• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Septembrie , 2018

100 de ani de cântec coral la Finteușu Mare

Cea mai prestigioasă formație corală din Maramureș s-a născut odată cu România, sub deviza „Ne-am unit inimile, gândurile și glasurile pentru a proslăvi prin cântec Neamul Românesc și pe Bunul Dumnezeu”. Pe 1 Decem­brie 1918 „Corul Plugarilor din Fin­teușu Mare” a susținut primul concert în Șomcuta Mare, unde românii din Chioar au fost adunați să afle marea veste care va veni de la Alba Iulia, formarea României Mari.
Proiectul „O sută de ani de cântec coral la Finteușu Mare” a debutat sâmbătă, 8 septembrie, cu săvârșirea Sfintei Litur­ghii, urmată de parastasul de pomenire a coriștilor decedați în perioada 1 decembrie 1918-1 septembrie 2018. Totodată, în memoria celebrilor coriști a fost dezvelit și sfințit Monumentul cântecului coral de la Finteușu Mare, amplasat în curtea sălii de repetiții a emblematicului Cor Bărbătesc.

Vizibil emoționat de actul desăvârșit de comemorare al celor care acum o sută de ani și-au unit glasurile, izbucnind pe acordurile cântecului “Pe-al nostru steag e scris Unire”, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, și-a arătat întreaga apreciere față de cei care au scris file în istoria României, prin vibrația cântecelor închinate neamului românesc.
„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, aici, înseamnă recunoștință și respect pentru adevăratul act de cultură. Aici sunt oamenii care își iubesc țara, neamul și glia. Acești oameni ne-au învățat ce înseamnă valorile noastre naționale. Mulți dintre membrii acestui cor și-au sacrificat familiile pentru a împărtăși cu toată simțirea dragostea de neam și țară. Ei sunt eroii zilelor noastre, iar cei pe care i-am comemorat astăzi sunt eroii care, din păcate, s-au dus la Domnul”, a apreciat Ioan Doru Dăncuș.
În cadrul acestui proiect cultural de ce­lebrare a Centenarului Corului Bărbă­tesc din Finteușu Mare a fost săvârșit și ceremonialul de sfințire a lăcașului de cultură de la Finteușu Mare, după care a fost lansat volumul „O sută de ani de cântec coral la Finteușu Mare”.
În încheierea primei zile dedicate centenarului coral, Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, alături de coruri din Țara Chioarului precum, „Armonia chioreană”, „Buciumenii Chioarului”, Corul din Șomcuta Mare, Horitoarele din Sapaia și Posta, dar și Corul „Preludiu” al Societății „Tinerimea Română” din București și grupul folk „Eu Cred” din județul Neamț au susținut un memorabil concert coral de cântece religioase și patriotice.

La acest moment muzical a participat secretarul de stat al Ministerului Cul­turii și Identității Naționale, Alexandru Pugna, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreșe­dintele Ioan Doru Dăncuș, senatorul Liviu Marian Pop și deputatul Marius Sorin Ovidiu Bota, dar  și primarul Gheorghe Buda.

 

 

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi, aici, înseamnă recunoștință și respect pentru adevăratul act de cultură. Aici sunt oamenii care își iubesc țara, neamul și glia. Acești oameni ne-au învățat ce înseamnă valorile noastre naționale. Mulți dintre membrii acestui cor și-au sacrificat familiile pentru a împărtăși cu toată simțirea dragostea de neam și țară. Ei sunt eroii zilelor noastre, iar cei pe care i-am comemorat astăzi sunt eroii care, din păcate, s-au dus la Domnul”.
Ioan Doru Dăncuș

 

 

Gabriel Zetea: „Ascultând emoția din glasurile celor care înalță spre cer cântece patriotice, inimile noastre se topesc”

„Oamenii care muncesc aproape în fiecare zi pentru a lăsa moștenire generațiilor următoare tradițiile și obiceiurile sfinte ale Maramureșului merită întregul nostru suport. Să păstrăm vii și autentice aceste tradiții, arhitectura, portul, cântecul, jocul popular. Cei care ne trec pra­gul, vin în județul nostru pentru căldura sufletească a maramureșenilor și pentru lucrurile minunate pe care le văd pe întreg teritoriul Maramureșului. Acești oameni merită susținuți în conti­nuare, să ne simțim mândri că suntem români. Doar ascultând emoția din glasul fiecăruia atunci când înalță spre cer cântece patriotice românești, inimile noastre se topesc”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. Ca semn al prețuirii și al înaltei aprecieri pentru un veac de cântec coral și proslăvire a neamului românesc, șeful administrației județene a acordat o plachetă și o diplomă de excelență Corului Bărbătesc din Finteușu Mare.

În continuarea evenimentului, duminică, 9 septembrie, începând cu ora 15:00, a fost programat concertul coral omagial susținut de Corala „Armonia” din Baia Mare, Corul „Preludiu” al Societății „Tinerimea Română” din București, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului și Corul Bărbătesc din Finteușu Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.