• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

100 de evrei ultra-ortodocşi, în pelerinaj la Sighet

Zilele trecute a avut loc un eveniment inedit prin dimensiune şi desfăşurare. 100 de evrei ultra-ortodocşi au sosit în Baia Mare cu o cursă charter şi s-au îmbarcat în autocare cu destinaţia Sighetu Marmaţiei. Aici au vizitat oraşul unde s-au născut strămoşii lor, au vizitat cimitirul mozaic, sinagoga. Deşi aceste vizite au loc în fiecare an, ele sunt interesante prin amploare şi modul de desfăşurare. Vă prezentăm un reportaj atipic, la momentul vizitei din acest an al evreilor ultra-ortodocşi în Maramureş.

 
 

Organizatorul a fost o firmă de turism, cea care a şi trimis o informare de presă şi invitaţia de a asista la venirea grupului de evrei. La ora fixată, pe Aeroportul Baia Mare era forfotă mare. Venirea unui grup de peste o sută de persoane necesită multă atenţie. În faţa Aeroportului au sosit şi două autocare, cele care îi vor transporta pe evrei la Sighet. În acest an era anunţat şi Marele Rabin de Satmar. Aşteptarea s-a prelungit, deoarece a fost anunţată o primă întârziere de 30 de minute faţă de program. Nu se ştia motivul amânării, dar se făceau speculaţii cu privire la vremea capricioasă ce traversa nordul. După 20 de minute s-a anunţat o nouă întârziere de o oră, iar apoi de încă o oră. S-a aflat şi motivul acestei întârzieri.

Nu sosiseră toţi turiştii la avion la ora fixată şi trebuia aduşi cu toţii.

Aşa am aflat chestiuni interesante! De fapt, erau veniţi mai mulţi evrei pentru aceste vizite în ţările din Europa unde avuseseră strămoşi. Şi-au fixat un cartier general în oraşul Rzeszow, aflat la graniţa cu Ucraina. De aici s-a plecat spre mai multe destinaţii. Grupul celor 100 au venit la Sighet cu un avion Fokker 100 al companiei Carpatair. Un avion de producţie Olandeză. Fiabil şi agil ca o pasăre. După ce au venit toţi turiştii pe Aeroportul polonez, au plecat spre Baia Mare cu acea întârziere de câteva ore. Nu a fost nicio problemă, deoarece cursa a fost închiriată pentru 24 de ore, ca şi autocarele. Operatorul nu a dorit să ne spună preţul plătit pentru autocare. Ni s-a spus că ar fi fost câteva sute de euro, dar noi suntem convinşi că au fost multe sute de euro, mai ales că la Aeroportul din Baia Mare au mai sosit încă două autocare şi un microbuz.

Au fost nevoie de suplimentări deoarece turiştii călătoresc doar câte unul pe scaun, un obicei impus de religia pe care o practică. Iar microbuzul a fost pregătit pentru Marele Rabin şi cei din preajma lui.

După ora trei, silueta avionului a apărut la orizont şi s-a apropiat cu repeziciune de Aeroport. Din Polonia a făcut cam o jumătate de oră, respectiv 240 de kilometri aerieni şi circa 560 de kilometri rutieri. Avionul a aterizat în bune condiţii şi s-a poziţionat pentru coborârea călătorilor şi a bagajelor. Primii au coborât cei care îl însoţeau pe Marele Rabin şi acesta, iar apoi au urmat ceilalţi. La final, a coborât şi un număr mic de femei. Evreii ultraortodocşi au trecut prin zona de control şi s-au îndreptat spre autocare. Îmbarcarea a durat ceva timp, deoarece exista o anumită formalitate de îmbarcare. Până şi-au găsit locurile, a durat câteva zeci de minute. Simpatici, evreii au încercat scurte dialoguri, dar nu vorbeau decât engleză, maghiară şi franceză.

Niciunul din descendenţii celor din Sighet nu vorbesc română, din păcate pentru ei şi pentru cei care vor să se înţeleagă cu ei. Pe de altă parte, lucrurile au mers bine, deoarece a existat o organizare perfectă, dincolo de aceste întârzieri. Toţi ştiau unde să meargă, toţi aveau lucruri de îmbarcat, toţi erau îmbrăcaţi la fel, acea ţinută specifică evreilor ultra-ortodocşi, dar şi telefoane de ultimă generaţie şi dorinţa de a face fotografii care să imortalizeze locurile pe unde au venit.

Comentariile celorlalți

Eusebiu pe 23.07.2015 la 13:03
Tipic evreiesc, pe parcursul pelerinajului lor din România, au avut loc multe, multe schimbari de program. E o intraga aventura in a colabora cu ei, si o placere pentru finalizarea unei acciuni cu succes.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.