habar n-au cine candidează şi, mai ales, pe cine să voteze.

 

Întrebarea cetăţeanului turmentat e mai actuală ca oricând în Maramureş. Fie că vorbim de oraşe sau de sate, maramureşenii nu ştiu prea bine de ce trebuie să meargă la vot în 25 mai, pe cine pot vota şi, mai ales de ce. „Apoi, io nu ştiu ce fac domnii aceia la Bruxelles, ştiu că o dus orice copchii de la noi în excursie, da’ di ce şi cum, io nu ştiu”, ne-a explicat nedumerit un alegător. Iar răspunsul ar putea fi valabil pentru majoritatea maramureşenilor cu drept de vot.

Cei mai mulţi habar n-au care sunt atribuţiile unui europarlamentar şi habar n-au pe cine să pună ştampila. Şi primarii, mai ales cei din fostul USL, sunt destul de descumpăniţi. După eşecul Uniunii nu prea au curajul să cheme electoratul din nou la urne, după ce cei mai mulţi n-au niciun proiect vizat de centru pe care să-l prezinte ca argument oamenilor.

 

Dacă vorbim de candidaţi, doar trei maramureşeni se vor afla pe listele alegerilor europarlamentare din 25 mai şi niciunul nu ocupă un loc eligibil, ceea ce demonstrează că Maramureşul nu prea contează la acest scrutin nici pentru liderii de la Bucureşti. Cel mai bine poziţionat este senatorul Ciprian Rogojan de la Partidul Mişcarea Populară, pe locul 15, urmat de Marius Mărginean (PP-DD) pe locul 19 şi fostul senator Gheorghe Bârlea (PDL), care ocupa doar poziţia a 27-a. Iniţial, pe liste s-au mai aflat şi Călin Herţeg de la Partidul Noua Republică (locul 13) şi Vasile Tivadar de la Partidul Verde (locul 13), dar candidaturile celor două partide au fost respinse de BEC în totalitate.

 

Liberalii maramureşeni, peste 300 de primari, viceprimari, consilieri locali, consilieri judeţeni, preşedinţi de organizaţii şi simpatizanţi – sunt invitaţi sâmbătă, 12 aprilie, în Cluj-Napoca, la lansarea candidaţilor la alegerile europarlamentare.

Evenimentul se va desfăşura la Casa de Cultură a Studenţilor. Preşedintele partidului, Ovidiu Nemeş, a declarat că liberalii maramureşeni o vor susţine la alegerile din 25 mai pe Norica Nicolai, care, de altfel, a promis că îşi va deschide un birou de europarlamentar în judeţul nostru.

 

Organizaţia PNL Maramureş şi-a propus să obţină, la nivel de judeţ, scorul de 25%. Reprezentantul Regiunii Nord-Vest la alegerile europarlamentare din 25 mai, Norica Nicolai, ocupă primul loc pe lista de candidaţi, fiind urmată de Adina Vălean, Renate Weber, Ramona Mănescu, Eduard Hellvig, Cristian Buşoi, Mihai Ţurcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache şi Andrei Muraru.

 

Preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, a anunţat recent că formaţiunea pe care o reprezintă are fixat de la centru un target de 35% la alegerile europarlamentare care vor avea loc peste circa o lună. PSD, UNPR şi PC vor avea liste comune la europarlamentare: Corina Creţu, Ecaterina Andronescu, Cătălin Ivan, Dan Nica, Damian Drăghici, Maria Grapini, Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu, Viorica Dăncilă, Sorin Moisa, Victor Boştinaru, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Claudia Ţapardel etc.

Am fost curioşi să aflăm în ce constă activitatea de până acum a europarlamentarilor care au venit prin Maramureş după voturi.

 

Ioan Mircea Paşcu este Vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri externe şi Delegaţiei pentru relaţiile cu Adunarea Parlamentară a NATO, Membru în Subcomisia pentru securitate şi apărare şi Delegaţia pentru relaţiile cu Japonia, membru supleant în Comisia pentru transport şi turism şi Delegaţia pentru relaţiile cu Statele Unite ale Americii şi a avut 1 raport în calitate de raportor, 9 rapoarte în calitate de raportor alternativ, 1 aviz în calitate de raportor pentru aviz, 5 propuneri de rezoluţie, 1 declaraţie scrisă şi 1 întrebare parlamentară.

 

Liberalul Ovidiu Silaghi are o activitate mult mai subţire: un singur raport în calitate de raportor alternativ. Este vicepreşedinte în Comisia pentru control bugetar, membru în Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, Comisia pentru piaţa internă şi protecţia consumatorilor, Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Comunitatea Andină, Comisia pentru dezvoltare regională şi Delegaţia pentru relaţiile cu Peninsula Arabică şi membru supleant în Delegaţia pentru relaţiile cu ţările din Asia de Sud, Delegaţia pentru relaţiile cu Japonia şi Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale.

 

Monica Macovei are o activitate mult mai bogată. Este preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova. Are în total aproape 90 de rapoarte, 321 de propuneri de rezoluţie şi 163 de întrebări parlamentare.

 
 

Cât costă însă un europarlamentar? Funcţia de europarlamentar - pentru care alegerile se vor desfăşura în luna mai - aduce aproape 100.000 de euro pe an, sumă la care se adaugă multe alte beneficii: 300 de euro pe zi pentru prezenţa la reuniunile oficiale ale Parlamentului european şi 4.000 de euro pe lună pentru cheltuielile cabinetului de europarlamentar. Există însă şi diurnă pentru cazare, transport şi masă.

Pentru cei mai mulţi maramureşeni însă, aceste sume sunt bani aruncaţi pe apa Sâmbetei, pentru că, în afară de „vizitele unor copchii la Bruxelles”, nu prea ştiu cu ce-i ajută europarlamentarii...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.