• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Februarie , 2023

10 ani de la mutarea la Domnul a părintelui arhimandrit Serafim Man

Duminică, 12 februarie 2023, a Întoarcerii Fiului Risipitor, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a slujit împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la mutarea la Domnul a părintelui arhimandrit Serafim Man.


„Se împlinesc 10 ani de la mutarea la Domnul a părintelui arhimandrit Serafim Man, mare stareţ şi povăţuitor al acestei sfinte mănăstiri, părinte al nostru duhovnicesc şi duhovnic al dreptcredincioşilor din această parte de ţară, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului. Părintele a fost succesorul în stăreție a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Ucenic al dânsului fiind, în 1973 a preluat stăreția acestei mănăstiri, care a avut o evoluție impresionantă după venirea părintelui Serafim în fruntea ei. Sub în­dru­marea IPS Justinian, a construit mai multe clădiri: Casa cu paraclis, Casa din Grădină sau Casa Poetului, Altarul de vară, Poarta maramureșeană. A modernizat mănăstirea, în sensul că a legat-o la utilitățile necesare: a adus curentul electric, a făcut aducțiunea de apă şi drumul de acces, care era doar o potecă. Toate acestea, însă, au epuizat forța fizică a Părintelui Serafim şi s-a îmbolnăvit, în 1983, după 10 ani de stăreție, şi a fost descoperit ca având un cancer galopant, iar medicii, după mai multe încercări, l-au trimis acasă, ca obștea mănăstirii să se pregătească pentru înmormântare. Eu eram seminarist în ultimul an, în 1983, în anul V de seminar şi frate al acestei mănăstiri şi am fost martor la tot ce s-a petrecut. Părintele Serafim, cu o credință puternică şi fermă, cu o rugăciune neîncetată şi cu încredere în ajutorul şi ocrotirea Maicii Domnului, s-a rugat la Icoana Făcătoare de minuni pe care o are Mănăstirea Rohia, care este deosebită, în felul ei, este Maica Domnului îndurerată sau îndoliată, lângă Cruce. Şi s-a petrecut minunea cea mare, în sensul că a su­praviețuit tuturor predicțiilor sau așteptărilor medicilor, a depășit știința şi a biruit cancerul. A mai trăit 30 de ani părintele Serafim, pentru că Dumnezeu avea nevoie de el ca să fie părinte povățuitor al nostru, al celor tineri care am venit la mănăstire şi pe care ne-a primit şi al credincioșilor care cercetau şi cercetează mănăstirea în număr foarte mare. Așa că de la 48 de ani a făcut 78 de ani. A mai trăit încă 30 de ani şi a plecat de moarte firească, având sfârșit creștinesc în această mănăstire, iubit şi cinstit de părinți şi de credincioșii care o cercetează. Am venit să comemorăm 10 ani de la plecarea la Domnul, în 12 februarie s-a petrecut acest lucru, în 2013, împreună cu Preasfințitul Timotei, pentru că la toți ne-a fost părinte duhovnicesc. Săvârșim Sfânta Liturghie să-i facem pomenirea atât aici în Sfântul Altar, cât şi la mormântul din cimitir, unde îşi dorm somnul de veci mai mulți părinți şi nevoitori ai acestei sfinte mănăstiri, inclusiv cunoscutul părinte monah Nicolae Delarohia. Slavă lui Dumnezeu pentru toate”.


Sfânta Liturghie Arhierească
După primirea Ierarhilor în fața bisericii celei noi a mănăstirii de către soborul de preoţi şi diaconi şi de o mare parte din credincioși, Preasfințitul Părinte Iustin şi Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul au oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în biserica cea nouă, arhiplină de credincioși, încât mulți s-au rugat în Paraclisul de la demisol sau în curtea bisericii. După mulțimea credincioșilor s-a putut deduce faptul că părintele Serafim a fost iubit de credincioși şi îşi mai aduc aminte de el şi după un deceniu de la despărțire. Acest lucru s-a observat foarte bine şi la cimitir, unde, în timpul Parastasului de pomenire, cimitirul a fost plin de pelerini.

Soborul a fost alcătuit din Arhim. dr. Casian Filip, vicar eparhial administrativ, Arhim. dr. Macarie Motogna, exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi stareţul Mănăstirii Rohia, Arhim. Vasile Filip, stareţul Mănăstirii Rohiiţa, Arhim. Ghelasie Maxim, economul mănăstirii, Arhim. Pantelimon Ilieş, Protos. Serafim Bilţ, ecleziarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Pr. dr. Florin Stan, protopopul de Lăpuş, Pr. Vasile Hatos, paroh în Rohia, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizare, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhid. Gherasim Nap, şeful de cabinet al Arhiereului-vicar, Arhid. Dumitru Botiş, inspector eparhial social, Arhid. Calinic Nistor, de la Mănăstirea Rohia, Ipod. Vasile Pop. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, dirijat de Florian Vois.


Cuvântul de învățătură
Un bogat cuvânt de învățătură a rostit Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a Întoarcerii Fiului Risipitor.
„Am intrat în perioada Triodului, pregătitoare pentru sfântul şi marele Post al Sfintei Învieri a Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a precizat PS Iustin. Sunt patru duminici pregătitoare pentru post. Trei săptămâni şi patru duminici. Aceasta este cea de-a doua, numită a Întoarcerii Fiului Risipitor şi în această duminică Sfinții Părinți ai Bisericii au rânduit să se citească o pericopă evanghelică de o frumusețe unică. Este şi foarte extinsă. Şi, pe lângă faptul că este foarte extinsă în conţinut, este foarte bogată în semnificații şi învățături duhovniceşti”.

Continuată cu relatarea din pericopa duminicii din Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Epi­scop Iustin s-a oprit îndelung asupra fenomenului diasporei românești, când fiii patriei au plecat în număr foarte mare în afara țării ca să-şi câștige un salariu, ca să poată trăi, iar acasă au rămas bătrânii singuri sau cu nepoții. Ei, aceștia, care se numesc elegant diaspora, dar au oarecare legătură cu Fiul Risipitor, în alte coordonate: fiul risipitor a mers să-şi cheltuie averea ce o moștenise de la tatăl său, iar românii plecați de azi merg cu scopul de a aduna, de a agonisi, de a-şi face o situație, atâta cât pot, dar, în realitate, tot în străini se află şi tot în situația Fiului Risipitor, adică muncind la străini. Cu mai multă sau mai puțină răsplată, după cum a nimerit fiecare.

„Se spune că a lua plata omului care muncește este păcat împotriva Duhului Sfânt. De aceea, conducătorii care nu apreciază munca şi
n-o plătesc cum se cuvine fac un păcat împotriva Duhului Sfânt. A nu plăti munca cum se cuvine înseamnă a face o nedreptate împotriva demnității celui ce te slujește”.

La 7 ani de când este în mănăstire şi 5 ani de când este ierodiacon, părintele Calinic Nistor a fost ridicat la rangul de arhidiacon. Părintele a absolvit facultatea cu rezultate foarte bune, iar acum este înscris la doctorat.


Parastasul de pomenire la mormântul fostului stareţ Serafim Man
După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitor, împreună cu credincioșii, s-au îndreptat spre cimitirul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, unde a fost oficiat, după datină, Parastasul de pomenire după părintele arhimandrit Serafim Man.

Andrei Fărcaş, redactor la revista
„Graiul Bisericii Noastre”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.