Bdul Traian, Bloc 23, Ap. 9
Baia Mare, România
0362-401.331; 0362-401.332
office@gazetademaramures.ro
Vineri , 28 Aprilie , 2017

10.000 de euro pentru achiziţia de mașini electrice

de Gazeta de Maramures

Cetățenii care vor să-și cumpere în 2017 mașini electrice noi vor putea cere de la stat, începând din mai 2017, o subvenție de 45.000 de lei, adică undeva spre 10.000 de euro, potrivit unui act normativ al Ministerului Mediului (MM) apărut recent în Monitorul Oficial.

 

Programul „Rabla Plus” demarează în trombă din mai 2017. Spre deosebire de anul trecut, cetățenii pot cere în 2017 o sumă mult mai mare pentru a-și lua o mașină electrică. Concret, este vorba de o finanțare de până la 45.000 de lei (spre 10.000 de euro), în condițiile în care în 2016 suma maximă a fost de doar 20.000 de lei (spre 4.500 de euro). Practic, vorbim de o majorare a valorii ecotichetului de 125%, iar banii nu trebuie restituiți statului.

Mai exact, ecotichetul are două va­lori fixe, în funcție de tipul automobilului pe care va alege cetățeanul
să-l cumpere, după cum urmează:
n 45.000 de lei (față de 20.000 de lei în 2016) pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric (o mașină cu motor electric, ce-și ia energia din baterii reîncărcabile și nu emite deloc emisii poluante);
n 20.000 de lei (față de 5.000 de lei în 2016) pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, ce ge­nerează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km (o mașină care-și preia energia din două surse de energie - un combustibil consumabil și un dispozitiv de stocare a energiei electrice).
Pentru achiziționarea unei mașini electrice se acordă un singur eco­tichet. Astfel, aceeași persoană poate să ceară mai multe ecotichete, dar numai pentru un număr egal de mașini electrice cumpărate.
„Eco­tichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid (...), diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complemen­tare: credite bancare ori finanțare în baza unui contract de leasing financiar”, este explicat în ordinul de mi­nistru.

Pe deasupra, cetățenii pot să cumu­leze ecotichetul cu prima de casare obținută în cadrul programului Rabla. Într-o asemenea situație, suma totală acordată de stat la achizi­ționarea unei mașini electrice poate ajunge până la 51.500 de lei (45.000 + 6.500), adică peste 11.000 de euro. Totuși, trebuie avut în vedere că participarea în programul „Rabla” este condiționată de casarea unei mașini vechi de cel puțin opt ani.

Așadar, prin majorarea valorii ecotichetului, participarea în programul „Rabla Plus” este mult mai tentantă pentru persoanele fizice, având în vedere și faptul că rețeaua națională de prize electrice este în extindere. În prezent, potrivit site-ului PlugShare.com, prize pentru mașini există atât în orașe mari ca București, Cluj și Constanța, cât și în localități mai mici precum Deva, Roman, Sinaia și Suceava.
Persoanele fizice trebuie să respecte câteva condiții pentru a se putea înscrie în programul „Rabla Plus”, se arată în Ordinul MM nr. 660/2017. Cea mai importantă dintre ele face referire la lipsa obligațiilor de plată către autoritățile locale. Astfel, cetățenii trebuie să aibă achitate toate taxele, impozitele și amenzile.

O altă condiție este ca solicitanții să fie domiciliați sau să-și aibă reșe­dința în România. Ultimele două condiții țin de procedura efectivă de înregistrare în „Rabla Plus”: persoa­nele fizice să se înscrie la un pro­ducător validat de autorități în program (și să obțină o notă de îns­crie­re), iar mașina electrică să fie cumpă­rată de la respectivul pro­ducător.

Pentru a obține nota de înscriere, ce­tățenii au nevoie de doar două do­cu­mente: o copie certificată „conform cu originalul” a actului de identitate și un certificat original de atestare fiscală eliberat de autoritățile locale de la domiciliu ori reședință. Odată obținută nota de înscriere, persoanele fizice au la dispoziție tot restul anului 2017 pentru a efectua formalitățile de vânzare-cumpărare și predare-pri­mire a mașinilor electrice noi.

 

 

„Eco­tichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou pur electric sau autovehiculului nou electric hibrid (...), diferenţa fiind asigurată de către solicitant din surse financiare proprii și/sau surse financiare complemen­tare: credite bancare ori finanțare în baza unui contract de leasing financiar”, este explicat în ordinul de mi­nistru.